Oplev instrumenternes dronning

Få en oplevelse ud over det sædvanlige, når DR Koncerthuset slår dørene op til orgelkoncert på Kulturnatten i København.

Orglet i Koncertsalent er bygget af det hollandske firma Van den Heuvel. Det tog fem år at færdiggøre byggeprojektet. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Hvor: Koncertsalen i DR Koncerthuset.

Hvornår: Koncerter klokken 19.00, 20.15 og 21.45.

Organisterne er ofte gemt væk, når de spiller, men på Kulturnatten den 11. oktober, er det dem, der er i fokus. DR Koncerthuset slår nemlig dørene op til tre gange 45 minutters orgelmusik med tre unge organister. Under koncerterne kan du bevæge dig rundt i Koncertsalen og opleve, hvordan lyden ændrer sig, alt efter hvor i salen, du befinder dig.

I løbet af aftenen kan du opleve nogle af de største og vigtigste værker af komponisterne Bach, Rosenberg, Boëllmann og Widor, der bliver introduceret af de tre unge organister. De store og mest velkendte stykker vil blive spillet i starten og mod slutningen af koncerterne.

Unge organister og Danmarks største orgel

Organisterne på aftenen er svenske Lisa Hesselbom og Jesper Glans og danske Amanda Marie Mortensen, der alle er studerende i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums, der er en 2-årig specialisering efter kandidatgraden.

Koncertsalens orgel, der er Danmarks største, har taget fem år at bygge, og det består af cirka 6000 ‘piber’ i forskellige størrelser - fra et par centimeter til 11 meter. Arkitekten bag DR Koncerthuset, Jean Nouvel, ønskede, at orglet skulle ligne en skov af piber, og derfor er piber i forskellige størrelser placeret tilfældigt på orglets facade. De synlige piber er ikke en del af orglet - de er kun til pynt.

Det er muligt at komme og gå under koncerterne, og du er velkommen til at tage din sodavand, øl eller drink med ind i salen. Første koncert starter klokken 19.00, anden koncert klokken 20.15 og tredje koncert klokken 21.45. Mellem koncerterne kan du snakke med organisterne.

Kort om organisterne

  • Lisa Hesselbom er organist i Mariakyrkan i Ystad og rejser desuden rundt som akkompagnatør og solist i Skåne.

  • Jesper Glans har siden 2017 været organist i St. Andreas Kyrka i Malmø. I 2018 var han i Aarhus som solist med Malmø Musikhøjskoles symfoniorkester.

  • Amanda Marie Mortensen arbejder ved siden af studiet i kirker i hele København og freelance som akkompagnatør og solist.