100 års historie med helt almindelige mennesker

P4 Østjylland står bag programserien og podcasts, hvor helt almindelige mennesker fortæller om deres liv og oplevelser. Det bliver til de seneste 100 års danmarkshistorie.

Bente Hansen foran den store oversigt på væggen, der holder styr på medvirkende og hvilke emner, de taler om. (Foto: Kirsten Stubbe-Teglbjærg)

De fortæller om arbejdet som syerske på en tøjfabrik i Herning, hvor der var 1,2 minutter til at sy en lynlås i et par bukser. Om halbal i Sønderjylland eller ungdomsfest med masser af jordbærchampagne, vermouth og Pisang Ambon gemt i buskene uden for festlokalet - om forholdet til deres mor og mange andre emner – 20 i alt.

40 danskere har fortalt store og små historier fra deres liv til Bente Hansen, Gitte Hansen og Sanne Nyland Christensen, og for tiden kan man lytte med hver søndag eftermiddag på P4 i 'Din historie', der også er at finde blandt DRs podcast-tilbud.

Og mens der lyttes, er arbejdet med at færdiggøre serien stadig i gang i et lille kontor hos DR i Aarhus. Halvdelen af programmerne sendes frem til skolernes sommerferie - resten fra 20. august og frem til skolernes efterårsferie.

Bente Hansen er afsides for at få ro omkring arbejdet. Til hverdag er hun vært hos DR Østjylland, men arbejder nu fuldtids på dette projekt, der indgår i DRs historiesatsning.

"Vi har arbejdet med det siden efteråret. Det har taget tid at finde dem, der skulle medvirke, for vi ville jo gerne sammensætte så bredt et billede af Danmark i dag, som vi kunne komme afsted med. Så vi har valgt ud fra alder, køn, baggrund, geografi og så videre. I den forbindelse har jeg brugt den oversigt, der sidder på væggen," siger Bente Hansen og peger.

Og der er så et par meter brunt afdækningspapir tegnet op med streger på langs og tværs og små gule sedler – nogle med x’er på.

"Det var en metode til at få styr på materialet, nu hvor vi har været flere, der skulle arbejde sammen om opgaven," forklarer hun og fortsætter: "Jeg vil ikke sige, at puslespillet er gået helt op, men det er i hvert fald så godt, som vi kunne få det."

Hjem-Is

I januar tog hun og Gitte Hansen afsted på de "Hjem-Is-ruter", som de havde tilrettelagt. "Det var et rigtig roadtrip, hvor vi for eksempel var to-tre dage på Sjælland - og ude for at interviewe tre forskellige mennesker hver dag. Det er faktisk temmelig mange, for man skal omstille sig. Og man skal jo også være glad og begejstret, når man træder ind i stuen hos dagens tredje bidragyder," siger Bente Hansen.

Men det betyder også, at alle optagelser var i hus omkring 1. marts, og man kunne gå i gang med at redigere materialet.

Det havde så den ulempe, at optagelserne foregik i årets mørkeste måneder – og når Gitte Hansen skulle lave de videooptagelser, som også er en del af projektet, kneb det med lyssætningen. "Vi har i hvert fald fundet ud af, at mange danskere bor ret mørkt - og i januar-februar vælter det jo ikke ind ad vinduerne med lys. Desuden havde mange så også tændt stearinlys, for at det skulle jo være rigtig hyggeligt. Men det dur bare ikke så godt, når man skal lave video, så vi har måtte rode en del med lys."

Samarbejde med DR Historie

Redaktionen i Aarhus har haft et rigtig godt samarbejde med DR Historie: "DR Mediers Nikolaj Vitting Hermann spottede, at DR Historie sideløbende arbejdede på at skabe en dr.dk-side med almindelige danskeres historie. Og da vi nu alligevel var ude at samle fotos ind og lave vores videoer, fandt vi sammen med Ane Skak og har fået rigtig meget godt ud af at lade DR Historie arbejde videre med det."

Resultatet kan findes her

Bente Hansen synes, det har været sjovt: "Jeg er jo vant til, at folk kommer til mig, fordi jeg er vært. Det har været interessant at være ude og blive budt indenfor med åbne arme og masser af kaffe. Mange steder var der også kage.

Det første sted, vi besøgte, var på Sjællands Odde, hvor Hanne bor i et lille lavloftet bondehus med sprossevinduer og sammen med Chris, der er en newfoundlænderhund på 70 kg - og den åd al kagen... Men vi fik kaffen og alle historierne, og vi havde nok at gøre med at holde hunden så meget i ro, at vi kunne få optage."

Det blev til besøg i mange forskellige hjem og mange liv:

"Vi kunne mærke, at når man begynder at fortælle, dukker der mere op. Især når folk finder fotoalbummet frem. Det er en god støtte. Mange af dem havde jo allerede på forhånd lagt det på bordet. Vores struktur har været, at først har vi snakket, så har vi kigget fotoalbum - og til slut lavet videoen til Facebook."

Særbehandling til den 111-årige

Bente Hansen og Gitte Hansen prøvede at holde besøgene indenfor to timer – med større eller mindre held. Og efterfølgende har der også været kontakt til flere af de medvirkende.

"Man får jo et forhold til dem, man interviewer. Efter vores oplevelser med hunden, kørte vi videre til Kalvehave og kom til Poul Erik, som havde bøvl med knæet. Han var lige kommet retur fra lægen og skulle indlægges, lige så snart vi var kørt. Så kan man ikke lade være med at engagere sig og følge med i, hvordan det så går med ham," siger Bente Hansen.

"En anden af vores deltagere har ikke internet. Så når jeg sender en mail ud, om hvem der er med i det kommende program, så ringer jeg også lige til Margit i Herning. Men hun er en meget aktiv dame i 70’erne og ikke ret meget hjemme. Så nu er jeg efterhånden rigtig gode venner med Svend Aage, som er hendes mand. Så får vi en sludder – og det er sådan noget, man ikke lige klarer på et par minutter."

Alderspræsident blandt bidragyderne er Ellen, som er 111 år og bor i Aarhus. Hun har tidligere været interviewet til DR Østjylland, og hende ville vi rigtig gerne have med. Hun ser dårligt, men er ellers frisk, så Sanne Nyland Christensen opsøgte hende på det plejehjem, hun er flyttet ind på for nylig. Der mødte hun også sønnen, som var hjemme på besøg fra Canada - han er 86 år. Ellen fik en lidt anden behandling end resten, men det må man også godt få, når man er 111 år.

Ellen optræder i kortere eller længere klip i mange af programmerne, for det er med til at give et perspektiv. Selv som 111-årig kan hun tale om sin mor, så man kan høre, hvordan hun lige er tilbage i den tid. Det er faktisk meget rørende."

Penge er ikke noget man taler om

De yngre årgange er også repræsenteret, men har af naturlige årsager andre ting at fortælle end Poul, der var i modstandsbevægelsen under krigen og Grete fra Mosbjerg i Nordjylland, som snart runder de 90 år.

"Hun har været oppe at flyve en gang til en rundflyvning i Frederikshavn. Og hun ville bare ned igen. Hun har ikke et pas, og København har hun været på besøg i én gang, da hun var 17 år. Hun vil hellere være hjemme," fortæller Bente Hansen. "En enkelt gang har hun været i sommerhus i en uge, da hun og manden arbejdede for nogen, der havde et sommerhus, som de kunne låne. Og det var den værste uge af hendes liv. Det var så kedeligt! Hun ville hellere være hjemme. Det forstår vi andre jo ikke. Som hun sagde:"Det er da folks egen skyld, hvis de falder ned med en flyvemaskine. De kan jo bare lade være med at gå op i den."

"Man bliver bevidst om, at der virkelig er sket meget i Danmark i løbet af de seneste 100 år. Jeg tror, at man glemmer det lidt i hverdagen, men det er der virkelig," siger Bente Hansen, som kun har haft problemer med at skaffe deltagere fra en enkelt samfundsgruppe – de allerrigeste.

"Jeg synes virkelig, vi har prøvet. Det skulle være almindelige mennesker – ikke kendte. Men der er ikke særlig stor villighed til at stå ved, at man har penge. Vi har været i et enkelt af de store huse i Nordsjælland, der ligger lige ud til vandet - hvor vi skulle tage billeder i en bestemt vinkel for ikke at afsløre for meget. Vi kunne tale om en række emner – men ikke penge."

Facebook
Twitter