Fascinerende teknik-tricks, droneflyvning og et hjemme-programmeret frugtklaver er på programmet til ’ultra:bit KreaKodeCamp’. Læringseventet for 4. klasser over hele landet er en del af et tre-årigt projekt om digital dannelse, som har til formål at få børn til ikke kun at være storforbrugere af teknologi - men også selv skabe løsninger ved brug af kreativitet og kodning.
Se 1 minuts video fra Odense
Alle børn har inden læringseventet fået hver deres egen mikrocomputer på størrelse med en tændstikæske og har arbejdet med kodning af den såkaldte micro:bit i skolen. De har blandt andet deltaget i en konkurrence om klassens bedste bud på, hvilken hverdagsudfordring for børn, de ønsker at opfinde en løsning på, og hvordan de ved hjælp af en micro:bit kan løse det problem. Ved hvert arrangement kårer Sofie Østergaard ’ultra:bit Opfinderklassen 2018’.
Opfinderklassen 2018
Blandt finalisterne fra Nordjylland var 4. klasse på Tylstrup Skole, som har opfundet en jakke-alarm, som skal sørge for at man ikke glemmer sin jakke på skolen, når man skal hjem. Alarmen udløses ved hjælp af bluetooth-forbindelsen mellem micro:bits i tasken og en modtager i jakken – og når skoletasken forlader skolen, bliver alarmen udløst, så man husker jakken. På Fyn havde 4.b på Marie Jørgensens Skole i Odense, opfundet et armbånd, der skulle hjælpe med at blive motiveret til mere motion, mens 4.a fra Seden Skole fra Odense drømte om at opfinde en ’humørmåler’.
I København er 4. a fra N. Zahles Gymnasieskole blandt finalisterne med deres opfindelse micro:bit-kæledyr, som kan hjælpe med skoleting. Anna, Isabel og Chloe fra 4.a synes, at det har været sjovt at være opfindere ved brug af teknologi: ”Det er sjovt at kode, fordi man kan lave alle de ting, man vil. Man skal bare bruge sin fantasi,” siger de, mens de hepper på Molly, Fiona og Clara, der er ved at forsvare 4.a’s ære i en micro:bit-vandkonkurrence på scenen.
Klassens lærer i Natur og Teknologi, Gina Hjorth har stået for undervisningen af 4. a i kodning: ”Der er ingen tvivl om at ultra:bit rammer plet hos børnene, og jeg er faktisk blevet nødt til at lave længere forløb om teknologi og kodning end planlagt, fordi de synes det er så spændende,” siger hun.
Morten Skov, der er kanalredaktør for børneområdet i DR, er glad for både børnenes og lærernes engagement:
”Det er jo helt utroligt så innovative og fantasifulde børnene er. Jeg synes virkelig, at deres kreative løsninger på hverdagsproblemer ved brug af en mikrocomputer viser os voksne, hvor stor skaberkraft børn har. Jeg håber, at ultra:bit fortsat vil inspirere både børn, lærere og forældre til at bruge kreativitet og kodning,” siger han.
Efter ultra:bit KreaKodeCamps arbejder skolerne videre med teknologiforståelse i undervisningen, og de har mulighed for at komme på besøg hos lokale digitale virksomheder med Dansk Industris ’Åben Skole – ultra:bit’.
DRs projekt ultra:bit sætter de næste tre år digital dannelse og kodning på dagsordenen. Projektet er støttet af Industriens Fond og sker i samarbejde med Centre for Undervisningsmidler (CFU) og en lang række samarbejdspartnere i undervisningsverdenen. Omkring 60.000 børn i 4. klasse over hele landet – svarende til 91 procent af 4. årgang – deltager og har alle fået deres egen mikrocomputer med støtte fra Industriens Fond. Ambitionen er at flytte børn, så de ikke bare er storforbrugere af teknologi, men selv bliver kreative skabere med brug af teknologi.
FAKTABOKS
Børn fra Brønderslev, Bjerringbro og Birkerød
- •
I Odense har op mod 2000 børn i 4. klasse fra hele Fyn deltaget i ultra:bit KreaKodeCamp, blandt andet fra Assens, Tommerup, Kerteminde og Odense.
- •
I Aalborg deltog nordjyske børn fra hele regionen blandt andet fra Aalborg, Brønderslev, Thisted, Frederikshavn Fjelsø, samt børn fra Hjørring, Nibe, Jelling og Bjerringbro.
- •
I denne uge og frem til 29. oktober vil børn fra Sjælland deltage i ultra:bit KreaKodeCamp i DR Byen i København. Børnene kommer blandt andet fra Helsingør, Vordingborg, Ballerup, Helsinge, Roskilde, Hedehusene, Birkerød, Fredensborg, Hundested og København. Det forventes at op mod 10.000 børn i 4. klasse fra hele landet vil deltage i ultra:bit KreaKodeCamp.
- •
Under Kulturnatten i DR Byen den 12. oktober kan alle interesserede med kulturpas opleve flere af aktiviteterne fra ultra:bit KreaKodeCamp.
Læs mere om indsatsen her og dr.dk/projektultrabit
Kommende events i København: 25., 26. og 29. oktober.