18 danskere fik chancen for at stille Dronningen netop deres spørgsmål

En række danskere har mødt Dronning Margrethe og stillet hende hver ét brændende spørgsmål. Det er der kommet et helt unikt interview ud af, som DR viser i anledning af Dronningens 50-års regeringsjubilæum i januar. Se også her, hvordan DR i øvrigt dækker jubilæet.

  • Dronning Margrethe fotograferet i kuppelsalen på Fredensborg Slot sammen med alle 18 spørgere og vært Kåre Quist. (Foto: KELD NAVNTOFT © Keld Navntoft)
  • Danskernes interview med Dronning Margrethe foregik i havesalen på Fredensborg Slot.
  • Her er det Villads på 14-år fra Ringsted, som gerne ville vide, om Dronning Margrethe nogensinde har været ked af, at hun skulle være dronning.
  • Gorm fra Viborg (tv.) og Jesper fra Virum er to af de 18 danskere, som fik mulighed for at stille spørgsmål til Dronning Margrethe’ i programmet ’Danskerne interviewer Dronningen’.
  • Pia fra Albertslund spurgte om, hvilket øjeblik der har været det største for Dronningen i hendes voksne liv.
1 / 5

Hvad ville du spørge Dronningen om, hvis du fik chancen? Det var der over 2.000 danskere, der ikke var det mindste i tvivl om, da de hørte om DR’s opfordring til at indsende deres spørgsmål og måske få mulighed for personligt at stille det til Dronning Margrethe. Derfor var det heller ikke nogen let opgave for redaktionen at vælge de 18 danskere ud, som en smuk efterårsdag tog til Fredensborg Slot for at stille netop deres spørgsmål ansigt til ansigt med Dronningen i havesalen.

Der var for eksempel Villads på 14-år fra Ringsted, som gerne ville vide, om Dronningen nogensinde har været ked af, at hun skulle være dronning og ikke kunne vælge at blive andet. Eller 76-årige Erik fra Kgs. Lyngby, der ville spørge om, hvordan Dronningen er kommet videre og har bearbejdet sorgen efter Prins Henriks død. Mange spørgsmål om både de store og små ting i et langt liv som Dronning af Danmark.

Nærværende og empatisk Dronning

Om interviewet siger Díana Borup Skotte, som er eventchef i DR Nyheder og programansvarlig:

- Vi synes interviewet er umiddelbart og ægte og viser en nærværende og empatisk Dronning Margrethe. Samtidig afspejler det en bredde og variation både i spørgsmålene, og i dem der stiller dem. Der er både de spørgsmål, vi alle umiddelbart kommer i tanke om og de overraskende, som vi aldrig har hørt vores dronning svare på før.

Det meste af en dag tog det, da danskerne var forbi Fredensborg for at møde Dronningen og stille spørgsmålene, der nu er blevet til programmet ’Danskerne interviewer Dronningen’ med Kåre Quist som vært. Det kan ses på DRTV lørdag den 8. januar fra klokken 6.00 og på DR1 samme dag klokken 20.00.

50 års danmarkshistorie

Interviewet er samtidig starten på en uge frem mod selve jubilæumsdagen fredag den 14. januar, hvor DR sender en række programmer i anledning af den runde dag.

- Dronning Margrethe samler os på tværs af generationer, geografi, uddannelse mv. Derfor dækker vi hendes regeringsjubilæum med en række programmer. Men i forhold til hendes 80-pårs fødselsdag for knap to år siden lægger vi denne gang mere vægt på at tegne et billede af det Danmark, hun har været regent for i fem årtier. Det er en periode, hvor vores samfund har ændret sig utroligt meget. Så gennem Dronningen tegner vi et billede af de sidste 50 års danmarkshistorie, siger Diana Borup Skotte om DR’s dækning.

Nye udsendelser på DR1

Som nævnt ovenfor sendes ’Danskerne interviewer Dronningen’ lørdag den 8. januar. Det kan ses på DRTV lørdag fra klokken 6.00 og på DR1 klokken 20.00.

  • ’Dronning Margrethe - 50 år på tronen’ i to afsnit kan streames på DRTV søndag den 9. januar fra klokken 6.00. Første afsnit sendes på DR1 samme dag klokken 20.00 og andet afsnit søndag den 16. januar klokken 20.00.

Dronningen har gennem de sidste 50 år mødt utallige udenlandske statsoverhoveder. En række af dem - nuværende og tidligere statsledere samt repræsentanter for de udenlandske kongehuse - fortæller helt enestående om deres møder med Dronningen gennem de sidste 50 år. Krydret med arkivoptagelser møder vi blandt andre den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, det norske og svenske kongepar, den tidligere russiske ministerpræsident, den tyske forbundspræsident, samt mange andre, der fortæller historier og anekdoter fra møder med den danske dronning.

  • ’Margrethe II - Dronning i 50 år’ på DR1 og DRTV fredag den 14. januar.

Årsdagen for jubilæet er fredag den 14. januar, hvor DR1 sender fra klokken 9.00 til 13.00 med blandt andet Dronningens kransenedlæggelse ved Frederik 9. og Dronning Ingrids grav ved Roskilde Domkirke.

Klokken 20.00 markerer på DR regeringsjubilæet med en særlig udsendelse. Værterne Stéphanie Surrugue og Kåre Quist giver med hjælp fra en perlerække af gæster med et nært kendskab til dronningen samt de mest ikoniske klip fra arkivet - et unikt indblik i regentens arbejde igennem et halvt århundrede og de begivenhedsrige dage, da hun blev udråbt i 1972.

Tema om Dronningen på DRTV

Derudover genudsender DR1 dokumentarserien i fire afsnit om Dronning Margrethes far ’Frederik IX’. Det er hver fredag klokken 20.00 fra den 7. januar.

På DR2 kan man fra lørdag den 8. januar klokken 21.30 gense udsendelsen ’I audiens hos Dronningen - sådan får du kors, bånd og stjerner’.

Begge de nævnte genudsendelser samt en perlerække af andre programmer og serier ligger fra lørdag den 8. januar samlet på DRTV. Det drejer sig blandt andet om ’Dronningen holder frikvarter’, ’Dronningens slotte’, ’Dronningens Røde Tråd’, ’Dronning Margrethe’- et portræt fra 2012, ’Dronningens Danmark’ et portræt fra 2010, ’Kongehuset indefra’, ’Madsen og Majestæten’ og ’Dronningens nye have’.

FacebookTwitter