’1864’: Gammel soldaterkærlighed er ikke rustet

Ugens aktuelle navn: Breve fra soldaterne, der forsvarede Dybbøl Mølle i 1864, gjorde stort indtryk på Jens Sætter-Lassen, der spiller en hovedrolle i DRs nye dramaserie.

Jens Sætter-Lassen læste blandt andet Tom Buk-Swientys bøger om den 2. slesvigske krig i forberedelserne til sin rolle i tv-serien ’1864’. (Foto: Per Arnesen- Miso Film © Type 1)

Når DRs store dramasatsning ’1864’ har premiere søndag, er det med både garvede og uprøvede skuespillere på rollelisten. Til den sidste kategori hører Jens Sætter-Lassen, der godt nok har flere mindre roller på cv’et, men hvis mest kendte optræden før ’1864’ nok er som Egon Olsen i TV 2’s julekalender fra 1999. I ’1864’ spiller han Peter, en ung mand, der vokser op på landet.

”At få en rolle som denne – en stor, gennemgående rolle i den dyreste tv-serie i danmarkshistorien – er den bedste læreplads, man kan få som ung, ambitiøs skuespiller. Det er den første rigtigt store rolle, jeg har haft. Det er den slags ting, man går og drømmer om sker for én. Og pludselig står man midt i det.”

Efter 173 millioner kroner og fire et halvt års arbejde, er ’1864’ klar til at ramme tv-skærmene på søndag den 12. oktober. Ifølge producenterne er ’1864’ ikke bare en krigsfilm, men en historie om en nation, der på bliver offer for sin egen arrogance og overmod. Og om de mennesker, hvis liv bliver ændret af de store begivenheder.

Min karakter og jeg

Det hurlumhej, der er omkring så store produktioner, kan godt være intimiderende. Især når man som ung skuespiller skal bevise sit værd. Men for Jens Sætter-Lassen blev den indledende nervøsitet afløst af en ro, som han også tror, han kan bruge i sine fremtidige roller.

”Jeg prøver altid at tage så meget af mig selv med i mine roller som muligt. Eller rettere sagt; jeg prøver at finde de ting i mine karakterer, jeg kan genkende fra mig selv. Min karakter, Peter, er den ene af brødrene i serien. Han er den følsomme, drømmeren. Han vil gerne opdage verden, han er nysgerrig og fuld af håb for fremtiden.”

Peter er ikke en historisk person, men er inspireret af de breve, soldaterne sendte hjem til deres kære fra fronten. Breve, som var med til at gøre fortidens begivenheder mere nærværende for Jens Sætter-Lassen.

”På et tidspunkt gik det op for mig, at selvom 150 år er rigtig lang tid på mange måder – kulturelt og teknologisk er der sket ufattelig meget, så er de følelser, soldaterne sidder med de samme som altid. Det menneskelige ændrer sig ikke. Det er det samme savn, den samme frygt og den samme glæde.”

Inspiratorer

Jens Sætter-Lassens far, Søren Sætter-Lassen, spiller også med i ’1864’, men sønnen har ikke støttet sig meget til farens erfaringer.

”Vi har ikke nogen scener sammen, og jeg har heller ikke fået gode råd af ham. Jeg vil gerne kunne klare mig selv. Det er mig, der er blevet valgt til rollen, så jeg bliver også nødt til at tro på, jeg kan gøre det godt nok.”

Til gengæld er han begejstret for samarbejdet med seriens instruktør, Ole Bornedal, der sammenligner den frihed, han har fået på ’1864’ med den, der blev betroet legendariske instruktører som Stanley Kubrick.

”Ole Bornedal er fantastisk. Han er en stor personlighed og utrolig dygtig til at få skuespillerne til at gøre de rigtige ting. Han kan altid inspirere. Han snakker med og sætter scenen ind i en større sammenhæng, eller forklarer stemningen eller tonen.”

For skuespillerne og hele holdet omkring serien er tv-premieren kulminationen på måneder og års arbejde. Nu er der kun tilbage at modtage folkets dom.

”Jeg håber, folk bliver grebet af serien. Det har været helt enestående for mig at være med til, så jeg håber bare, at folk bliver rørt af at se den.”

Det første af otte afsnit af ’1864’ har premiere på DR1 den 12. oktober klokken 20.00.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter