20 år med P3 Nyheder: ’Vi fortæller nyhederne, som vi ville fortælle dem til en ven’

I 20 år har P3 Nyheder lavet nyheder til en ung målgruppe, som mellem ungdomsprogrammer har fået de vigtigste historier med et ungt perspektiv. Theodora Høgsted Renard står hver dag tidligt op for at bringe den unge vinkel i radioen.

Theodora Høgsted Renard har haft morgenvagten i lidt over et år og er glad for den. (Foto: © Astrid Bagge-Kjær)

Klokken er 4.30 en tirsdag morgen i december. DR Byen er henlagt i mørke, og der er kun en enlig vagt i receptionen at nikke godmorgen til. Det er sådan Theodora Høgsted Renard møder hver morgen mandag til fredag som indehaveren af morgenvagten på P3 Nyheder.

Den 2. januar 2021 fylder P3 Nyheder 20 år. Ideen var i sin tid, at i stedet for den normale radioavis, skulle P3 selv lave nyheder til kanalens yngre målgruppe. Den filosofi hænger ved den dag i dag.

- DR har et kæmpe ansvar for at levere troværdige nyheder til unge. Lige meget hvilken alder, man har, vil man gerne tages seriøst. Vi prøver at fange dem ved at bruge et andet sprog, nogle andre billeder eller andre kilder, der selv er unge eller kan engagere vores målgruppe på anden vis, siger Theodora Høgsted Renard, der er journalist og vært på P3 Nyheder.

I starten var det kun fra klokken 12.00-17.00, at der en gang i timen blev sendt P3 Nyheder, men i dag er det journalister som Theodora Høgsted Renard, der sørger for, at P3 Nyheder nu sender fra morgenstunden klokken 6.00 og til klokken 18.00.

Tilbage til tirsdag morgen, hvor Theodora Høgsted Renard finder sin plads blandt de mange tomme borde. Kun dagens redaktør sidder allerede på pinden. Han har fundet dagens vigtigste nyheder, som Theodora Høgsted Renard læser igennem og ’oversætter’ til det sprog, som P3 har.

- Jeg kan godt lide at arbejde med gode sætninger eller stikord i stedet for et reelt manus. Da jeg startede som praktikant for fire år siden, var der meget med, at vi skulle skrive et ’P3-manus’. Vi brugte slang og engelske ord – det skulle lyde ’young’. Men vi har fundet ud af, at vi skal bare tale, som vi gør. De fleste af os, der arbejder her, er under 30, og der er ingen grund til at prøve at tale ungt, fortæller Theodora Høgsted Renard.

Nyheder i godt selskab

Theodora Høgsted Renards første omgang nyheder er klokken 6.00. Her er hun i studiet med ’Go’ Morgen P3’. Hun bliver i studiet hele morgenen, mens holdet sender morgenradio.

Andreas Kousholt spørger i ’Googlequizzen’, hvad der er googlet mest de sidste 24 timer. Theodora Høgsted Renard gætter med og skyder på ’coronatest’. Det bliver til en delt første plads med Mikkel Rosendal, der gættede på ’Floyd Mayweather’, der skal i bokseringen med den kendte youtuber Logan Paul.

De seneste par år har P3 arbejdet på, at P3 Nyheder er en integreret del af resten af P3’s programmer. Det betyder også, at Theodora Høgsted Renard inddrager værterne i de nyheder, hun har med – stiller dem spørgsmål, joker med dem og taler om, hvad der foregår.

- Vi laver fejl og griner af det, for det er vigtigt, at vi bare er mennesker. Jeg er ikke oprindeligt dansk, jeg er ikke vokset op med det danske sprog, så jeg laver fejl på alle mulige måder. Så griber værterne på P3-programmerne det. ’Siger du mosekongen – det hedder sgu da mosekonen’, og så griner vi af det, smiler Theodora Høgsted Renard, der er halvt fransk.

Når man lytter til P3, skal det føles. som om man lytter til nogle venner, der taler sammen. På den måde bliver nyhederne også mere vedkommende.

- Vi fortæller nyhederne, som vi ville fortælle det til en ven. Lytterne skal føle, at vi er deres nyhedsvenner, og når man skruer op for P3 Nyheder, er der én, der taler på deres vegne og som har deres ryg, siger Theodora Høgsted Renard

Hun fortsætter:

- Vores lyttere tænder ikke radioen for at høre P3 Nyheder. De tænder for at høre ’Curlingklubben’ eller ’Buffeten på P3’. Derfor kan det være vanskeligt at forklare, hvorfor de skal høre om brexit eller EU – dér skal vi hele tiden have for øje, hvorfor det er vigtigt for vores lyttere. Hvis vi ikke kan forklare det, kan man diskutere, om det overhovedet er noget, vi skal have med.

  • Så tidligt om morgenen er der meget få mødt ind på arbejde. Blandt tomme pladser er kun Theodora Høgsted Renard og hendes redaktør. (Foto: © Astrid Bagge-Kjær)
  • Theodora Høgsted Renard bruger ikke et reelt manuskript, men i stedet stikord og vendinger, så nyhederne bliver mere organiske. (Foto: © Astrid Bagge-Kjær)
  • Theodora Høgsted Renard er i studiet sammen med 'Go' Morgen P3'. I de tre timer, der sender, bliver hun i studiet og arbejder. (Foto: © Astrid Bagge-Kjær)
1 / 3

’Hellere være dumme sammen’

Efter ’Go’ Morgen P3’ er slut klokken 9.00 sætter Theodora Høgsted Renard sig ud til resten af P3-Nyheder s redaktion. Pladserne er ved at blive fyldt op med kollegaer, der er mødt ind. På trods af decembers manglende solskin er der kommet en anelse mere lys i lokalet, end inden Theodora Høgsted Renard satte sig i studiet.

Dagens nyheder handler ikke overraskende om corona og de restriktioner, der står for døren. En reporter står klar i et fitnesscenter, der skal til at lukke. På redaktionen diskuterer man, hvem reporteren skal interviewe. En mand i 50’erne, en ung fyr, der løfter vægte eller indehaveren af fitnesscenteret?

- Kan hun prøve at høre, om den unge vil være med? spørger redaktøren.

Han siger nej tak til at deltage. Theodora Høgsted Renard foreslår, at de taler med ejeren, der i stedet for at tale om, hvor surt det er at skulle lukke igen, taler om, hvordan man kan holde træningen ved lige derhjemme.

Der ligger mange tanker bag de valg, som redaktionen tager for at ramme deres målgruppe. Theodora Høgsted Renard fremhæver, at meget af det handler om balancen mellem ikke at være for indforstået, så lytterne ikke kan være med, men samtidig ikke at tale ned til lytterne.

- Vores største mål er, at der aldrig er nogen, der føler, vi taler ned til dem. Man skal tages i hånden, uden at man bliver negligeret eller føler sig dum – så hellere være dumme sammen. Men det er en balance, for med andre ting, kan vi godt være indforståede. Vi siger for eksempel ikke ’det sociale medie Tik Tok, hvor man lægger korte videoer af dans og andet op’. Vi siger bare Tik Tok, fordi vi ved, at vores målgruppe er med på, hvad det er, siger Theodora Høgsted Renard.

Efter en omgang nyheder klokken 10 overlader hun stafetten til de næste nyhedsværter. Nu skal Theodora Høgsted Renard hjem og tage en lur, inden hun igen i morgen står i P3-studiet.

  • Hør den første P3 Nyheder fra 2. januar 2001 klokken 12.00 her