20.000 nye børn skal ’Ind til musikken’

Med en ny fondsbevilling kommer DR Musikariet op på i løbet af fire år at have givet over 100.000 børn og unge en musikalsk oplevelse med et symfoniorkester i en koncertsal.

Med en ny fondsbevilling kommer DR Musikariet op på i løbet af fire år at have givet over 100.000 børn og unge en musikalsk oplevelse. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Henved 20.000 skolebørn fra hele landet har i løbet af skoleåret 2018-2019 udsigt til at få en stor musikalsk oplevelse med en symfoniorkester-koncert i en stor koncertsal.

DR Musikariet – som er DRs musikalske oplevelsescenter for børn og unge, der holder arrangementer over hele landet – har allerede fra 2014 til 2017 kunnet give mere end 80.000 skolebørn fra 66 kommuner landet over en stor musikalsk oplevelse. Det er sket med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, og nu har A. P. Møller Fonden besluttet, at man vil støtte, at yderligere 20.000 børn kan få oplevelsen i næste skoleår.

DRs kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen glæder sig over, at DR Musikariets arbejde med at få børn og unge ’Ind til Musikken’ – som projektet hedder – kan fortsætte.

”Med den nye donation når vi op på, at over 100.000 børn og unge fra hele Danmark i løbet af få år har fået en stor oplevelse med klassisk musik og symfoniorkester, som de nok ellers ikke ville have fået. Det er jeg meget stolt af, og det er en god måde at introducere de kommende generationer til musikken og kulturens fantastiske verden på,” siger hun.

Leif Lønsmann, der er chef for DR Koncerthuset, som DR Musikariet er en del af, siger:

”Evalueringen af de tre første år har vist, at DR Musikariet med ’Ind til Musikken’ opfylder et endog meget stort behov i kommunerne for at tilbyde børnene kulturelle oplevelser i de store kulturinstitutioner, samtidig med at arrangementerne er med til at vække børnenes interesse for musik,” forklarer Leif Lønsmann.

Disse drenge er nogle af dem, der allerede har været til symfonisk koncert. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

I flere kommuner langt fra de store byer var det ned til mellem 0 og 1 procent af alle børn, der nogen sinde havde oplevet et stort symfoniorkester. En meget stor del af børnene havde heller ikke været i en stor, symfonisk koncertsal, og nogle havde sågar aldrig været i København. Samtidig har en stor del af børnene – fra næsten 50 procent af de mindste til 15 procent af de ældste, bagefter udtrykt interesse for at lære at spille et instrument.

De deltagende elever har været til koncerter i DR Koncerthuset på Amager, i Alsion i Sønderborg, Musikkens Hus i Aalborg eller Musikhuset Aarhus. Koncerterne har typisk varet 45-60 minutter og er blandt andre blevet fremført af DR Symfoniorkestret, Sankt Annæ Symfoniorkester, Baltic Philharmonic Orchestra, FAUST – Fyns Ambitiøse Ungdomssymfoniorkester, Orkester Norden, Det Danske Ungdomsensemble (DUEN) og i starten også DR Underholdningsorkestret.

Ungdomssymfoniorkestre giver genkendelse

Lederen af DR Musikariet, Dorte Bennike, der selv er fagottist i DR Symfoniorkestret, forklarer, at ’Ind til Musikken’ i den kommende periode vil bygge videre på de erfaringer, DR Musikariet har fået af projektet i de første tre år.

”Noget af det, vi har fået meget god respons på, er, når vi har samarbejdet med ungdomssymfoniorkestre. Her har identifikationen været stor hos de deltagende børn og unge, fordi det lige så godt kunne være en storesøster eller storebror, der spillede, de måske ser op til. Vi vil også prøve at få flere instrument-afprøvninger lagt ind i samarbejde med lokale musikskoleledere, så børnene også kan prøve dem selv i praksis. Vi gjorde det for eksempel på Langeland, og de siger selv, at de har fået en hel del ekstra elever ved det,” forklarer Dorte Bennike.

Kommune sendte alle elever

I flere tilfælde er kommuner gået ”all in” med DR Musikariets tilbud. For eksempel har samtlige 2.-9. klasser i Ringkøbing-Skjern Kommune og i alle børn i Odsherred Kommune været til en koncert med DR Symfoniorkestret i DR Koncerthuset, og også andre kommune har sendt hele skoler eller klassetrin.

”Der er ingen tvivl om, at det, at DR Musikariet – takket være fondsbevillingen – kan tilbyde transportstøtte til eleverne, har betydet, at vi får fat i børn fra områder, hvor det ville være helt utænkeligt uden. Uden økonomisk støtte til transportomkostninger havde de skoler, der ligger længst fra de store koncerthuse, ikke kunnet deltage, og det ville være uheldigt, da det netop er børn fra disse områder, der som udgangspunkt har færrest chancer for at møde den klassiske musik,” siger Leif Lønsmann.

Han forklarer, at en af DRs ambitioner med projektet er at lade alle danske børn møde den klassiske musik tidligt i deres liv.

Dorte Bennike tilføjer:

”Projektet giver børnene mulighed for at lytte og udforske musik, og skulle de så ligefrem få lyst til at høre mere eller måske endda ligefrem selv blive nysgerrige efter at spille et instrument, er det jo bare en dejlig sidegevinst,” siger hun.

DR Musikariet går nu i gang med at finde nye kommuner og nye skoler, der er interesserede i projektet og vil ’Ind til Musikken’ i skoleåret 2018-2019.