23.217 bud på en vinder: Jury i fotokonkurrence svømmer i naturbilleder

Interessen for at være med i fotokonkurrencen ’Vis os vores natur’ har været helt overvældende, og i alt er der kommet billeder fra næsten 10.900 steder i Danmark. Nu skal en jury finde vinderbillederne, der også kommer på udstilling.

  • Steen Pedersen, DR Trekanten, Almind Skov
  • Marianne Jensen, DR Bornholm, Aakirkeby
  • Lars Mikkelsen, DR Midt og Vest, Klosterheden
  • Brian Bergh, DR Sjælland, Fårevejle
  • Asta Ostrowski, DR København, Humlebæk
  • Gitte Virum, DR Østjylland, Hjøllund Plantage
  • Jan Rohwedder, DR Syd og Esbjerg, Ketting Nor på Als
  • Lars Olsen, DR Fyn, Gyldensteen strand
  • Lene Vandtved, DR Nordjylland, grøftekant langs marker ved Rold Skov
1 / 9

Juryen i fotokonkurrencen ’Vis os vores natur’ får usædvanligt travlt med at kigge på naturbilleder i de kommende uger. Helt frem til fristen for at sende ind udløb ved midnat natten mellem søndag den 13. og mandag den 14. september, fortsatte danskerne med at sende billeder ind af deres egne naturoplevelser til fotokonkurrencen. Det er det landsdækkende partnerskab ’Vores Natur’, bestående af DR, Friluftsrådet, De Naturhistoriske Museer og Naturstyrelsen i samarbejde med Bibliotekerne, der står bag.

I alt er 23.217 billeder blevet sendt ind til konkurrencen, og en hurtig optælling viser, at de er taget 10.890 forskellige steder i landet, siden konkurrencen gik i gang i starten af april i år.

Det store antal fotos overrasker kampagneprojektleder Jonas Selberg fra DR Kampagner. - Vi havde slet ikke forventet, at interessen ville være så stor, og at der ville komme over 23.000 billeder. Jeg tror, vi her ser noget så sjældent, som at både et stort fælles fokus på vores natur og coronanedlukningen har haft en positiv indvirkning på danskernes lyst til at bruge naturen. Konkurrencen har været holdt på et tidspunkt, hvor det har været helt oplagt, at man var ude i naturen med et kamera og på god afstand, siger han. Konkurrencens sidste dag var netop ’Naturens Dag’, som Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet holder i fællesskab.

Se nogle af de indsendte billeder i denne lille film

Et inspirationsalbum for andre

Jonas Selberg håber meget, at de mange naturfotos kan virke som inspirationsalbum for andre.

- Vi håber, billederne kan være med til, at vi ved fælles hjælp opdager nye områder og lærer vores natur bedre at kende, siger han.

En jury skal nu udvælge tre vinderbilleder fra hvert af DR’s ni distrikter. Juryen består af DR’s vejrvært Christian Cherry, konservator Mikkel Høegh Post fra Statens Naturhistoriske Museum og landskabsfotograf Mads Peter Iversen.

Vejrvært Christian Cherry nævner tre ting, han særligt vil lægge vægt på, når han skal være med til at finde vinderne:

- Jeg vil blandt andet se på, om billederne inspirerer andre til at komme ud at opleve den skønne, danske natur. Jeg vil også se på, om billedet er skønt at kigge på og har nogle detaljer, som gør mig nysgerrig. Og så håber jeg også, at nogle af billederne fortæller noget om, hvordan vi danskere er ude i al slags vejr, siger han.

Fokus på den vilde natur

Konservator Mikkel Høegh Post vil især fokusere på den vilde natur:

- Mit fokus ligger blandt andet på den vilde natur og dens mangfoldighedbiodiversiteten – og alle de truede arter og naturtyper, vi skal passe på. Jeg elsker billeder med uhæmmet, vild natur, hvor jeg kan få tanken: ’Der må være nogle spændende og sjældne arter!’

De 27 vinderbilleder i fotokonkurrencen ’Vis os vores natur’ bliver afsløret den 29. september på voresnatur.dk/foto klokken 17.00, og herefter vil alle kunne se billederne i Botanisk Have ved Statens Naturhistoriske Museum i København fra lørdag den 10. oktober til søndag den 8. november 2020.