24 unge dirigenter fra hele verden dyster i DR Koncerthuset

Mandag den 7. juni lyder startskuddet til DR Symfoniorkestrets internationale Malko Konkurrence, hvor unge dirigenter fra hele verden konkurrerer på podiet i DR Koncerthuset. Konkurrencen sendes live både på DR’s kanaler og i internationale medier.

DR Symfoniorkestrets Malko Konkurrence samler i år 24 dirigenter fra 16 forskellige lande i DR Koncerthuset. Her er det russiske Anna Rakitina, som vandt 2. pris i konkurrencen i 2018. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Lige nu forbereder 24 unge dirigenter fra hele verden sig til at rejse til Danmark – og de husker helt sikkert at pakke både noder og dirigentstok. De 24 er nemlig blevet udvalgt blandt over 600 ansøgere til at stille op i DR Symfoniorkestrets internationale Malko Konkurrence, som finder sted den 7.-12. juni i DR Koncerthuset.

De unge dirigenter kan se frem til en uge på dirigentpodiet i samspil med DR Symfoniorkestret foran et stort live-publikum, en international fagjury og mange tusind seere og lyttere. Men kun én af deltagerne kan rejse hjem som vinder af konkurrencen med en solid pengepræmie, udsigten til en international dirigentkarriere og hele 24 dirigentkontrakter hos førende orkestre som en del af førsteprisen.

Malko Konkurrencen skydes i gang mandag den 7. juni klokken 10.30, men de unge dirigenter mødes allerede lørdag den 5. juni for at lytte til koncert med DR Symfoniorkestret og chefdirigent Fabio Luisi. Her er de på forhånd blevet corona-testet både ved afrejse fra hjemlandet og ved ankomsten til Danmark, så de er klar til at mødes i konkurrencen, der afvikles efter alle gældende forholdsregler for både medvirkende og publikum.

Verden kigger med

Er man interesseret i klassisk musik eller bare vild med konkurrencer, kan man følge de 24 dirigenters dyst live i DR Koncerthuset gennem hele ugen, hvor der både venter masser af stor musik og ægte konkurrencestemning med P2-vært Rie Koch på scenen.

Samtidig sendes Malko Konkurrencen direkte på DR P2 og livestreames på DR Koncerthusets hjemmeside, så lyttere og seere kan følge med i hele konkurrencen. Finalekoncerten sendes også på DR2 søndag den 13. juni sammen med portrætter af de tre finalister.

Ud over DR’s danske kanaler har DR Symfoniorkestret lavet streaming-aftaler med to af den klassiske musikverdens førende medier, så musikelskere og branchefolk fra hele verden kan følge med i konkurrencen. Verdens førende klassiske musiktidsskrift Gramophone streamer hele ugen live fra konkurrencen på deres hjemmeside, mens den internationale tv- og streamingkanal Medici TV sender både 3. runde og finalekoncerten.

Unge tilskuere

Kandidaterne i Malko Konkurrencen kommer er mellem 24 og 33 år – men når konkurrencen går i gang, vil de langt fra være de yngste i Koncertsalen. Konkurrencen følges nemlig af mange børn og unge, blandt andre de studerende i DR’s egen Malko Dirigentskole, som overværer hele konkurrencen live, samtidig med at de selv indstuderer finaleværkerne sammen med deres lærer.

Også en flok skolebørn vil følge ekstra nysgerrigt med i Malko Konkurrencens indledende runder. De skal nemlig vælge deres egen favorit blandt de 24 deltagere, og til finalekoncerten kommer de selv på scenen i Koncertsalen for at overrække 'Børnenes pris'. Senere på året vil endnu flere børn i hele landet få adgang til undervisningsmaterialet 'Malko for børn – lær at dirigere', som giver en digital introduktion til dirigentfaget.

En dybere mening

Chef for DR Koncerthuset, Den levende musik og P2, P5 & P8 Kim Bohr siger om Malko Konkurrencen:

- Malko Konkurrencen er et vigtigt internationalt udstillingsvindue for både DR Symfoniorkestret og de unge dirigenter, og i år har konkurrencen en endnu større international mediedækning, end vi har oplevet tidligere. Den ambitiøse engelsksprogede livestream, som leveres af vores eget tværgående medieteam, har både kommentator, studiegæster, interviews og portrætter af kandidaterne undervejs i konkurrencen, så vi forventer endnu et år med rekordhøje seertal.

Malko Konkurrencens generalsekretær Mikael Beier, som er fløjtenist i DR Symfoniorkestret, understreger, at der er en dybere mening med den store konkurrence:

- Den store energi, vi fra DR Symfoniorkestrets side lægger i afholde Malko Konkurrencen hvert 3. år, er først og fremmest udtryk for, at vi i orkestret føler et stort ansvar for at bære den klassiske musik videre til nye generationer. Samtidig med at vi hjælper fremtidens dirigentstjerner frem i karrieren, er vores formidlingsindsats omkring konkurrencen med til at udbrede den klassiske musik og dirigentfaget til et nyt og bredere publikum. Det er en hjertesag for orkestret, og vi musikere ser virkelig frem til at møde årets deltagerfelt og give vores bedste gennem hele ugen.

DR Symfoniorkestrets Malko Konkurrence er muliggjort ved støtte fra Beckett-Fonden og A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney-Møllers Fond til almene Formaal.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk