28-årig amerikaner vandt Malko Konkurrencen 2018

Ryan Bancroft fra Los Angeles løb både med den eftertragtede førstepris og publikumsprisen i Malko Konkurrencen 2018.

Ryan Bancroft sikrede sig sejren i Malko Konkurrencen 2018 - uden dirigentstok. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Efter en uges benhårdt udskillelsesforløb kunne 28-årige Ryan Bancroft fra Los Angeles fredag aften hæve trofæet som vinder af DR SymfoniOrkestrets internationale Malko Konkurrence.

Det var ikke bare den officielle fagjury, der var faldet for den unge amerikaner, som gennem hele konkurrencen har dirigeret uden den traditionelle dirigentpind. Også publikum i DR Koncerthuset havde valgt Ryan Bancroft som deres favorit i årets Malko Konkurrence, og dermed kunne han lægge 1.500 euro oven i hovedprisen, som er på 20.000 euro.

Det var DR SymfoniOrkestrets chefdirigent Fabio Luisi, der som dette års Juryformand overrakte prisen til en tydeligt rørt Ryan Bancroft, der nu kan se frem til adskillige gensyn med det danske orkester - og Luisi selv som personlig mentor i en periode på tre år efter konkurrencen.

Eftertragtet førstepris

At vinde førsteprisen i DR SymfoniOrkestrets internationale Malko Konkurrence er en drøm for unge dirigenter i hele verden. Oveni den velvoksne præmiesum vinder man nemlig koncertengagementer med hele 25 europæiske symfoniorkestre – og får dermed en flyvende start på en international dirigentkarriere.

I år meldte hele 566 håbefulde dirigenter fra 78 lande sig til Malko Konkurrencen, og de 24 kandidater som blev udvalgt til selve konkurrencen blev i løbet af tre indledende runder skåret ned til tre finalister, som ved en internationalt transmitteret finalekoncert fra DR Koncerthuset fredag aften dirigerede musik af Johannes Brahms og Carl Nielsen.

Debuterede til begravelse

28-årige Ryan Bancroft har tidligere på ugen fortalt DR, at han meget tydeligt husker den dag, hvor han dirigerede første gang. Det var til sin fars begravelse i 2010, hvor han samlede en flok sangere og musikere for at opføre faderens yndlingsværk, Mozarts Requiem.

”Den dag følte jeg, at det var 100 procent mig at dirigere,” siger Ryan Bancroft, der har en bred musikalsk baggrund. Ikke alene har han studeret både fløjte, harpe og trompet; han har også beskæftiget sig professionelt med klassisk ballet og ghanesisk dans.

I dag bor Ryan Bancroft i Amsterdam, hvor han er i gang med en lovende dirigentkarriere. Han har blandt andre dirigeret Hollands Filharmoniske Orkester, BBC Scottish Symphony Orchestra, Prag Symfonikerne og Royal Scottish National Orchestra. Ryan er en passioneret fortolker af ny musik, og har blandt andet assisteret den legendariske franske dirigent og komponist Pierre Boulez i en opførelse af hans opera Sur Incises med Los Angeles Filharmonikerne.

Børnene valgte russiske Anna

I tillæg til sin officielle 2. pris i Malko Konkurrencen kunne finalens eneste kvindelige deltager, den 28-årige russiske Anna Rakitina, gå på scenen for at modtage en særlig pris fra årets børnejury.

Hele dette års Malko Konkurrence er blevet fulgt intenst af en stor gruppe skolebørn fra hele landet, som op til finalen har kunnet stemme elektronisk på deres yndlingsdirigent. I alt 800 børn har fulgt konkurrencen live i DR Koncerthuset eller via livestream, og fredag aften kunne to af børnene, Solvej og Oliver fra Ida Holst Skolen i Svendborg, overrække den særlige børnejury-pris til finalens eneste kvindelige deltager.

Facebook
Twitter