30 år efter ’Åh Abe’: Nu rører børnesangene på sig igen

I år er 30 år siden, at Danmark for første gang sang med på Mek Peks udgave af ’Åh Abe’ og mange andre velkendte børnesange, som DR var med til at udgive med danske kunstnere. Jubilæet fejres med at udgive alt på vinyl for første gang.

'Åh Abe' er lidt blevet sangeren Mek Peks varemærke og en sang, han stadig synger jævnligt. Han gjorde det for eksempel sammen med sønnen Anton Falk i 'Morgensang med Ramasjang' i 2020. (Foto: © Morten Darving Schlüter)

En af de seneste årtiers mest populære børneudgivelser rører nu atter på sig. 30 år efter at DR i samarbejde med Sony Music Danmark i 1993 udgav albummet ’Åh Abe’ – og senere seks andre album med børnesange, indspillet af velkendte danske musikere og sangere, bliver ’Åh Abe’ fredag udgivet på ny. Og i løbet af det kommende år kommer de efterfølgende seks album til.

Det helt særlige ved jubilæumsmarkeringen er, at ’Åh Abe’ denne gang udkommer på vinyl – altså som før cd’er og streaming holdt sit indtog i Danmark. Det spøjse er bare, at ’Åh Abe’ og de andre seks album i sin tid alene kom på cd. Derfor er 2023 første gang, børnesangene fra den populære serie udkommer på vinyl, som de seneste år er blevet mere og mere populært – igen.

Det var Mek Pek and the Pek’a’bilies, der gav nummeret ’Åh Abe’ fornyet popularitet, og også navne som Kim Larsen, Nanna, Sebastian, Maria Bramsen, Michael Falch, Michael Bundesen, Safri Duo, Anne Dorte Michelsen, Alberte, Niels-Henning Ørsted-Pedersen og Morten Remar gav deres nye versioner på gamle børnesange på albummet. Her kan man eksempelvis høre nye versioner ’Lille Føl, Ved Du Hvad’, ’Se Min Kjole’, ’Mester Jakob’, ’Den Lille Frække Frederik’ og mange flere.

Fik fire Grammy’er

De fire album ’Åh Abe’ (1993), ’Pa-Papegøje’ (1994), ’Tangokat’ (1995) og ’Hej Frede’ (1996) modtog alle en Grammy (nu Danish Music Award) for ’Årets Danske Børneudgivelse’ ved Dansk Grammy. Og alene ’Den Store Åh Abe Box’, som indeholder alle cd’erne og udkom i 2006, har indtil videre solgt til syvdobbelt platin – det vil sige over 140.000 eksemplarer i Danmark.

DR og Sony Music Danmark har valgt at markere hele brandets 30-års jubilæum med vinylpladerne, og projektleder Mathias Zdziemborski fra DR Salg Publicering kalder det en ære for første gang at udgive ’Åh Abe’-albummet på vinyl:

- Musikken har haft en vedvarende betydning i dansk musikhistorie med nogle af de mest prominente kunstnere fra Danmark. Vi ønsker at give folk mulighed for at genopleve disse tidløse sange på en autentisk og nostalgisk måde, samtidig med at vi hylder 30-års jubilæet. 'Åh Abe' har haft en særlig plads i hjertet hos både børn og voksne, og vi er glade for at kunne tilbyde denne unikke udgivelse til fans af børnemusik og vinylentusiaster, siger han.

'Åh Abe' har aldrig tidligere været ude på vinyl. Det kommer den nu.

Ifølge Mathias Zdziemborski er der allerede stor efterspørgsel efter ’Åh Abe’ på vinyl fra butikker, der fortsat sælger plader.

Hvor de fire første album i serien indeholdt nyfortolkninger af kendte danske børnesange, bød ’Hemli’ Helikopter’ (1997) og ’Tusindvis af Is!’ (1999) på nyskrevne sange, mens albummet ’Nissekys og stjernedrys’ (1998) indeholdt nyfortolkninger af kendte danske julesange.