40-årige ’Tværs’ får en godnatsang i gave

I denne uge har unge fået rådgivning fra ’Tværs’ i DR i 40 år. Udover en særlig teaterforestilling bliver fødselaren også fejret med en ny godnatsang af Christian Hjelm.

  • Tine Bryld tog de første telefoner i 1972 og gav gode råd i 'Tværs' i 36 år. (© Type 1)
  • DRs populære radioprogram og rådgivningsportal 'Tværs' bliver nu til en teaterforestilling på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • DRs populære radioprogram og rådgivningsportal 'Tværs' bliver nu til en teaterforestilling på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Poul Emil Nørlund, vært på P3 Tværs i dag. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Christian Hjelm har skrevet den nye sang til 'Tværs'.
1 / 5

’Matador’ var endnu ikke løbet over skærmen. Den første kaffe var endnu ikke skænket af Erik Magnussens Stelton-termokande, og de sort/hvide billeder af Kronprinsesse Margrethes udnævnelse til dronning stod stadig helt klart i befolkningens bevidsthed, da ’Tværs’ åbnede for telefonerne den 19. oktober 1972.

Det var her, Tine Bryld første gang lagde ører til unge, der røbede deres inderste hemmeligheder i æteren og fik hendes gode råd med på vejen. ’Tværs’ er DRs ældste, stadig eksisterende ungdomsprogram, og på søndag den 21. oktober bliver jubilæet markeret på P3, når kanalen fra klokken 21.03 sender direkte fra Betty Nansen Teatret på Frederiksberg fra forestillingen ’På Tværs’, der har premiere samme aften.

Det var faktisk Sveriges Radio, der startede med ’Tværs’ som rådgivningsprogram. Det hørte nogen i DR, og i sommeren 1972 blev Tine Bryld spurgt, om hun ville være vært på ’Tværs’, der i starten blev sendt i ungdomsfladen ’P4 på P1’.

  Der er andre, der har det som dig,” siger Birgit Bergholt, der er redaktør på ’Tværs’.

Hun forklarer, at ’Tværs’ for 40 år siden handlede meget om forældreopgør, seksualitet og samfundets normer. I dag fortæller de unge om stress, ensomhed og mobning.

”Verden har forandret sig lidt, men det er stadig i den sårbare periode mellem ung og voksen, at mange unge har brug for hjælp. Der er stadig brug for ’Tværs’, som det sted, hvor unge kan fortælle og give hinanden gode råd,” mener Birgit Bergholt.

 

I anledning af jubilæet genudsender DR2 også dokumentaren ’Tine på Tværs’ lørdag den 20. oktober klokken 17.30.

I mange år var det Gasolins ’Som et strejf af en dråbe’, der stod for den helt særlige søndags-melankolske stemning i slutningen af sendefladen ’P4 i P1’. Senere skrev Sort Sol godnatsangen ’Når solen stikker af’, og den blev i 2009 afløst af Kashmirs ’Splittet til atomer’, som de gav til ’Det Elektriske Barometer.’

”Det var en ære for mig at blive spurgt, om jeg ville lave en sang til ’Tværs’. Et radioprogram, som nu har eksisteret i imponerende 40 år og et program, hvor folk frit kan åbne og lette deres hjerter og samtidig hjælpe mennesker, som sidder et sted derude og har behov for vejledning eller erfaringer. Den dobbelthed, synes jeg er ret unik og fantastisk. Mit bidrag til ’Tværs’ bliver en sang, som jeg håber, kan skabe en positiv vibe for alle ’Tværs’-lyttere søndag aften,” siger Christian Hjelm.

Søndag bliver også dagen, hvor ’Tværs’ viderefører en lang tradition, for Figuirines-forsangeren Christian Hjelm har skrevet en ny godnatsang til programmet, som kan høres første gang i ’Tværs på P3’.

Som nævnt bliver jubilæet fejret søndag den 21. oktober med premieren på forestillingen ’På Tværs’ på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg, hvor 15 unge fra C:ntact, der udvikler kunstneriske projekter for unge med forskellige sociale baggrunde opfører deres egne personlige historier. Christian Hjelm skriver sang”Det er udfordrende at være ung. Det var det for 40 år siden, og det er det også i dag. Det, der var det stærke ved Tine Brylds’ ’Tværs’ var egentlig ikke, at hun hjalp et ungt menneske videre, men nok så meget, at vi var flere tusinde, der sad og lyttede med og blev klogere og forstod, at der var andre, der havde det som en. På den måde hjalp Tine Bryld en hel ungdomsgeneration år efter år. Det er det samme, vi vil med ’Tværs’ i dag. Vi vil have de unge til at fortælle deres historier til ’Tværs’ og lade andre unge lytte med og forstå, at ”du er ikke alene”. Stadig udfordrende at være ung

Det seneste års tid har Emil Nørlund været vært for ’Tværs på P3’, der bliver sendt hver søndag aften fra klokken 21.03-22.00.

Efter over 6000 telefonsamtaler og gode råd stoppede Tine Bryld på ’Tværs’ efter 36 år. Tine Bryld døde i påsken 2011, men inden da nåede hun også at være med til at udvikle rådgivningsportal på dr.dk/tvaers, så ’Tværs’ i dag både har en net-del og er et radioprogram.

Siden blev ’Tværs’ en institution i DR, og Tine Bryld blev en fast hånd at holde i for flere generationer af danske unge. Hun ”tog imod og gav igen” med omsorg og kærlige skub, når de modigste lyttere vovede at ringe til hende, imens tusindvis af unge lyttede med hver søndag aften.

I starten blev ’Tværs’-programmet mødt med masser af kritik, og nogle mente, at udsendelsen var et udtryk for samfundets moralske forfald, og at programmet såede splid mellem unge og deres forældre.

Men da Tine Bryld kom i tanke om, hvor meget hun selv havde talt i telefon som teenager, indså hun, at anonymiteten, gjorde telefonen genial til rådgivning.

Socialrådgiveren Tine Bryld var på det tidspunkt narkokonsulent i Undervisningsministeriet, og egentlig havde hun nok at se til i forvejen. I starten var hun heller ikke sikker på, at et radioprogram var en god idé. For kunne man give seriøs rådgivning til nogen, man aldrig møder? Var narkokonsulent

Facebook
Twitter