40 tons hollandsk orgel flytter ind i DR Byen

Ét af DRs mere specielle indkøb i forbindelse med flytningen til DR Byen - et orgel med 6144 piber - begynder mandag at ankomme og blive samlet i Ørestad.

DR Byens store nye orgel - fotograferet påvan Heuvel Orgelbouw i Dordrecht i Holland (Foto: Niels Erik Lund)

Ét af DRs mere specielle indkøb i forbindelse med flytningen til DR Byen begynder mandag at ankomme i store lastbiler fra van Heuvel Orgelbouw i Dordrecht i Holland.

6144 orgelpiber af træ, bly og tin er at finde på vognene, og i løbet af de næste tre måneder bliver de samlet til DR Byens store symfoniske, romantiske orgel, som skal stå i Koncerthuset.

Orglet er resultatet af 10 mands arbejde gennem fire år, og det er da også otte af disse medarbejdere, der i den kommende tid samler orglet.

Orglet vejer 40 tons, og piberne varierer i størrelse fra tre centimeter til næsten 11 meter. DR Byens kommende orgel er 11 meter højt, 11 meter bredt, og otte meter dybt, og orglets disposition er bestemt af DR Radiosymfoniorkestrets egen organist Per Salo i samarbejde med en af Danmarks førende orgelspecialister, domorganist Flemming Dreisig.

Kommer i brug 30. januar 2009

Orglet er også skabt i et tæt samarbejde med japanske Yasuhisa Toyota, der er ansvarlig for Koncerthusets akustik. Når det 40 tons tunge orgel er samlet, skal instrumentet intoneres, som det hedder. Det vil tage 2-4 måneder, og så er instrumentet klar til brug.

Den første koncert, hvor DR Byens nye orgel bliver taget i brug, bliver holdt fredag den 30. januar 2009 i DR Byen. Her er Messiaens ’L’Ascension’ for soloorgel og Mahlers ’Symfoni nr. 2’ på programmet, og Flemming Dreisig er solisten, der indvier det.

Facebook
Twitter