4000 børn fra Fyn skal opleve danmarkshistorien med "virtual reality"

I samarbejde med en række museer på Fyn inviterer DR 4000 børn til en rejse tilbage i tid og sted med ’virtual reality’-briller, så danmarkshistorien kan opleves som at være der selv.

4000 skoleelever fra Fyn skal sammen med DR opleve danmarkshistorien med "virtual reality"-briller fra den 3. – 7. april. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)

Elever i 6. til 10. klasse fra Nyborg, Middelfart, Svendborg og Odense Kommuner vil fra 3. til 7. april skifte skolebænken ud med DRs 360-graders digitale danmarkshistorie ved en række arrangementer på Vollsmose Torv, på Nyborg Slot, Middelfart Museum, Svendborg Museum og Odense Bys Museer.

Her vil børnene få mulighed for at blive en del af forskellige historiske tidsperioder med de såkaldte "virtual reality"-briller på næsen. De bliver selv involveret som historiske karakterer i et virtual reality-univers, hvor de både kommer helt tæt på pesten i den sene middelalder og bliver del af en speget kærlighedshistorie midt i et aktivistisk 70’er-miljø i Aarhus.

Se mere om VR-brillerne og mød Lars Mikkelsen fra sidste års ’Historiske dage’ i København i videoen:

Under arrangementerne deltager børnene også i en "personlighedsquiz" for at finde ud af, hvem af 10 kendte danskere fra historien, de selv minder mest om. Og de får mulighed for at dykke digitalt ind i personlige fortællinger fra de sidste 100 års danmarkshistorie.

Public outreach-redaktør på DR Fyn, Lise Ravn, ser frem til at formidle danmarkshistorien på en sjov måde: ”Vi håber på, at børnene både bliver klogere på danmarkshistorien og får en oplevelse af, at historie er sjovt og vedkommende og ikke noget støvet noget” siger public outreach-redaktør Lise Ravn, der håber at særligt virtual reality-oplevelsen kan få børn til engagere sig i danmarkshistorien på en ny, sanselig måde. Her er det nemlig børnene, der er i midten af et 360-graders billede, som giver følelsen af ikke blot at være tilskuer til scenen eller historien, men at være en del af scenen – en del af historien.

Otte virtual reality film vil være tilgængelige for alle interesserede fra den 5. april på dr.dk/danmarkshistorien og kan ses som 360 graders film på desktop og på mobilen.

’Du er en del af historien’

DR sætter fra april og i hele resten af 2017 et markant fokus på danmarkshistorien på alle kanaler med en lang række forskellige tv- og radioprogrammer og en stor indsats på dr.dk. Hele befolkningen bliver inviteret til selv at bidrage med deres danmarkshistorier og blive en del af historieformidlingen.

Kulturdirektør i DR, Tine Smedegaard Andersen understreger, at det er DRs mest omfattende satsning på formidling af danmarkshistorie nogensinde:

”Jeg forventer, at DR sammen med vores mange samarbejdspartnere kan være med til at øge kendskabet til fortiden, men også gerne hjælpe os til at forstå nutiden og inspirere til at forme fremtiden. De mange tv- og radioprogrammer om danmarkshistorie og de mange arrangementer over hele landet, skal bidrage til at løfte en central public service-opgave, nemlig at samle og spejle Danmark – ikke bare i nutiden, men på tværs af tidsaldre,” siger Tine Smedegaard Andersen.

Blandt de mange kommende DR-programmer og initiativer, som er en del af indsatsen, er dokumentar-serien ’Historien om Danmark’, hvor Lars Mikkelsen over 10 søndage på DR1 vil føre os gennem danmarkshistorien.

Arrangementerne på de fynske museer er en del af en særlig indsats, hvor DR sammen med Nationalmuseet, Slots- og Kulturstyrelsen, Nordea-fonden og en række museer over hele landet er gået sammen om at formidle danmarkshistorien i 2017 på nye måder. Målet med den fælles indsats er at øge befolkningens historiske interesse og viden. Indsatsen er det største landsdækkende samarbejdsprojekt af sin art om formidling af vores fælles nationale historie.