90 år på 90 minutter

Nyhederne har rapporteret fra katastrofer og triumfer i 90 år, og det fejres med et jubilæumsshow, der bliver sendt søndag og skærtorsdag.

  • Nuværende og forhenværende statsministre, der har været i begivenhedernes centrum. "Mange af de billeder, I har vist, har gjort et stort indtryk," sagde Helle Thorning-Schmidt om den måde visse øjeblikke bliver stående. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Publikums stod hele vejen rundt om Newsroom, så man følte sig hensat til en romersk gladiatorarena. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Kim Bildsøe Lassen og Tine Götzsche var værter for showet, der bød på masser af arkivklip fra de sidste 90 års store begivenheder. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Newsroom var midlertidigt bygget om til tv-studie. Journalisterne, der følger med i nyhedstrømmen, var blevet fortrængt til rummets kanter og afkroge. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Monte Carlo har over 200.000 likes på Facebook. Jens Olaf Jersild har 0. Han har helt fravalgt de sociale medier, som han synes tager uforholdsmæssigt mange ressourcer. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Der var mange tidligere værter blandt det særligt inviterede publikum. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen var en af flere prominente gæster, der huskede tilbage på deres rolle i afgørende nyhedsøjeblikke. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Den albumaktuelle rapper Pede B, opsummerede 9 årtiers nyheder på vers, og sluttede af med at sige, at han glæder sig til de næste 90 år. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 8

DR har lavet nyheder, lige så længe som DR har eksisteret. Pressens Radioavis rapporterede fra Hitlers magtovertagelse og Danmarks befrielse. Senere kom TV-Avisen til og kunne levere billeder fra månelandinger og danske fodboldtriumfer. Og nu udkommer DR både på nettet og på Snapchat.

De fleste nyheder bliver hurtigt glemt og erstattet af det seneste nye. Men nogle øjeblikke bliver ikoniske, og det er nogle af de øjeblikke, DR Nyheder gerne vil fejre, sammen med et udvalg af personerne, der var med til at skabe og bringe dem. Formen er en art ’Året der gik’-show, med det twist, at der er gået hele 90 år.

’Monte Carlo’-drengene og Jens Olaf Jersild diskuterede, om sociale medier er spild af tid. Poul Nyrup Rasmussen ihukom timerne efter terrorangrebet den 11. september 2001, og Steffen Gram og Matilde Kimer kiggede tilbage på Vestens komplicerede forhold til Rusland før og nu.

Newsroom omdannet til arena

Showet blev optaget onsdag aften i DR Byens Newsroom, der i dagens anledning var bygget om til et tv-studie.

”Det er første gang, vi bruger Newsroom på den måde, og det er selvfølgelig ikke helt uden besvær. Det er jo mange menneskers arbejdsplads, vi forstyrrer. Men det er også et oplagt sted, for det er her, nyhederne bliver til,” sagde Stine Skriver, der er redaktør på programmet.

Gulvet i DR Nyheders travle centrum var næsten ryddet til lejligheden, for at gøre plads til en rund arena i midten. Journalisterne var fortrængt til rummets udkanter, og ovenfor stod publikum i tre etager og kiggede ned over scenen.

Nyhederne fejrede sig selv i halvanden time, mens kollegerne tastede videre få meter derfra. Nyhedsstrømmen holder aldrig fri.

’90 år der gik’ bliver sendt klokken 21.15 søndag den 29. marts på DR 1 og igen skærtorsdag klokken 12.50 på samme kanal.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk