900 ’dårlige’ sangere meldte sig til ny programserie

Mailboksen blev nærmest lagt ned, da DR efterlyste folk, der ikke kan synge. Nu er seks af dem med i programserien ’Syng med – fra skrål til skønsang’, som DR1 og DRTV viser fra tirsdag.

  • Interessen for at lære at synge var enorm, og 900 meldte sig til DR's nye sangprogram. (Foto: Anders Aagaard Strube, DR)
  • Producent Thomas Hedemann blev noget overrasket, da der dukkede 900 ansøgere op, som ikke kan synge. (Foto: Lea Thomsen)
1 / 2

Hvor mange melder sig i grunden, hvis man i et opslag på dr.dk skriver: ’DR1 vil gerne høre fra dig, hvis du ikke kan synge’?

Producent Thomas Hedemann fra DR Kultur & Samfund TV anede ikke selv, hvad han skulle forvente – og han havde troet, at svaret måske var ’nogle håndfulde’. Imidlertid endte omtrent 900 ’dårlige sangere’ med at melde sig.

- Da opslaget var ude sidste efterår, begyndte det bare at vælte ind med ansøgere. Jeg har aldrig set noget lignende, og det var endda inden hele den fællessang-bølge, der har været under coronakrisen. Så vi kan ikke sige, at den er forklaringen på noget, siger Thomas Hedemann.

Tirsdag den 11. august har DR1 og DRTV premiere på programserien ’Syng med – fra skrål til skønsang’. Her er seks af de cirka 900 blevet udvalgt til programserien, hvor pointen er, at alle kan lære at synge, hvis de bare får den rigtige coaching.

Oprindeligt var det tanken, at de seks deltagere fra programmerne skulle være klar til at synge til det store Alsang-event i Frederiksberg Have på 75-årsdagen for Befrielsen den 4. maj i år. Begivenheden var DR med til at arrangere, men coronaen satte en stopper for løjerne, og i stedet bliver Alsang nu holdt på samme sted og dato i 2021.

Har et traume med det

- Det viser sig, at en del har fået at vide som barn, at det er bedre, de holder deres mund, end at de synger. De har et traume med det, og flere af dem, der har meldt sig til programserien, er folk, der har et brændende og dybtfølt ønske om at lære at synge. Fællessang er også lig med fællesskab, og flere nævner, at de savner at være en del af det, siger Thomas Hedemann.

Én af deltagerne i programmerne fik decideret at vide til et luciaoptog, at hun skulle lade være med at synge med, fordi det lød rædderligt.

Efter at de 900 tilmeldinger var indløbet, gik DR i gang med at vælge ud mellem de – ifølge folks eget udsagn – dårlige sangere.

- Det var lidt en slags omvendt ’X Factor’, for vi skulle jo ikke have de gode. Vi kaldte 40-50 til casting, men vi var nødt til at sende flere hjem, fordi de faktisk godt kunne synge. På den måde kan man sige, at de faktisk også fik noget godt ud af at have meldt sig. Vi er gået efter, at der er forskellighed i køn og alder og i, hvor deltagerne kommer fra. De har også gerne skullet have forskellige mål med at være med i programmerne, forklarer Thomas Hedemann.

Købmand vil synge ved byfest

I de fire udsendelser i serien ’Syng med – fra skrål til skønsang’ møder man for eksempel købmanden fra Djursland, der drømmer om at kunne synge til den lokale byfest og IT-supporteren, der er tonedøv og spiller trommer i et punkband, men også gerne vil kunne synge.

I programmerne lærer sangcoach Katrine Muff deltagerne at synge så godt, at de til sidst kan optræde sammen til en koncert. Der vil også være øvelser, som seerne selv kan lave, så de for eksempel lærer at ramme en tone og tør sætte lyd på deres sange.

- Der er flere, end der tror det, som kan synge. Et af vores mål med programmerne er da også, at folk gerne skal sidde tilbage hjemme i stuerne og ikke tænke, at de er helt tabt, smiler Thomas Hedemann.

’Syng med – fra skrål til skønsang’ bliver sendt de næste fire tirsdage klokken 20.30 på DR1, og det første afsnit kan ses på DRTV nu her

Facebook
Twitter