Åbningskoncert i DR Koncerthuset førte engelsk solotrompetist til Danmark og DR Big Band

Engelske Gerard Presencer spillede trompet ved DR Koncerthusets åbning den 17. januar 2009. Senere samme år blev han en del af DR Big Band.

Her ses Gerard Presencer, der spiller på instrumentet, som har haft hans kærlighed, siden han var ni år, nemlig trompeten. Til højre ses komponisten Siobhan Lamb. Foto: DR. (Foto: INES KAISER © WDRFOTO INES KAISER)

Den britiske solotrompetist Gerard Presencer spillede sammen med BBC’s Big Band, da han første gang mødte musikerne i DR Big Band. De to bands spillede et par koncerter sammen i både Storbritannien og Danmark, og han lagde øjeblikkeligt mærke til den danske pendants trompetsektion. Og blev misundelig.

”De var så dygtige!” udbryder Gerard Presencer entusiastisk.

Han opbyggede en god forbindelse til de danske musikere, og da DR Koncerthuset skulle indvies, blev Gerard Presencer inviteret til ceremonien for at optræde.

”DR Koncerthusets åbningsuge var fantastisk at være en del af. En femstjernet oplevelse, virkelig. Og arkitektur har mildest talt aldrig været en af mine helt store passioner, men da jeg så det hus, kunne jeg ikke lade være med at beundre det. Det var helt drømmeagtigt. Det slog mig virkelig.”

Udover at være en del af BBC’s Big Band på det tidspunkt, var Gerard Presencer også leder af Jazz-departementet ved The Royal Academy of Music. Et job, hvor papirarbejdet efterhånden fyldte mere end musikken. Men så blev en plads som solotrompetist ledig hos DR Big Band. Kort efter gik Gerard Presencers ønske om at være en del af den danske trup i opfyldelse. Han flyttede til København.

Plads til at udvikle

Den 17. januar kan DR Koncerthuset fejre 10-års jubilæum. I dag når Koncerthuset bredere ud end nogensinde før med næsten en tredobling af publikumstallet og hundredvis af årlige sendetimer. Hvor godt 120.000 mennesker lagde vejen forbi DR Koncerthuset i åbningsåret 2009, var besøgstallet i 2017 næsten det tredobbelte, nemlig over 350.000. Sidste år nåede huset op på næsten 400 arrangementer fordelt på godt 350 koncerter og en bred vifte af kultur-, debat- og erhvervsarrangementer.

Gerard Presencer har stort set været med fra starten af. I 2019 kan han nemlig også fejre sit 10-års jubilæum med DR Big Band. Og hvorfor er han hængt ved så længe? Svaret er enkelt:

”DR Big Band er et godt sted at udvikle sin spillestil. Der er en masse konkurrence på Londons musikscene, fordi der er så mange succesfulde musikere – der ikke altid er succesfulde, fordi de er de bedste, men fordi de er de mest nådesløse. Selvfølgelig har konkurrencen også sine fordele, men det efterlader ikke meget frirum til at udvikle sin egen personlige spillestil. I Danmark fik jeg plads. Musikermiljøet er meget mindre her, men diversiteten i den musik, der bliver spillet, er stor og fantastisk,” siger Gerard Presencer og fortsætter:

“Ligesom DR Koncerthuset er jeg også blevet ældre, mens jeg har været her. Jeg er gået fra at være i 30’erne til at være i 40’erne. Mit perspektiv har ændret sig. Da jeg først kom her, så jeg det store, smukke hus, jeg så alle mulighederne. Efterhånden som jeg er blevet ældre, kigger jeg mere indad. Jeg forsøger at gøre mig nyttig og være konstruktiv. Jeg udvikler min musik på et dybere, mere personligt niveau.”

Hans håb for DR Big Band er, at der i fremtiden vil være flere unge mennesker, der får lyst til at spille i bandet.

“Jeg ønsker, at vi i bandet bliver mere involverede i at skabe den næste generation af unge, interesserede musikere, så DR Big Band altid har de stærkeste, mest kreative kræfter til rådighed, når vi skal rundt i verden og spille.”

Facebook
Twitter