’Årets ildsjæl’ bygger orkestergrav og får operaen til at lyde i Esbjerg

Fredag løb P2 Prisen 2018 af stablen i DR Koncerthuset. Et album af en overset dansk senromantiker blev årets klassiske danske album, og Den Danske Strygekvartet blev officielt ’P2 Kunstner 2018’.

 • Årets Ildsjæl ved P2 Prisen 2018 blev Lars Ole Mathiasen for med passion og ildhu at stå bag Wagners ’Valkyrien’ på Den Ny Opera i Esbjerg. Her ses han sammen med P2 Prisens vært, Stine Rosengren. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Ægteparret Bent Sørensen og Katrine Gislinge fik prisen for årets danske album, ny klassisk ved P2 Prisen 2018 for 'Mignon' (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Den Danske Strygekvartet ved prisoverrækkelsen som 'P2 Kunstner 2018' (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Operaen ’Silent Zone’ af Louise Alenius blev kåret som Årets Koncertøjeblik ved P2 Prisen 2018 (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Birgit Holt Nielsen fra Den Jyske Opera er initiativtager til 'GrowUp' - operafestivalen for børn, som fik prisen som 'Årets Nyskabelse' (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • P2 Talentet 2018 er guitaristen Niklas Johansen (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
 • P2 Lytterprisen gik til Concert Clemens for albummet ’There is no rose’. Hvert nomineret album havde en lytteradvokat på scenen ved P2 Prisen 2018 (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Årets danske album, klassisk ved P2 Prisen 2018: ’Louis Glass: Symfoni nr. 5 & Fantasi for klaver og orkester’ med Det Rhinske Filharmoniske Orkester, Marianna Shirinyan, klaver og dirigent Daniel Raiskin (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Kulturminister Mette Bock overrakte prisen til 'Årets Ildsjæl' (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • P2's Stine Rosengren var vært ved P2 Prisen 2018 i DR Koncerthuset (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • MidtVest Juniorkor gav uddrag fra Paul Schwartz' 'Snehvide', som var en del af GrowUp-operafestivalen for børn, som fik P2 Prisen 2018 som årets nyskabelse. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Den Danske Strygekvartet ved prisoverrækkelsen som 'P2 Kunstner 2018' (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • DR Symfoniorkestret rammede P2 Prisen ind musikalsk. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Fra Silent Zone-operaen af Louise Alenius som blev 'Årets Koncertøjeblik' ved P2 Prisen 2018 (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Årets Talent ved P2 Prisen 2018 - Niklas Johansen - spillede sammen med DR Symfoniorkestret. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Årets P2 Kunstner 2018 - Den Danske Strygekvartet - bød på Beethoven ved P2 Prisen 2018. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
 • Årets P2 Kunstner 2018 - Den Danske Strygekvartet - bød på Beethoven ved P2 Prisen 2018. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
1 / 17

Hvem er årets ildsjæl i Danmarks klassiske musikliv? Sådan spurgte P2 ud blandt lytterne i starten af december, og flere hundrede forslag strømmede ind.

Fredag aften kom svaret så på, hvem det er. For da uddelte kulturminister Mette Bock prisen som ’Årets Ildsjæl’, da P2 fejrede det forgangne års klassiske kraftpræstationer og musiktalenter ved P2 Prisen 2018 i DR Koncerthuset.

Her var P2’s Stine Rosengren vært for en aften, hvor ni klassiske musikpriser skulle uddeles, og hvor der samtidig lød masser af musik fra året, der gik, og fra dem, vi kommer til at høre mere til i 2018.

Prisen som ’Årets Ildsjæl’ går til en person, der har gjort noget særligt for dansk musikliv, har et særligt drive og inspirerer andre, og kulturministeren kunne overrække prisen til operachefen og dirigenten Lars Ole Mathiasen fra Esbjerg.

”Lars Ole Mathiasen får prisen for med passion og ildhu at stå bag Wagners ’Valkyrien’ på Den Ny Opera i Esbjerg. Som initiativtager, dirigent og visionær entreprenør har Lars Ole Mathiasen forfulgt sine drømme og skabt et kunstnerisk fyrtårn, der stråler ud til hele Danmark og skaber gyldne forventninger til fortsættelsen af ’Nibelungens Ring’ i Esbjerg,” lød det i motiveringen, som Mette Bock læste op.

Når Lars Ole Mathiasen ikke lige er at finde til prisoverrækkelser i København, er han for øvrigt ikke kun at finde på kontoret eller foran orkestret. Han har også udtænkt en ny Bayreuth-inspireret orkestergrav og været med til at bygge den selv.

De øvrige nominerede til ’Årets Ildsjæl’ var mezzosopranen Mette Østergaard, der er korleder og initiativtager til festivalen Silkeborg Classic, og domorganist Henrik Skærbæk Jespersen fra Haderslev, som grundlagde Haderslev Drengekor i 2008, og som i dag også er kunstnerisk leder for korskolen Haderslev Sangakademi.

Tre priser til klassiske album

I løbet af aftenen blev der også uddelt tre P2-priser til det forgangne års bedste klassiske album.

P2 Prisen 2018 for ’Årets danske album, klassisk’ gik til et værk af den danske senromantiker Louis Glass, der levede fra 1864 til 1936. Komponisten er relativt overset, men det har Det Rhinske Filharmoniske Orkester, dirigeret af Daniel Raiskin, og med den armensk-danske pianist Marianna Shirinyan på klaver, ændret på med udgivelsen af Glass’ ’Symfoni nr. 5 & Fantasi for klaver og orkester’.

”Daniel Raiskin har i spidsen for Det Rhinske Filharmoniske Orkester skabt en værdig indspilning af en væsentlig dansk symfoni, der fortjener stor opmærksomhed. Og Marianna Shirinyan viser sig i fantasien som en ægte klaverkunstner på internationalt niveau,” hed det i motiveringen, inden Marianna Shirinyan kvitterede med at spille kadencen fra Louis Glass’ ’Fantasi for Klaver og Orkester’.

’Årets danske album, ny klassisk’ gik til udgivelsen ’Mignon’ med musik af komponisten Bent Sørensen fra de sidste 30 år. Her spiller Laplands Kammerorkester under ledelse af John Storgårds og med pianisten Katrine Gislinge som solist.

”Med Katrine Gislinge, som poetisk meddigtende klaversolist’ forløses der i titelværket ’Mignon’ nye sider af Bent Sørensens musik, ligesom Bent Sørensens musik fremelsker nye sider af Katrine Gislinges talent,” hedder det blandt andet fra fagjuryen, som har udpeget prismodtagerne.

Ved P2-prisfesten, hvor DR Symfoniorkestret medvirkede under ledelse af David Niemann, kvitterede Katrine Gislinge for prisen ved at spille ’Mitternacht mit Mignon’ for soloklaver.

Russisk nattekat

Den sidste af de tre P2-priser til klassiske album gik til ’Årets internationale album’. Her blev modtageren det russiske klavergeni Arcadi Volodos, der får P2-hæderen for sit album med ’Brahms: Klaverværker’.

”Volodos er en virtuos, der her udtrykker sig i et intimt og følsomt format. Som en musikalsk nattekat svøber han Brahms’ klaverstykker i et mørkt, luksuriøst stof,” lød det fra juryen, som har bestået af redaktør Esben Tange fra P2, redaktør Bent Grønholdt fra P2 Musikproduktion, repertoirechef Tatjana Kandel fra DR Kor og Orkestre, musikjournalist Per Rask Madsen, musikredaktør Thomas Michelsen fra Politiken og lederen af P2’s musikudvalg, Charlotte Nørby.

Lyttere valgte julealbum

P2’s lyttere har nu også haft et ord at skulle have sagt. De har afgjort, hvem der skulle have ’P2 Lytterprisen’, og prisen går i 2018 til en gennemført juleplade – nemlig den som aarhusianske vokalgruppe Concert Clemens – dirigeret af Carsten Seyer-Hansen - udgav: ’There is no rose’.

I forbindelse med P2 Prisen 2018 har P2 ledt efter lytteradvokater, der ville advokere for hvert af de ni nominerede album, og de var alle på scenen i Koncertsalen med forstørrede album-covers under armen.

Forud for P2 Prisen 2018 har P2 gennem de seneste måneder afsløret flere af årets prismodtagere, der også var på scenen for at give et nummer.

’P2 Talentprisen 2018’ gik til guitaristen Niklas Johansen, der fik følgende ord med på vejen fra juryen, inden han kvitterede med 1. satsen af Joaquin Rodrigos ’Concierto de Aranjuez’:

”Niklas Johansen kaster sig lige overbevisende og eventyrlystent over klassikere såvel som nyt repertoire, og han får guitaren til at tale direkte til os nu og her,” lød det.

P2 Prisen 2018 til ’Årets Nyskabelse’ gik til ’GrowOP!’ – Danmarks første operafestival for børn, som sidste år blev holdt i Aarhus, Herning, Holstebro, Ikast, Struer og på Samsø som en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

”Festivalen formår på tværs af institutioner og landsdele at åbne operaen verden for børn i alle aldre og for unge, ligesom festivalen med held har været med til at udvikle hele operagenren,” hed det blandt andet.

Opera om seksuelt misbrug

P2 Prisen 2018 for ’Årets Koncertøjeblik’ gik til Louise Alenius for operaen Silent Zone, der tager fat på noget så svært som seksuelt misbrug i familien.

”Med sjælden frygtløshed tager Louise Alenius sit publikum i hånden for at opsøge steder, vi oftest ikke tør komme. Og med en virtuos brug af operaen som en intimitetens kunstart, skaber hun rum for dybere menneskelig erkendelse,” hed det i motiveringen.

P2 prøvede også at genskabe øjeblikket, idet operaen blev opført i uddrag ved prisuddelingsfesten, hvor årets ’P2 Kunstner 2018’ fik allermest scenetid.

Allerede i november blev det afsløret, at Den Danske Strygekvartet – der består af Rune Tonsgaard Sørensen, violin, Frederik Øland, violin, Asbjørn Nørgaard, bratsch, og Fredrik Schøyen Sjölin, cello – bliver ’P2 Kunstner 2018’. Med hæderen følger en række koncerttransmissioner, samarbejder med DRs ensembler og en podcastserie med Beethovens Strygekvartetter – produceret af Kristian Leth.

”Den Danske Strygekvartets hidtidige historie er et H.C. Andersen-eventyr værdigt. Med rødder, der strækker sig tilbage til fodbold og amatørmusikstævner i drengeårene, er de i dag trendsættere på den internationale kammermusikscene. Den Danske Strygekvartets spillestil er på samme tid cool og hudløst ærlig, og hvad enten det gælder nye som gamle klassikere eller nordisk folkemusik, spiller Den Danske Strygekvartet med en autoritet, en nerve og en fortættet klang, der rækker langt ud over podiekanten og gør musikken til uomgængelig kunst af i dag,” hed det i motiveringen, da kvartetten fik sin pris overrakt, og straks spillede nummeret ’Shine You No More’ fra det roste album ’Last Leaf’.

Scenen var totalt Den Danske Strygekvartets i anden del af P2-prisfesten. Her var Koncertsalen med et trylleslag omdannet til et ”kammermusikrum” med ægte tæpper og en buste af Beethoven, og netop Ludwig van Beethoven var også på repertoiret, da Den Danske Strygekvartet bød på den tyske komponists ’Strygekvartet opus 131, cis-mol’.

P2 Prisen 2018 blev sendt direkte på P2 fredag aften og videostreamet på drkoncerthuset.dk. Uddrag af koncerten vil også kunne ses på DR K søndag den 22. april klokken 20.00.

Facebook
Twitter