Årets modtager af Tine Bryld Prisen eksisterede ikke for et år siden

Børne-ungekrisecentret Joannahuset på Christianshavn modtog tirsdag aften Danmarks store sociale pris, Tine Bryld Prisen, til minde om den mangeårige ’Tværs’-vært i DR.

  • Modtager af Tine Bryld Prisen 2021, Joannahuset sammen med formanden for Tine Bryld Prisen Gunvor Wibroe og administrerende direktør i Trygfonden Rie Odsbjerg Werner og social- og ældreminister Astrid Krag (Foto: © Photographer Bjarke MacCarthy)
  • Formanden for Foreningen Tine Bryld Prisen, Gunvor Wibroe, overrasker her daglig leder og grundlæggeren af Joannahuset, Jette Wilhelmsen (th.) med budskabet om, at de vil få prisen.
1 / 2

I denne uge er det præcis 49 år siden, at socialrådgiveren Tine Bryld gav de første gode råd og den første hjælp til unge med problemer og vanskeligheder i DR’s stadigt eksisterende ungdomsprogram ’Tværs’.

Det er netop også hvert år omkring ’Tværs’-programmets fødselsdag, at Tine Bryld Prisen – Danmarks store socialpris – bliver uddelt til minde om socialrådgiveren og DR-radioværten, som i over 35 år sad ved mikrofonen og tog telefoner fra udsatte unge søndag efter søndag. Hun døde, 71 år gammel, i april 2011.

Tirsdag aften dannede spillestedet Vega i København rammen om uddelingen af Tine Bryld Prisen, som uddeles i samarbejde med DR, Plan-B og Trygfonden. Uddelingen blev sendt direkte på P3, og det var den nuværende ’Tværs’-vært Line Kirsten Nikolajsen, der var vært for den.

Tine Bryld Prisen bliver givet til et projekt eller en organisation, der har markeret sig med en særlig indsats for socialt udsatte og udstødte mennesker eller grupper i Danmark.

Årets modtager af Tine Bryld Prisen blev endda en prismodtager, der ikke engang fandtes, da ’Tværs’ sidst havde fødselsdag for et år siden – nemlig børne- og ungekrisecentret Joannahuset på Christianshavn. Centret er det eneste af sin slags i Danmark, og Joannahuset drives af fagpersoner og frivillige, der fungerer som rollemodeller for de unge.

Se Joannahuset blive overrasket med prisen af formanden for Foreningen Tine Bryld Prisen, Gunvor Wibroe:

Huset henvender sig primært til personer under 18 år, der har oplevet vold og svigt i hjemmet eller har haft uheldige oplevelser med kommunen eller tidligere anbringelser. Børn og unge kan få hjælp døgnet rundt året rundt, og huset er i første omgang etableret som et forsøgs- og udviklingsprojekt, der indtil videre løber over en periode på tre et halvt år. Det var den nuværende daglige leder, socialrådgiver Jette Wilhelmsen, der var med til at tage det første spadestik til Joannahuset i 2017.

Siden åbningen har 212 børn og unge været i kontakt med Joannahuset. 67 procent af dem er piger, 30 procent af de besøgende har været hjemløse i varierende grad, og børnene er kommet fra 34 af landets 98 kommuner.

Opkaldt efter Kim Larsen-sangen

Det var formanden for Foreningen Tine Bryld Prisen, kommunikationsrådgiver Gunvor Wibroe, som begrundede valget af Joannahuset og afslørede navnet foran gæsterne på Vega og P3-lyttere over hele landet.

- Joannahuset er opkaldt efter Kim Larsens folkekære sang, ’Joanna’. Et sted, hvor man ikke bare skal passe sig selv. Hvor man kan drømme, larme, svæve og spire. Det er i virkeligheden et smukt billede på Joannahuset. Det er børnenes hus – hvor de kan være sig selv. Larme, men også drømme og spire, sagde Gunvor Wibroe, der overrakte prisen til grundlægger og daglig leder Jette Wilhelmsen.

Med prisen følger i første omgang Projektprisen på 250.000 kroner og en unik statue, skabt af kunstneren Leif Sylvester, der også var ven med Tine Bryld. Senere kan der uddeles yderligere 250.000 kroner som en såkaldt udviklingspris til at forankre og udvikle den indsats, som har begrundet tildelingen af Tine Bryld Prisen.

Joannahuset blev udvalgt foran over 100 andre kandidater, der alle arbejder for udsatte mennesker.

I sin motivering sagde Gunvor Wibroe videre:

- Kære Joannahus. I møder børn og unge fordomsfrit og i øjenhøjde. Døgnet rundt. Året rundt. I insisterer på, at børn er selvstændige individer, har en stemme og en fremtid. I er visionære og går forrest for børnene. I gør en børneverden til forskel, lød det.

Leder Jette Wilhelmsen fra Joannahuset var meget beæret over at modtage Tine Bryld Prisen.

- Tine Bryld var en foregangskvinde, og hun er til stadighed et forbillede og en inspiration for mig og andre i Joannahuset for den autenticitet og styrke, hun besad. Tine var en vigtig stemme, og hun gav den stemme videre til de unge og lyttede til dem. I Joannahuset forsøger vi netop at hjælpe unge i svære situationer ved at lytte til dem og styrke deres stemme i egen sag. Derfor har det stor betydning at få den moralske anerkendelse og blåstempling af vores arbejde, som Tine Bryld Prisen giver, sagde hun blandt andet.

’Tværs’, som Tine Bryld var med til at etablere kan i dag høres som podcast på DR Lyd, ligesom P3 sender ’Tværs’ hver mandag klokken 23.03. Også DR3 sender en tv-udgave af’Tværs’, som kan ses på DRTV, ligesom en række af historierne, ’Tværs’ tager fat på, også findes på dr.dk/tværs.

Foran Forum og det nu tidligere Radiohuset på Frederiksberg, hvor Tine Bryld sendte sine programmer fra gennem 36 år, hedder pladsen nu Tine Brylds Plads.

Mads Langer spillede Kim Larsens 'Joanna' til Tine Bryld Prisen 2021 i Vega i København. (Foto: © Photographer Bjarke MacCarthy)