Årets nye julekalender: Et kig bag om optagelserne

Den 1. december vises første afsnit af DRs nye julekalender, ’Theo & Den Magiske Talisman,’ der indeholder masser af eventyr og drama. Om DR var på besøg i kulisserne i TV-Byen, mens det 24. afsnit blev optaget.   

  • Årets nye julekalender: Et kig bag om optagelserne. Den 1. december vises første afsnit af DR's nye julekalender, ’Theo & Den Magiske Talisman,’ der indeholder masser af eventyr og drama. Om DR var på besøg i kulisserne i TV-Byen, mens det 24. afsnit blev optaget. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Skuespillerne tager et velfortjent hvil på gulvet efter en lang optagedag. Tidligere har holdet været i Polen for at skyde scener i de samme omgivelser, som storfilmen 'Narnia' foregår i. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Det indvendige af en smuk Frederiksbergvilla er blevet sat op i TV-Byen i Søborg. Det er her Theos morfar Harald bor. På væggen bag juletræet er makkerparret i gang med at male eventyrlandet 'Thannanaya.' (Foto: © Tómas Gestsson)
  • Røg skal der til for at give kulisserne det helt rigtige slør af mystik, som kendetegner en dramaserie for hele familien. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
1 / 4

Thannanaya hedder den verden, der befinder sig midt mellem livet og døden. Da Theodors morfar Harald falder i koma lige inden jul, rejser Theo til det magiske rige i et forsøg på at redde sin eneste ven tilbage til livet. Julekalenderen, der er for hele familien, er en eventyrlig fortælling om at lære at sige farvel.

Holdet har været i gang med optagelserne til kalenderen siden oktober sidste år. Flere af optagelserne er lavet i Polen, der byder på både sne, grotter og ørken. Nogle af de landskaber, holdet filmede i, blev også brugt til filmatiseringen af storfilmen Narnia.

Nu er filmholdet tilbage i TV-Byen i Søborg. Selvom DR's hovedkvarter blev flyttet til Amager i 2006, er flere af DR's dramasatsninger blevet filmet i studierne i Søborg. Men det er altså indtil juni, hvor de sidste rester af alt DR forsvandt fra TV-Byen. ’Theo & Den Magiske Talismans’ smukke kulisser er det sidste aftryk, der bliver sat i DR's lange historie i Søborg. I dag, den 14. marts, skal det 24. afsnit af kalenderen filmes.

Bryder med det sværeste tabu

’Theo & Den Magiske Talisman’ er på mange måder en utraditionel julekalender, selvom den udspiller sig over 24 afsnit og foregår i juletiden. Udover at der bliver danset om juletræet og åbnet gaver juleaften, er højtiden ikke meget til stede i dramaserien.

Peter Gornstein er instruktør på ’Theo & Den Magiske Talisman.’ Han mener, at det er en modig julekalender, fordi den formår at danne et sprog omkring et af de helt store tabuer: Døden.

”Vi sprænger nogle grænser for, hvad en julekalender kan. Vi tør behandle en sårbar tematik på en måde, hvor vi ikke taler ned til børnene. Vi taler op til børnene i stedet. Vi giver dem det, de ønsker i en kalender, men vi udfordrer dem også. Det, vi prøver på, er at gøre det nemmere for familierne at tale om de svære ting, som rammer os alle sammen.”

Fuld af fantasi

’Theo & Den Magiske Talismans’ kulisser fylder to studier: I det ene studie er rejst indersiden af en stor, flot Frederiksbergvilla, der tilhører Morfar Harald. Der er et køkken, en stue, en spisestue og et arbejdsværelse og en udestue. Alle rummene er forbundet af store døråbninger, der gør det muligt for skuespillerne at løbe gennem hele huset med hinanden i hænderne, når deres karakterer synger ’Nu’ det Jul igen.’

Kulissen er så detaljerig, nørklet og hyggelig, at det ligner, der har boet mennesker her i mange år. I virkeligheden blev villaens inderside bygget på omkring fem måneder. Blandt andet kan man i villaens arbejdsværelse finde en stor stensamling med mærkater, som Harald har samlet i sit arbejde som arkæolog.

I det andet studie er broen fra Thannanaya over til Dødsriget rejst. Det er den, man skal krydse, når man har gennemgået prøverne i Thannanaya og er klar til at dø. Broen har taget fem uger at bygge, men det ligner, den har stået der i tusind år.

Ligesom de to tidligere kalendere ’Tidsrejsen’ fra 2014 og ’Den Anden Verden’ fra 2016 er ’Theo & Den Magiske Talisman’ fyldt med fantasy: Henne ved buffeten i frokostpausen står et stort væsen med sorte øjne og et skaldet, hvidgrønt hoved og gevandter, der ligner, de flyder fra Oraklets krop. I julekalenderen hjælper hun Theodor med at redde sin Morfar Harald fra Thannanaya.

Hvorfor er fantasy en genre, der bliver brugt hyppigt til julekalendere?

Peter Gornstein svarer med et smil:

”Fantasy appellerer til børn og deres egen fantasi. Samtidig er fantasygenren også en god måde at arbejde med nogle tunge tematikker på, fordi man kan holde dem ud i en armslængde. En julekalender skal ikke være et drama, hvor vi snakker om død hele tiden, for så ville børnene miste interessen. Der skal være noget magi over det, nogle mytiske væsener og eventyr. Det er der masser af i ’Theo & Den Magiske Talisman.’”

Det er for hele familien

Et andet sted i TV-Byen er de i gang med at omdanne en helt almindelig passage til en gang på en folkeskole i København. Der bliver hængt knagerækker op med skoletasker og tegninger på væggene. Det er blandt andet på disse gange, at venskabet mellem Theo og den nye pige i klassen, Simone, begynder at tage form.

De to hovedpersoner er 12 og 13 år gamle, når julen går i gang i 2018. Men kan ’Theo & Den Magiske Talisman’ stadig samle hele familien?

”Det kan den!” udbryder Peter Gornstein. ”I kalenderen giver vi både noget til børnene, der bliver glade for det spændende univers, og så har vi familiedramaet for forældrene. Hvad gør man med et barn, der bliver afvigende i sin adfærd, fordi det møder nogle udfordringer?”

Han fortsætter:

”Og så det gennemgående tema, der er for alle: Hvad betyder det at sige farvel til nogen? Vi bliver præsenteret for døden set fra tre forskellige synspunkter. Fra børnenes synspunkt, fra de voksne, der skal sige farvel til deres forældre, og fra de gamles synspunkt, der skal sige farvel til livet. Men det handler samtidig om at sige goddag til nye venner og det liv, man skal ud at leve. Theodor skal komme ud af sin skal og lære at omfavne livet.”

Snart er holdet færdig med at filme i TV-Byen. Så skal de tilbage til Polen for at gøre optagelserne færdige.

Rundt omkring i studiebygningerne opdager man hele tiden små tegn på, at TV-Byen stammer tilbage fra 60erne. Over toiletterne hænger der for eksempel et skilt, hvor der står ’Toiletter & Telefon.’ Det var før, alle havde en smartphone klar i lommen. Når ’Theo & Den Magiske Talisman’ rejser herfra, er det farvel til TV-Byen.