’Årets Ord’ er fundet: Det har også med corona at gøre

Årets Ord 2021’ endte med at blive 'coronapas' i skarp konkurrence med ordet 'klimaangst'og 'krænkelse', der var med i opløbet lige til det sidste.

  • Coronapas blev årets ord 2021. (foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021). (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)
  • Årets ord 2021 blev kåret i en specialudgave af ’Klog på Sprog’ på P1 med Adrian Hughes som vært. (Foto: © Nikolaj Holmøe-Jensen)
1 / 2

For andet år i træk satte coronaen sig kraftige spor i den bunke ord, som juryen vendte og drejede, da ’Årets Ord 2021’ skulle kåres i en direkte udgave af programmet ’Klog på sprog’ på P1 fredag formiddag.

Det var 14. år i træk, at Dansk Sprognævn og DR havde sat sig for at finde ’Årets Ord’, og i år blev afgørelsen truffet på Svendborg Gymnasium foran et publikum på omkring 100 gymnasieelever og -lærere.

’Årets Ord 2021’ endte da også med at blive 'coronapas' i skarp konkurrence med ordet 'klimaangst'og 'krænkelse', der var med i opløbet lige til det sidste.

Udover vært på P1’s ’Klog på sprog’ Adrian Hughes bestod juryen i år af direktøren for Dansk Sprognævn Thomas Hestbæk Andersen, seniorforsker Henrik Lorentzen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, journalist ved Berlingske Aminata Amanda Corr samt gymnasieelev Astrid Brandrup Torsting fra 3.m (musikfaglig-engelsk linje) på Svendborg Gymnasium.

205 forslag kom ind

I løbet af den seneste måned har befolkningen kunnet foreslå kandidater til ’Årets Ord’ på Dansk Sprognævns hjemmeside, og det kom der 205 forskellige forslag ud af. De fem jurymedlemmer har derefter været med til at vælge de nominerede ord ud. Hver af dem har også kunnet komme med et ’wildcard’ – ord, som jurymedlemmet gerne selv så var med i bunken, og som de præsenterede under den direkte udsendelse.

Ordene, der var nomineret til ’Årets ord 2021’ og blev diskuteret i fredagens program, var ’coronapas’, ’crop top’, ’druk’, ’klima-angst’, ’krænkelse’, ’landsholdseufori’, ’magtfuldkommen’, ’sølvpapirshat’, ’vaccine’ og ’vaccineskeptiker’, mens de fem wildcards fra jurymedlemmerne var 'lederlig' (apropos MeToo-debatten), 'forsyningskæder', 'gensyn', 'tillid' og talemåden 'Lev med det'.

I 2020 var det ordet ’samfundssind’, og forrige år var det ’klimatosse’, der blev ’Årets ord’ – og dermed kendetegnede året, var nyt i året eller kendetegnede debatten i året.

DR og Dansk Sprognævn har fundet ’Årets Ord’ siden 2008, og ’Årets Ord’ behøver ikke være et nyt ord. Det kan være et gammelt ord, som har fået ny betydning og aktualitet i det forgangne år, eller et ord, som er nyopfundet og ikke til at komme uden om.

- At finde ’Årets Ord’ er én af de sjoveste opgaver, vi har i ’Klog på Sprog’, siger programmets (erfarne) vært Adrian Hughes, der i år personligt kårede ’Årets Ord’ for femte gang.

Han siger videre: - Vi kårer ordet sammen med Dansk Sprognævn og nævnets direktør Thomas Hestbæk Andersen og jeg diskuterer som regel, om der er klare favoritter. Sådanne var samfundssind og klimatosse, men i år var feltet mere bredt og åbent felt, synes jeg. Jeg ville nødig være den bookmaker, som skulle beregne odds på forhånd, siger han.

Afgørelsen af ’Årets Ord 2021’ kan høres på DR Lyd her - og igen på P1 fredag den 17. december klokken 21.03 og lørdag den 18. december klokken 5.03 på P1.

Årets Ord 2021 blev fundet i en direkte ’Klog på sprog’-udsendelse fra Svendborg Gymnasium. Udover vært på P1’s ’Klog på sprog’ Adrian Hughes bestod juryen i år af direktøren for Dansk Sprognævn Thomas Hestbæk Andersen, seniorforsker Henrik Lorentzen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, journalist ved Berlingske Aminata Amanda Corr samt gymnasieelev Astrid Brandrup Torsting fra 3.m (musikfaglig-engelsk linje) på Svendborg Gymnasium. Foto: Nikolaj Holmøe-Jensen. (Foto: © Nikolaj Holmøe-Jensen)

'ÅRETS ORD' DE SENESTE FEM ÅR

  • 2020 – Samfundssind

  • 2019 – Klimatosse

  • 2018 – Hvidvask

  • 2017 – Kvindelandsholdet

  • 2016 – Danskhed