Ikke færre end 109 kandidater var blevet foreslået, så der var stor spænding om, hvem der skulle have Tine Bryld Prisen – Danmarks store socialpris, da den tirsdag aften blev uddelt på spillestedet Lille Vega i København og direkte på P3.
Årets modtager blev Ventilen Danmark, der er en frivillig, social ungdomsorganisation, som arbejder for at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge, sprede viden om problemet og bryde tabuer.
Det var 7. gang, prisen blev uddelt i et samarbejde mellem DR, Trygfonden, Plan-B og Foreningen for uddeling af Tine Bryld Prisen. Prisen er skabt for at ære socialrådgiver og radiovært Tine Bryld (1939-2011), som i næsten 36 år gav unge gode råd i DR’s ’Tværs’-udsendelser samt for at give et skulderklap til nogle af de ildsjæle, der til dagligt udfører vigtigt socialt arbejde.
P3’s Line Kirsten Nikolajsen var vært både i Lille Vega og på P3, som sendte uddelingen direkte i radioen, og Gunvor Wibroe, der står i spidsen for prisudvalget overrakte prisen til Ventilen Danmarks tidligere frivillige og nu formand Michala Nielsen.
Helte uden kapper
- Ikke alle helte bærer kapper. Men I er helte, som i en destruktiv perfekthedskultur tager kampen op mod et af tidens store tabuer, ensomhed. I ved, at den bedste medicin mod ensomhed er åbenhed, ærlighed og stærke fællesskaber, lød det blandt andet i Gunvor Wibroes tale.
Her tog hun også udgangspunkt i den norske serie ’Skam’, som DR har vist:
- I ’Skam’ siger de: ’Mennesker har brug for mennesker’. Det er et fint billede på Ventilens arbejde. I møder ensomme unge mennesker i øjenhøjde og uden fordomme, sagde Gunvor Wibroe.
Med prisen følger en særlig statuette, som kunstneren Leif Sylvester har skabt – og ikke mindst 250.000 kroner. Derudover har Ventilen Danmark nu mulighed for – i dialog med Trygfonden og foreningen bag Tine Bryld Prisen – at formulere et projekt, der kan udløse yderligere 250.000 kroner til foreningens arbejde.
22 lokale tilbud
Landsforeningen Ventilen Danmark blev stiftet i 1999 og driver i dag 22 lokale tilbud over hele landet, hvor man tilbyder et fællesskab rettet mod unge mellem 15 og 30 år, som føler sig ensomme. Og ifølge nye tal er der stort behov for indsatsen.
De 16-29-årige er den aldersgruppe, hvor flest føler sig ensomme. 10-12 procent – eller omkring 120.000 af de unge mellem 16 og 29 år – føler sig ofte eller altid ensomme. På nationalt plan indsamler og udvikler Ventilen også viden om ungdomsensomhed og redskaber til at forebygge og afhjælpe den.
Formand Michala Nielsen fra Ventil Danmark glæder sig over anerkendelsen:
- Prisen viser, at der også er andre, der har set os – og er enige i, at vores arbejde er vigtigt. Det er jeg og vi enormt taknemmelige for. Både for æren og for pengene, der gør det muligt for os at gøre mere af det, vi gør i forvejen. Nemlig at knokle videre med at gøre ungdommen mindre ensom, sagde hun.
I forbindelse med uddelingen var der også musik, og her optrådte Marie Key og Karl William foran gæsterne og for P3’s lyttere.
Ville være fyldt 80 år til december
Tine Bryld døde i påsken 2011, 71 år gammel. Hvis hun fortsat havde levet, villet hun være blevet 80 år om under et par måneder – nemlig den 18. december 2019.
Programmet ’Tværs’ har eksisteret siden 1972, og det eksisterer fortsat. ’Tværs’ bliver nu sendt hver mandag klokken 21.03 på P3 med Sara Bro som vært.
Sidste år gik Tine Bryld Prisen til LGBT+-organisationen Sabaah, der kæmper for at forbedre vilkårene for LGBT+-personer, blandt andre homo- og biseksuelle og transkønnede med minoritetsetnisk baggrund.