Årets Tine Bryld-pris går til LGBT+-forkæmpere

Foreningen Sabaah får Tine Bryld Prisen 2018 for sin kamp for bedre vilkår for LGBT+-personer med minoritetsetnisk baggrund.

Bestyrelsen i Sabbah, modtager af Tine Bryld Prisen, ses her sammen med formand for Foreningen Tine Bryld Prisen Gunvor Wibroe og repræsentant for Trygfonden Christoffer Elbrønd, Uddelingen foregik i Lille Vega i København. (Foto: © Kasper Witte Larsen/ Büro Jantzen)

I denne uge er det 46 år siden, at DR havde premiere på programmet ’Tværs’, hvor Tine Bryld gav sine første råd til unge.

Tine Bryld døde i 2011, og i 2013 blev Tine Bryld Prisen indstiftet til minde om socialrådgiveren og DR-værten, der i 36 år lyttede i radioen, tog de unge alvorligt og delte rådene fra de henved 6000 telefonsamtaler, det blev til, så alle kunne lytte med.

Tirsdag aften blev Tine Bryld Prisen uddelt for sjette gang. Det skete på spillestedet Lille Vega i København, hvor den nuværende vært for ’Tværs’ på P3, Sara Bovin, stod i spidsen for uddelingen, hvor bandet Barselona og sangeren Niels Brandt fra bandet Minds of 99 leverede musikken.

I år gik Danmarks store socialpris til foreningen Sabaah, der siden 2006 har kæmpet for at forbedre vilkårene for LGBT+-personer, blandt andre homo- og biseksuelle og transkønnede med minoritetsetnisk baggrund.

Organisationen yder rådgivning, arrangerer netværkscafeer, foredrag og workshopper, ligesom de tager del i den offentlige debat – både i læserbrevsspalterne og i det offentlige rum. Sabaah blev stiftet i 2006, og organisationen afvikler projekter over hele landet.

Det er Foreningen for uddeling af Tine Bryld Prisen, der står bag prisen, som bliver uddelt i et samarbejde mellem TrygFonden, Projekt Plan B og DR. Tine Bryld Prisen er på 250.000 kroner, og den gives til et projekt eller en organisation, der har markeret sig med en særlig indsats for socialt udsatte og marginaliserede mennesker eller grupper i Danmark. Derudover kan modtageren senere få et beløb på op til 250.000 kroner til at forankre og udvikle den indsats, som har begrundet prisen.

En minoritet i minoriteten

”I arbejder på så mange niveauer, og jeres resultater taler for sig selv. I årenes løb har Sabaah gjort en verden til forskel for hundredvis af mennesker. I er en vigtig stemme og talerør for LGBT+-personer blandt etniske minoriteter. I er vigtig for os alle,” sagde Gunvor Wibroe, der i år for første gang stod i spidsen for prisudvalget og stod for overrækkelsen af prisen til Sabaahs forperson, Laeth Shir Ali.

Tine Bryld gav gode råd til unge i 36 år i radioen. Hun døde i 2011, og i 2013 fik en pris opkaldt efter sig. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Hun tilføjede, at det kan være rigtig svært at være LGBT+-person i et minoritetsetnisk miljø.

”Man er en minoritet i minoriteten, og det kan give store problemer som ensomhed og isolation, marginalisering og udstødelse,” sagde Gunvor Wibroe, der roste Sabaah for arbejdet, som hun mener er helt i Tine Brylds ånd.

Prisudvalget består – foruden Gunvor Wibroe – af Michael Christiansen, Søren Thide, Lea Bryld, Ida Koch, Jørgen Illum Frichke og Erik Valeur, og de har haft nok at se til. For Sabaah er blevet udvalgt blandt 120 indstillede kandidater.

Gør Sabaah synlig

Laeth Shir Ali fra Sabaah mener, at modtagelsen af prisen først og fremmest er en anerkendelse, som er med til at gøre Sabaah synlig for alle dem, der ikke kender foreningen endnu.

”Den anerkendelse kan ikke måles i kroner og ører. Vi er selvfølgelig også glade for kroner og ører, da de muliggør, at vi kan brede vores indsats rent geografisk, og vi kan opruste med en kvalitetssikring af vores initiativer,” sagde han.

De 36 år med at lave ’Tværs’ gav Tine Bryld tilnavnet ”hele Danmarks socialrådgiver”, og i 2015 blev hun i en afstemning på dr.dk kåret til at være århundredets mest betydningsfulde kvinde. Hun opnåede selv at få en række priser i tidens løb, og efter sin død har hun også fået en plads – Tine Brylds Plads – opkaldt efter sig. Den ligger på Frederiksberg - lige foran DR’s gamle radiohus, hvor de mange udsendelser blev sendt fra.

’Tværs’ på P3 sendte direkte fra uddelingen tirsdag aften, og programmet kan fortsat høres hver uge på kanalen. Nu er det mandage klokken 21.03, at Sara Bovin byder velkommen og i ’Tværs’ understreger, at man ”aldrig er alene”.