Alle er velkomne til Videnskabsmødet i Aalborg

Aalborg Universitet og DR inviterer til ’Videnskabsmødet 2018’ i Aalborg fredag den 29. juni, hvor man kan komme helt tæt på en række af Danmarks bedste forskere og formidlere. P1 sender live under arrangementet.

Peter Lund Madsen er vært på et af P1-programmerne, der sendes direkte fra Videnskabsmødet i Aalborg. Emnet er: Mod bedre vidende, hvor Peter Lund Madsen sammen med Satie Espersen fra P1-programmet 'Tændt' fokuserer på den grundlæggende psykologi bag dårlige beslutninger. (Lars E Andreasen © Type 1)

Alle er velkomne, når Aalborg Universitet og DR inviterer til ’Videnskabsmødet 2018’ i Aalborg i kulturhuset ’Nordkraft’ fredag den 29. juni. På det lille folkemøde for videnskab og teknologi vil der blive sat fokus på flere af tidens mest interessante forskningsresultater og påtrængende debatter.

For hvorfor er det, at vi fortsat gør ting, som er dumme, på trods af at vi er bedre oplyste om konsekvenserne af vores handlinger end nogensinde før? Hvorfor bevæger vi os ikke nok, kører for hurtigt i trafikken, overforbruger og bidrager til klimakrisen, selvom vi udmærket kender til konsekvenserne? Det er nogle af de spørgsmål, som forskere fra Aalborg Universitet såvel som værter fra P1’s videnskabsprogrammer blandt andre Peter Lund Madsen, Anders Morgenthaler samt profiler som Jesper Theilgaard kommer til at debattere i løbet af dagen, hvor ’Videnskabsmødet’ finder sted.

Når vi ikke handler, som vi har forstand

”Videnskab og teknologi er med til at ændre os som mennesker og verdenen omkring os. Men selvom vi bliver klogere og har et utal af teknologiske muligheder ved hånden, er det ikke altid, at vi lytter til videnskaben og handler på den. Netop spørgsmålet ”Hvorfor gør vi, som vi gør?” bliver et omdrejningspunkt ved ’Videnskabsmødet’, hvor vi er gået sammen med Aalborg Universitet for at bringe videnskaben ud til danskerne, så de kan deltage og opleve den der, hvor de er,” siger Carsten Nymann, der er centerchef i DR Viden i Aalborg.

Aalborg Universitet stiller med et hold af top-forskere til de forskellige debatter og ’talks’ på ’Videnskabsmødet’ samt med en række stande, hvor publikum kan se og prøve teknologierne på nærmeste hold.

”Aalborg Universitets slogan er ”Viden for verden”, og derfor er jeg rigtig glad for i samarbejde med DR at kunne præsentere masser af viden, der kan ændre verden. Vi har mange højt profilerede forskere, som ligger inde med den allernyeste viden og indsigt i de nyeste teknologier. Samtidig har de også rigtig stor erfaring i at formidle deres viden på en engageret og relevant måde. Derfor er det glædeligt, at vi på ’Videnskabsmødet’ kan sætte endnu mere fokus på videnskab og fremtidens teknologi – hvad enten det handler om livsstilssygdomme, hacking, kunstig intelligens, klimaudfordringen eller noget helt femte. Vi håber, at det bliver taget godt i mod og kan gå hen og blive en tilbagevendende begivenhed," siger Per Michael Johansen, som er rektor på Aalborg Universitet.

Samarbejde får videnskaben ud til danskerne

’Videnskabsmødet’ er en del af DR’s store videnskabssatsning i 2018: ’Viden skaber os’. I en række programmer har DR sat spot på, hvordan videnskab og teknologi er med til at ændre vores liv. Ved ’Videnskabsmødet’ flytter debatten ud af tv- og radiostudierne og til Nordkraft, hvorfra dele af dagens program også livetransmitteres på P1.

”Vores ønske er i løbet af året at engagere så mange som muligt i samtalen omkring videnskab, så vi alle kan blive bedre til at forstå os selv, og den verden vi lever i. Nu glæder jeg mig til, at vi sammen med Aalborg Universitet bringer forskning og videnskaben ud på en live-scene og selvfølgelig ud til alle dem, der lytter med på P1. På ’Videnskabsmødet’ vil vi gøre viden-stoffet endnu mere levende og nærværende, skabe plads til spørgsmål og diskussion, og give publikum mulighed for at opleve videnskab på nye kreative måder, der kan være med til at gøre det, der er svært, lettere at forstå,” siger Carsten Nymann.

’Videnskabsmødet 2018’ finder sted i Kedelhallen i Nordkraft i Aalborg fredag den 29. juni fra klokken 9.30 til klokken 15.30. Der er gratis adgang.

P1 sender live fra Videnskabsmødet i to halvlege, og ind imellem radioudsendelserne vil der være talks på og omkring scenen, aktiviteter for publikum, videoer på storskærm og stande, hvor man bl.a. kan lære om kodning og teknologiforståelse.

SCENEPROGRAM:

Klokken 10 – 11 DEBAT: Hvorfor fylder klimaet ikke mere, kære politikere?

Igennem et halvt år har tegner, filminstruktør og forfatter Anders Morgenthaler jagtet et grønnere liv, der vil belaste vores klima og verden mindre. Men alle veje fører tilbage til vores politikere og regering. Derfor konfronterer han sammen med journalist Dan Grønbech nu de ansvarlige politikere med deres (manglende) handlinger på klimaområdet. Hvorfor er klimapolitikken ikke det vigtigste politikområde af dem alle? Sendes live på DR P1.

Klokken 11 – 12 DIGITALT TALK feat. Jens Myrup fra AAU

Vi ved godt, at vi skal vælge et svært password til vores facebookkonto. Vi ved godt, vi skal læse betingelserne, inden vi siger ja til det nye fede sociale medie, som tilfældigvis er helt gratis at bruge og så videre og så videre. Men vi gør det bare ikke. Jens Myrup fra Aalborg Universitet hacker publikum og vores digitale liv sammen med værterne på P1’s teknologimagasin ’Digitalt’, Chris Lehmann og Esben Hardenberg.

Klokken 12 – 13 RECEPT TALK feat. Birthe Dinesen og Niels Ejskjær fra AAU

Over halvdelen af alle danskere er overvægtige og en voksende andel af os kommer til at kæmpe med livstilssygdomme igennem vores liv. Sygdomme, der i mange tilfælde kunne undgås eller i hvert fald udskydes, hvis vi levede, som vi godt ved, vi bør. Professor Birthe Dinesen fra Aalborg Universitet forsker i ny teknologi, der kan hjælpe os med at leve på dydens smalle sti ved hjælp af data og overvågning af vores levevis. Men har vi overhovedet lyst til det, eller vil vi hellere blive syge af vores egne beslutninger?

Maja Hald undersøger den nyeste velfærdsteknologi, driften mod køleskabet og sundhedspersonalets ansvar med professor Birthe Dinesen og klinisk professor i diabetes Niels Ejskjær.

Klokken 13 – 14 P1 SPECIAL: Når vi ikke handler, som vi har forstand

Peter Lund Madsen og Satie Espersen er værterne på et P1-specialprogram om dagens emne, mod bedre vidende. Hvorfor træffer vi beslutninger, som er rare i øjeblikket, men entydigt dumme for os selv eller menneske­heden i det lange løb. Peter Lund Madsen fra ’Hjernekassen’ fokuserer på den grundlæggende psykologi bag dårlige beslutninger, og sammen med Satie Espersen, der er vært på ’Tændt på P1’, undersøger de, hvorfor vi ikke bruger gummi, når vi nu godt ved, at det er langt det klogeste for os. Sendes live på DR P1.

Klokken 14 – KLIMATESTAMENTET TALK feat. Lasse Rosendahl fra AAU

Hvad nu hvis plastic reelt er godt for klimaet og ikke den synder, det ofte gøres til? Professor Lasse Rosendal forsker i nye energiformer, og for ham er plastic mere end bare skrald, når vi er færdige med at bruge det. Sammen med Dan Grønbech hudfletter de fordommene om, at plastic (kun) er skidt for moder jord.

P1-vært og ordstyrer Dan Grønbech guider publikum gennem dagen.

De almindelige programformater 'Klimatestamentet', 'Recept' og 'Tændt' udgår af P1’s program fredag den 29. juni.

AKTIVITETER RUNDT OM SCENEN:

Ultra:bit test/legeområde

Mød holdet bag DR's og Industriens Fonds store satsning inden for teknologiforståelse og prøv kræfter med minicomputeren BBC Microbit.

Virtual Reality Maze Experience

Aalborg Universitet stiller med udstyr, så alle kan prøve det nyeste indenfor videnskabens virtual reality. Sæt VR-briller på og prøv at finde en diamant i en stor virtuel labyrint med hjælp fra en ven i den virkelige verden. En af de store udfordringer for virtual reality er at gå i store virtuelle miljøer, mens du faktisk går på et relativt lille område.

Styr en selvkørende bil

Få demonstreret, hvordan radiokommunikation kan anvendes til afvikling af trafik i vejkryds uden lyssignaler, og hvordan vi kan give prioritering til udrykningskøretøjer for hurtigere udrykningsrespons. Som gæst får du mulighed for at styre en af de selvkørende biler og konkurrere med en ven eller et familiemedlem om hvem, der er hurtigst til at navigere i fremtidens by med selvkørende biler.

VR Body Scans

Tag VR-briller på og brug to håndholdte controllere til at styre en virtuel tredimensionel rekonstruktion af en body scan. Drej scanningen, som du vil, og skær virtuelt gennem kropsscanningen for at se alle detaljer af scanningen.

Telesundhed til morgendagens patienter

Oplev fremtidens velfærdsteknologi: Få målt hjerte og åndedrætsrytme, mens du "sover". Prøv bevægelsesfølere, som hjælper dig med dine knæøvelser. Overvåg blodtryk og puls via internet.

Kemishow Aalborg

Kemishow Aalborg sætter fokus på plastic og om plastic kan være godt for klimaet. Se hvilke andre måder plastic kan fremstilles på end ved brug af olie. For eksempel bionedbrydeligt plastic.

DR Recept

Nu kan du være med til at sætte dagsordenen for sundhedsdækningen på P1 – kom med dit bud, dine bekymringer eller del dine interesser om krop, psyke, sport eller sygdom på Videnskabsmødet.