"Alle har en holdning til det" - kom med i DRs klædeskab

Stylister i DR Kostume er ofte to år på forkant med moden. Derfor er det en hårfin balancegang at få en trend på skærmen på det helt rigtige tidspunkt. Du kan besøge DR Kostume på Kulturnatten.

  • 'Exceptionelt talent for styling af værter og medvirkende' er blandet andet grunden til, at stylisten Jon Elster blev instillet til tv-talenterne under dette års Copenhagen TV Festival (Foto: Nanna Rønnov Johansen)
  • I 'opsamlingen', som Jon Elster kalder sit arbejdsrum, står der tøjstativer langs alle vægge. (Foto: Nanna Rønnov Johansen)
  • DR-værter har både en garderobe til hverdagsprogrammerne og en 'show garderobe' til særlige udsendelser. (Foto: Nanna Rønnov Johansen)
  • Stylisterne laver 'mood boards', som sætter rammerne for det tøj, et programs værter skal have på. (Foto: Nanna Rønnov Johansen)
1 / 4

"Exceptionelt talent for styling af værter og medvirkende" – det skrev Agnete Dahl Priiskorn, som er leder af DR Kostume og Sminke, blandt andet om stylisten Jon Elster, da hun indstillede ham til tv-talenterne i år. Det er en pris, som også giver adgang til Copenhagen TV Festival, hvor branchen kan mødes og inspirere hinanden.

"Det er et gigantisk skulderklap, selvom det nu ikke er, fordi min chef nogensinde har holdt igen med ros. Oplevelsen har givet mig større kendskab til tv-branchen, som jeg også arbejder i – hvor tv er på vej hen, og hvad vi stylister skal være opmærksomme på," siger Jon Elster.

Det er langt fra tilfældighed, når tv-værterne ser afdæmpede ud i de alvorlige programmer og farverige i de underholdende programmer. DR Kostume har fire stylister, som netop sørger for, at værten er klædt på til anledningen.

Alle har baggrund som skræddere eller beklædningshåndværkere, som det hedder i dag. De er typisk tilknyttet omkring 15-20 værter hver.

Stylisten Jon Elster ville oprindeligt gerne være designer, men besluttede, at hvis han skulle lære at designe tøj, måtte han lære håndværket først.

"I DR kunne jeg virkelig lære faget under min elevtid. Jeg fik lov til at lave mønsterkonstruktion og opsyninger, hvilket man kun gør få steder. De er gode til det på Det Kongelige Teater og så i DR," siger Jon Elster, der for tiden styler værterne på Aftenshowet, TV-Avisen, Vejret, Deadline og mange andre programmer.

Han tog en skrædderuddannelse og kom i praktik hos Strauss skrædderi og senere i DR Kostume. Da han blev udlært, tilbød DR ham et job, og han har således været stylist i huset siden 2012.

To år på forkant med moden

Det er ikke kun skrædderfaget, en stylist skal mestre. Jobbet kræver også, at man er stærk til historiefortælling.

"Tv-værter tager jo ikke hvad som helst på, så jeg skal som stylist sørge for at fortælle en historie om tøjet, som kan ’sælge det’ til dem," siger Jon Elster og forklarer, at tøjet skal tænkes som en uniform og ikke som noget, værten nødvendigvis ville gå med i fritiden.

DRs store tv-programmer har deres eget mood board – en inspirationstavle, hvor stylister samler idéer til stemninger og silhuetter, som de skal klæde værterne på efter. Sminkørerne bruger det også til at bestemme værtens make-up.

Inspirationstavlen bliver bestemt ud fra en halvårlig trend forecast, som stylisterne holder øje med. Det er forudsigelser om, hvilke farver og materialer, der snart bliver populære, og hvorfor de gør det.

"På den måde kan vi se, hvad vi skal investere i, så vi kan være på forkant med det tøj, værterne får på. På et program som Aftenshowet vil vi især gerne være de første, der er med på en ny trend" siger Jon Elster.

Udformningen af inspirationstavlerne bliver også lavet ud fra en samtale mellem stylisten og tv-programmets producerhold, som selv har ønsker til værtens udtryk.

Tidløst tøj i TV Avisen

Udover at være på forkant med, hvad der er moderne, skal DRs stylister også kende klassisk god stil. Hvor tøjet i Aftenshowet kan være meget modebetinget, skal det derimod være tidløst i TV Avisen.

"Tøjet i TV Avisen skal bare være perfekt og helt rigtigt. Seeren skal helst ikke lægge mærke til værternes tøj, men hvad de siger," siger Jon Elster om programmet, der har helt faste regler for påklædningen.

Kvinder skal have en jakke på, mænd habit. Stylisterne arbejder efter gængse herreskrædderregler, og mandlige værter får altid hvid skjorte og slips på.

Men det er nu ikke så ensformigt, som det måske lyder. Jon Elsters erfaring er nemlig, at især slipset giver mulighed for at skabe dynamik i det umiddelbart simple outfit.

"En vært kan nøjes med at have to til tre habitter, hvis han bare har syv slips," siger Jon Elster og fortæller, at nogle habitter har undertoner, som slipset kan trække frem afhængig af farven, og slipseknudens mange former kan også give tøjet sit eget udtryk.

Kendere af herremode vil lægge mærke til, at stylisterne på TV Avisen hælder meget til den italienske model frem for den engelske. Et moderne ’twist’ på klassikeren er, at jakken gerne skal være ’unconstructed’ og udstyret med ’2½ knap’.

"Alle har en holdning til det"

Kostumeassistenter i DR Kostume sørger for at vaske og stryge værternes tøj mellem optagelser og levere det tilbage til omklædningsrummet igen. Det er derfor, medarbejdere og gæster i DR Byen nu og da kan få øje på tøjstativer, der bliver rullet tværs over Indre Gade.

"Der er mange, der tror, at værterne har deres eget tøj på. Det er godt, fordi seerne tænker, at værterne har god smag. Men det er dårligt, fordi de så ikke ved, at vi eksisterer," siger Jon Elster med et glimt i øjet og forklarer, at DR køber alt det tøj, tv-værterne har på.

Det er ofte også værterne selv, der må stå for skud, når tøjet er for specielt til publikums smag. En farverig sweater eller usædvanlige briller på tv-værten kan hurtigt blive til en diskussion på sociale medier.

"Alle har en holdning til det, og der er ingen, der har patent på den gode smag. Jeg har lært at stole på min egen dømmekraft. Hvis jeg ikke selv tror på, at min idé er den bedste i verden, hvem skal så," siger Jon Elster.

På højteksponerede tv-programmer som 'Aftenshowet' og 'X Factor' er der af samme grund to stylister, der arbejder sammen. Men det er ikke altid, at stylisterne får deres vilje.

"Selvom jeg har en pissefed idé, er jeg nu og da nødt til at gå på kompromis. Fashionwise er vi ofte to år foran, så vi må nogle gange vente på, at trenden er blevet allemandseje," siger Jon Elster.

Du har selv mulighed for at besøge DR Kostume, når afdelingen holder åbent på Kulturnatten i København fredag den 14. oktober fra klokken 18.00-23.00 i DR Byen.

Facebook
Twitter