Vi møder Kim Fupz Aakeson, Frederik Louis Hviid og Michael Noer i depotrummet i Vridsløselille Statsfængsel, der helt frem til 2017 fungerede som et rigtigt fængsel. Det er her, ’Huset’ er optaget. Serien er centreret om fire fængselsbetjente i et nedslidt, dansk fængsel, kendt som netop ’Huset’.
De nøgne, hvide vægge i det gamle depotrum står i skærende kontrast til det kreative rum, som de tre skabte sammen tidligt i processen. Typisk leverer en forfatter et manuskript, en konceptuerende instruktør udvikler seriens filmsproglige vision, inden der kommer episodeinstruktører på de enkelte afsnit. Men sådan er det ikke med ’Huset’.
- Ret tidligt blev vi tre, og sammen med DR’s producent Rikke Tørholm Kofoed skabte vi et diskussionsrum, hvor alt kunne vendes. Der var ingen hellige køer. Alt kunne slagtes, alt kunne fødes, fortæller Kim Fupz Aakeson, manuskriptforfatter.
Frederik Louis Hviid har tidligere været instruktør på blandt andet DR-serien ’Bedrag’:
- Dengang kom jeg ind som episodeinstruktør til færdige manusser, og banen var kridtet op. Her har det langt mere været et samarbejde, hvor vi alle tre har været inde og forme processen. Det har været et kreativt spændende samarbejde. I diskussionsrummet har vi kunnet trykteste alle ideer. Vi vendte forfærdelige ideer og gode ideer. At vi kun er tre, er i sig selv usædvanligt. På ’Bedrag’ var vi fem instruktører, så det er et usædvanligt lille hold i den cirkel. Det har gjort arbejdet klart og tydeligt, og man kan sige, at vi taler med én stemme – det er ét værk, fortæller han.
Instruktør Michael Noer tager over:
- Det er generøst af Kim at lukke os tidligt ind. Det er som at lukke to kannibaler ind i en slagterbutik – jeg har gladeligt kunnet tage for mig af alle retter, smiler han og tilføjer:
- Det har først og fremmest skabt nogle rammer og spilleregler, at vi har samarbejdet tidligt i udviklingen af serien. Jeg har fået lyst til at lave mere i fællesskaber.
Summen bliver større end de enkeltes tal
Har der været situationer, hvor I hver især er gået på kompromis, eller har det altid ført til den bedste løsning?
- Når der er flere viljer i rummet, er man uenig oftere, end hvis man kun havde sig selv. Så var den første idé gerne den bedste idé. Når man møder modstand på sin idé, er man nødt til at skærpe sig. Når man er flere, kan man presse hinanden til, at summen bliver større end de enkeltes tal. Man presser sin fantasi yderligere op. Det er et stort arbejde, og hårdt nogle gange, siger Kim Fupz Aakeson.
- Det er altid godt at blive udfordret på sine ideer. Man bliver god til at gøre sit sprog meget klart: Hvorfor synes man, det er en god idé? Man bliver meget hurtigt mere spids på følelser, karakterer og ideer, siger Frederik Louis Hviid.
- Man kan sige, at det er som at tisse i bukserne, hvis man ikke har tænkt det ordentligt igennem, for skuespillerne kommer og spørger: Hvorfor gør vi sådan? Det er en holdsport hele vejen rundt, også med skuespillerne, siger Michael Noer.
En levende virkelighed
Ud over det tætte samarbejde om at skabe serien fremhæver de tre, at ’Huset’ er en meget realistisk fiktionsserie. Oplægget er Kim Fupz Aakesons bog ’Fangeleg’, der udkom i 2021. En bog om livet i og uden for de danske fængsler for en række fængselsbetjente.
- Jeg havde hørt, at Vridsløselille var tomt, og sådan en mulighed skal man ikke lade gå fra sig. Og så gik vi i dialog med virkeligheden – det vil sige betjente og tidligere indsatte. Vi har fået meget af virkelighedens betjente. Serien viser det Danmark, du ikke kender. Jeg synes, vi har en demokratisk forpligtelse til at kaste lys over det. Her kan DR gøre en forskel i forhold til streamingtjenester, og DR har sagt til os: Vi tror på jer – gør det! siger Kim Fupz Aakeson.
Frederik Louis Hviid tager over:
- Alle skuespillere har været på kursus med rigtige betjente, og der har været workshop om, hvad det gør ved mennesker at låse andre inde. Der er enormt meget basis for dilemmaer og konflikter. Og så er vi blevet smittet af, at vi har filmet i et rigtigt fængsel. Hele fængselsgangen var levende, og det har givet vildt meget fotografisk og til skuespillerne. Vi har hele tiden haft et fængsel, der summer af liv. Det er svært at være autentisk – det tager tid – men det er guld værd.
- Hvis nøglen blev væk, kunne vi ikke lukke folk ud, griner Michael Noer og tilføjer:
- Stemningen af fængsel er der – det er en levende virkelighed. Arbejdet med ’Huset’ får mig til at holde fast i min passion for at tage udgangspunkt i virkeligheden.
Har ført slaget rent igennem
Nu er I så her, hvor serien har premiere. Hvilken faglig fornemmelse står I med?
- At vi har et værk. Det er en værksfølelse. Vi er ikke blevet mødt af de sædvanlige algoritmer om for eksempel en lysere slutning. Vi har fået lov til at føre slaget rent igennem, siger Kim Fupz Aakeson.
- Jeg er monsterstolt af det. Vi har lavet seks gode episoder til tv. Det svarer til fire spillefilm. Det har været et maraton, hvor man har skullet holde sig skarp i lang tid. Jeg vil også sende en kæmpe kredit til Rikke (Tørholm Kofoed, DR-producent, red.) og DR. Vi har fået lov at lave den serie, vi gerne selv ville se. Det er det rigtige udgangspunkt – at lave noget man selv vil se. At kunne stå inde for den kreative vision, siger Frederik Louis Hviid.
- Vi har skabt et værk, og det er så fedt. Jeg havde ikke regnet med at stå med den følelse. Det er livgivende, sådan helt personligt. Vi har taget visionen videre og turdet træffe valg. I fællesskab har vi opnået bedre ideer i en egoismens tid, siger Michael Noer.
’Huset’ er i seks afsnit og havde premiere på DRTV fredag den 1. september og på DR1 søndag den 3. september klokken 20.00.