Anders Agger hyldes for sit ’varierede og elegante sprog’

DR’s Anders Agger får Modersmål-Prisen 2021. Prisen gives til en, der anvender sproget ’særligt fremragende’.

Anders Agger får Modersmål-Prisen 2021. (Foto: Mingo Nørager)

- Man ved, man er i gode hænder, når man hører et indslag med Anders Agger. Hans stemme er på samme tid rolig, jysk, klar og udtryksfuld.

Sådan lyder det blandt andet i motiveringen fra Modersmål-Selskabet, der onsdag eftermiddag kom med afsløringen af, hvem der skal have Modersmål-Prisen 2021. I år bliver det netop Anders Agger, der har været journalist i DR siden 1989, og faktisk også allerede i 2001 modtog DR’s sprogpris.

Anders Agger har gennem årene i høj grad portrætteret hverdagen og alle livets facetter.

- Anders Agger har en særlig ro og indlevelsesevne, der indgyder folk tryghed og får dem til at åbne sig og vise, hvem de er. Hans talent er langtfra en selvfølge, hverken i fremmede kulturer, hvor man ikke kan vade ind i folk med træsko på – eller hjemme i Vestjylland, hvor folk ikke er kendt for at fortælle vidt og bredt om sig selv, hedder det videre fra Modersmål-Selskabet.

Dronningen har også fået den

Modersmål-Prisen blev første gang uddelt i 1980, og den bliver hvert år uddelt til en, der efter selskabets mening anvender sproget ’særligt fremragende’ og efter selskabets ideal: klart, udtryksfuldt og varieret. Den første modtager i 1980 var DR’s Poul Thomsen fra ’Dus med dyrene’, og blandt de andre tidligere modtagere er historikeren Erik Kjersgaard, skuespilleren Ghita Nørby, Hendes Majestæt Dronning Margrethe, forfatteren Klaus Rifbjerg, præsten og forfatteren Johannes Møllehave, havemanden og TV-værten Søren Ryge Petersen, rapperen Per Vers og senest digteren Cecilie Lind i 2020.

I sin motivering fremhæver Modersmål-Selskabet ikke mindst Anders Aggers arbejde som frivillig på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande i 2011 – et sted, han også producerede en DR-programserie fra og gav sig tid til at lære de døende at kende og fortælle deres sidste historie med svære spørgsmål og endnu sværere svar.

Anders Agger har de senere år blandt andet lavet ’Indefra’-programmer til DR2, hvor han tager seerne med ind bag kulisserne i for de fleste ukendte miljøer. Han er også kendt for sommerprogrammerne, hvor Anne Hjernøe og Anders Agger blandt andet har været i Mellemøsten, har været rundt i Danmark og også besøgt flere andre steder i verden.

Modersmål-Prisen 2021 bliver overrakt til Anders Agger den 2. oktober i Rådhushallen i hjembyen Ringkøbing.

Anders Agger - her ved Gl. Sogn Kirke ved Ringkøbing Fjord. (Foto: Michael Bach Ipsen)
Facebook
Twitter