Du kan opleve Ane Cortzen som vært i det nye tv-program ’Made in Denmark’ tirsdag den 24. marts klokken 20.45 på DR1. I otte udsendelser lærer man syv kunsthåndværkere at kende. De skal besøge hinandens værksteder og afprøve hinandens materiale.
Hver uge skal de løse en opgave og producere et stykke brugskunst, som vurderes af en ekspert, der kårer ugens vinder. Undervejs skal kunsthåndværkerne tage ved lære i de forskellige discipliner, så de er klar til finalen, hvor de har to dage til at udføre et stykke håndværk, som bliver bedømt af et hold eksperter.
Det er ikke kun ‘Made in Denmark’, som Ane Cortzen snart er aktuel som vært på - det er også det nye DR K-program ’TV-Quizzen’, som bliver sendt første gang torsdag den 16. april klokken 20.30.
‘TV-Quizzen’ er en fagquiz, hvor der bliver dystet i tv-viden, og hvor Palle Strøm og Jakob Stegelmann er holdkaptajner. Blandt gæsterne i quizzen er Paprika Steen, Felix Smith, Adam Price og Anders Breinholt, mens musikeren Emil de Wall er kapelmester på programmet.
Ville være skuespiller
I al den tid, Ane Cortzen kan huske, har hun villet være skuespiller.
“Jeg var meget tiltrukket af at optræde, og jeg syntes, det var utrolig sjovt. Jeg opsøgte alt, hvad jeg overhovedet kunne komme i nærheden af, såsom skolekomedier og castings,” fortæller hun.
Mens Ane Cortzen gik i gymnasiet, kom hun hos skuespiller Bodil Jørgensen hver uge i omkring halvandet år, hvor hun læste forskellige teaterstykker igennem og blev bedre til skuespil. Da hun var blevet student fra Ingrid Jespersen Gymnasieskole i København kom tiden, hvor hun skulle søge uddannelse. Hun søgte ind på skuespillerskolerne, som hun længe havde ønsket at komme ind på.
Til den første af de i alt fem prøver sidder alle skuespillerskolerne samlet, og som ansøger har man kun to minutter til at performe.
"Efter den prøve bliver de helt umulige sorteret fra, og jeg var så en af dem. Det kunne jeg ikke forstå. Jeg havde jo læst så længe hos Bodil Jørgensen og fået en masse ros. Det blev jeg så fortørnet over, at jeg ikke havde lyst til at søge ind igen. Jeg var utrolig irriteret, men egentlig også lettet, sådan som jeg husker det. Nu kunne jeg jo blive alt muligt andet i stedet for,” forklarer Ane Cortzen.
Hun tog til Frankrig og læste fransk i et halvt år. Da hun kom tilbage til Danmark, ville hun søge ind på en kreativ uddannelse, men hun havde ikke lyst til at tage til flere optagelsesprøver. Hun søgte tilfældigvis ind på Kunstakademiets Arkitektskole, for her kunne hun nemlig komme ind med det høje gennemsnit, hun havde - uden at tage til nogen optagelsesprøve.
Gik grædende hjem
Det var hårdt for Ane Cortzen at gå på Arkitektskolen i begyndelsen, fordi hun i modsætning til mange af sine medstuderende ikke havde nogen forudsætninger. Der gik mange arkitektbørn på skolen, og mange havde taget kurser i arkitektur.
“Det var lidt ligesom at melde sig til militæret, uden at vide hvad det indebar,” fortæller Ane Cortzen, der tydeligt kunne mærke, at hendes medstuderende var foran hende.
De opgaver, hun fik i starten var meget abstrakte, og der var ikke nogen, der fortalte hende, hvordan hun skulle løse dem.
"Jeg fik bare hele tiden at vide, at det, jeg lavede, ikke var rigtigt. Men jeg vidste ikke, hvad det rigtige var, så jeg havde en underlig fornemmelse af, at jeg gjorde noget forkert uden at vide hvorfor. Jeg gik grædende hjem i lang tid og var meget tæt på at give op, men det ville jeg alligevel ikke have siddende på mig,” siger hun.
Selvom den første tid på Arkitektskolen var hård, lærte Ane Cortzen også meget af det. På Arkitektskolen skulle man hele tiden fremlægge, hvad man havde af tanker, og hvor man var i sin proces, og så fik man kritik af lærerne.
“Det var selvfølgelig hårdt at blive kritiseret hele tiden, men jeg begyndte jo også at forstå, hvad det var, de talte om på et tidspunkt,” forklarer hun.
Design og animation
Efter to år på Arkitektskolen gik det op for Ane Cortzen, at hun skulle arbejde med design. Det ville hun blandt andet, fordi det er en meget hurtigere proces for eksempel at designe et logo i stedet for at tegne et hus.
"Der er ikke så langt fra tanke til produkt, og det passer meget bedre til mit temperament at lave sådan noget,” siger Ane Cortzen.
Hun begyndte at interessere sig for animation og levende grafik i form af bogstaver sat sammen med billeder, som man for eksempel ser det i introsekvenser til film.
“Det var nyt at arbejde med computer og Photoshop dengang, og jeg kom i praktik på TV 2 Design, hvor jeg fik et kursus i at animere, og det blev jeg rigtig interesseret i,” siger hun.
Det specialiserede hun sig indenfor, hvilket senere blev hendes vej ind i DR.
For ung til det store ansvar
Men først gik turen til Schweiz i otte måneder, fordi hun havde fået job som art director for Bodum. Her lavede hun butiksindretning og designede emballage. Bodum skulle bruge en art director med det samme, og der var halvandet år til at Ane Cortzen var færdig på arkitektskolen. Alligevel kom hun til jobsamtale, og her besluttede Bodum at de gerne ville vente på hende, til hun var færdiguddannet.
"Da jeg bosatte mig i Schweiz og havde det job, følte jeg, at jeg var for ung til det. Jeg havde et kæmpe ansvar på arbejdet, og det, jeg lavede, var jeg ikke lige så interesseret i, som jeg var i animation,” fortæller Ane Cortzen.
Nyt job
Mens hun stadig boede i Schweiz, blev hun kontaktet af sin tidligere chef på TV 2, som nu var ansat i DR. Han ville hyre Ane Cortzen til at arbejde med visuel identitet for DR1 og DR2, og det tilbud takkede hun ja til.
I DR lavede hun sammen med tre kollegaer nye logoer til de to kanaler og udviklede en helt ny måde at præsentere kanalerne på overfor seerne. Dengang var DR1-logoet et kæmpe 1-tal, og Ane Cortzen og hendes kollegaer ændrede designet og rykkede 1-tallet op ved siden af DR i en kasse, som stadig er det design, der bliver brugt i dag.
Ane Cortzen stiftede designfirmaet ‘Timeline’ sammen med sin chef fra DR. I firmaet specialiserede de sig i at lave logoer og programpræsentationer til tv-stationer, og da de sad med en masse viden om DR1 og DR2’s identiteter, bestilte DR opgaver hos dem. De lavede også designarbejde for TV Danmark, Kanal 5 og norske tv-stationer.
I begyndelsen var der fire ansatte i firmaet, men antallet voksede lynhurtigt, og var pludselig oppe på 18 personer. Ane Cortzen skulle på barsel, og vendte ikke tilbage til jobbet i ’Timeline’ bagefter, fordi hun syntes, det var for hårdt med to små børn.
Fra designer til tv-vært
Så fik hun job i DR Design som chef for motion graphics, hvor hun var i tre år. Derefter blev hun designredaktør under generaldirektøren, men det nåede hun kun at være i fire måneder, inden hun blev spurgt, om hun ville være vært på DR2-programmet “TV!TV!TV!”.
Thomas Klinkby, der er speaker på DR2, som Ane Cortzen i forvejen kendte, skulle komme med et bud på en vært til et nyt tv-program om tv. Han spurgte Ane Cortzen, om hun ville prøvefilmes som vært, og det blev hun.
"Det var egentlig mest for at gøre Thomas Klinkby en tjeneste, at jeg gjorde det. Jeg regnede overhovedet ikke med, at det ville blive til noget,” fortæller Ane Cortzen. Men det gjorde det, og i februar 2011 havde hun sin debut som tv-vært.
"Det var skide sjovt at være vært på 'TV!TV!TV!’, og pludselig kunne jeg mærke, at alt det, jeg kan lide ved at optræde og være på, kunne jeg få i spil som tv-vært. På en måde er jeg gået en kæmpe omvej for at lande her. Det føles som at få lov til at lave det, som jeg egentlig allerhelst vil,” smiler Ane Cortzen, der ikke fortryder sin fortid som designer.
“Jeg er afsindig glad for at have beskæftiget mig med design og arkitektur. Jeg kan stadig bruge de kompetencer og den faglighed, jeg har fra min baggrund som designer,” forklarer Ane Cortzen.
Det kan hun for eksempel, når hun er vært i ‘Made in Denmark’, som snart bliver sendt på DR1. Det er vigtigt for Ane Cortzen at kunne være sig selv i udsendelserne, og hun havde den betingelse, at hvis hun skulle være vært, ville hun have lov til at kunne udtrykke sin egen holdning i programmet.
"Jeg vil ikke være en neutral vært, for jeg er vant til at være mig selv, når jeg er på skærmen. Jeg har også lyst til at være meget mere hjælpende og involverede end en vært, der bare står og oplyser,” siger Ane Cortzen.
Du kan opleve Ane Cortzen på skærmen, når hun er vært på ‘Made in Denmark’, som bliver sendt første gang tirsdag den 24. marts klokken 20.45 på DR1, og i ’TV-Quizzen’, som kan ses første gang torsdag den 16. april klokken 20.30 på DR K.