Annika og Erkan tog 18.000 elever med i den digitale nyhedsjungle

Skoleelever fra hele landet var torsdag med i den første digitale udgave af ’I Sandhedens Tjeneste’.

  • Annika Wetterling debuteredem og Erkan Özden var med for sjette gang, da DR torsdag præsenterede 'I Sandhedens Tjeneste' for omkring 18.000 skoleelever i hele landet. (Foto: Jane Kirstine Lausten)
  • Der tælles ned til 'I Sandhedens Tjeneste. (Foto: Jane Kirstine Lausten)
  • Erkan Özden og Annika Wetterling er klar til showet, hvor 18.000 sidder klar over hele landet til at se med. (Foto: Jane Kirstine Lausten)
  • Undervejs stiller Erkan Özden om til Annika Wetterling, der tager eleverne med på en rundtur i DR Byen. (Foto: Jane Kirstine Lausten)
  • Turen går også forbi P3. (Foto: Jane Kirstine Lausten)
  • Her er eleverne med Annika Wetterling i Newsroom. (Foto: Jane Kirstine Lausten)
  • Turen går også forbi ’Versus’-studiet, hvor Sofie Østergaard står klar med Caroline Rigelsen og Wissam Bouqarsi fra ’Den Store Bagedyst’. (Foto: Jane Kirstine Lausten)
  • Til slut kan eleverne ringe ind og vinde den store ’I Sandhedens Tjeneste’-præmie. (Foto: Jane Kirstine Lausten)
  • Tak for i dag til holdet bag 'I Sandhedens Tjeneste' (Foto: Jane Kirstine Lausten)
1 / 9

Fyldte gymnastiksale og køreture rundt i Danmark er byttet ud med studie 9B i DR Byen. Nedtællingen kører i baggrunden, mens de sidste finjusteringer med lyssætningen ordnes. Annika Wetterling, digital nyhedsjournalist, og Erkan Özden, vært på TV-Avisen, gør klar til at sende to timers nyhedsshow ’I Sandhedens Tjeneste’ for cirka 18.000 af landets 8.-10. klasses elever.

- 30 sekunder tilbage, lyder det fra produktionsholdet. Der nikkes.

Nyhedsshowet er kulminationen på flere måneders hårdt arbejde. Som så mange andre arrangementer har ’I Sandhedens Tjeneste’ på grund af corona nemlig måttet ændre format. Hvor Erkan Özden førhen har været på tur rundt i Danmark, foregår showet denne gang digitalt. Det har både krævet sved, ekstra kollegaer og lange arbejdsdage bag tegnebrætterne.

Ingen vej tilbage

- Nu er der ingen vej tilbage, griner de to værter, mens de sidste nerver rystes af, inden nedtællingen går i nul.

Det er sjette gang, at Erkan Özden er vært for ’I Sandhedens Tjeneste’, mens det for Annika Wetterling er debut. Konceptet handler om at skærpe elevernes kildekritiske sans og klæde dem på til at færdes i nutidens digitale ’nyhedsjungle’. DR Nyheder har siden 2015 holdt store, interaktive nyhedsshows flere steder i landet med omkring 700 elever til hvert show. I alt har flere end 100.000 skoleelever deltaget. Denne gang er det anderledes. Skoler fra 95 af landets kommuner – helt fra Skagen til Bornholm – er med virtuelt. Eleverne bliver præsenteret for og skal tage stilling til nogle af de redaktionelle udfordringer, som nyhedsjournalister hver dag står overfor – blandt andet satire, kildekritik, etik og fake news. Interessen fra skolerne har været stor, og de sidste tilmeldinger tikkede ind bare 25 minutter før showets start.

Hej derude

- Hej derude og velkommen til ’I Sandhedens Tjeneste’ 2020! I er med fra hele landet – kæmpe virtuel highfive og velkommen til jer alle, lyder det begejstret fra Annika Wetterling og Erkan Özden.

Den røde lampe lyser i studiet, og de 700 elever, som normalt befinder sig foran scenen, er skiftet ud med to kameramænd, tre runnere og 18.000 ’digitale’ skoleelever. For at det ikke skal føles helt tomt, kan man på skærmen se fire af de klasser, der er med fra henholdsvis Fredensborg, Herning, Faaborg-Midtfyn og Bornholms Kommune.

- I dag skal I med helt ind i maskinrummet og være journalister i sandhedens tjeneste. Og så skal vi også diskutere, hvad vi selv gør, når vi er på nettet, hvad vi deler, og hvad der er god og dårlig stil. Der er nemlig flere ligheder mellem de dilemmaer, vi har som journalister, og de hverdagsdilemmaer, som vi alle sammen kan stå i.

Ser DR Byen indefra

Efter introen løber Annika Wetterling og en TV-fotograf af sted ud i DR Byen. Her går turen både forbi Newsroom, Indre Gade, P3-studiet og kulisserne til ’Versus’. Det giver eleverne mulighed for at se DR Byen indefra. Eleverne deltager desuden i quizzer og byder ind med deres egne erfaringer med at være på internettet. Showet forløber – trods det nye format – godt. Faktisk over alt forventning.

- Hvor er det bare vildt, at man selv efter seks år kan gå herfra med en følelse af, at det bare gik over alt forventning. ’I Sandhedens Tjeneste’ kan jo beskrives som kernen af public service, og hver gang vi har været i dialog med de unge, så får jeg en kæmpe tro på fremtiden. Selvfølgelig har det været anderledes denne gang, men de unge mennesker er stadig lige så seje og kildekritiske, som de plejer at være, lyder det fra en imponeret Erkan Özden, da showet er slut.

Der gives highfive på sikker vis, da 'I Sandhedens Tjeneste' er slut. (Foto: Jane Kirstine Lausten)

Også Annika Wetterling er tilfreds med showet og hendes virtuelle rundtur med eleverne.

- Vi var jo virkelig afhængige af eleverne, fordi konceptet denne gang ville falde til jorden uden deres engagement. Men de var virkelig oppe på dupperne, og det fungerede rigtig godt med de interaktive elementer, hvor eleverne skulle være med. De var meget åbne omkring deres medievaner. Jeg tror i princippet, at det ville være sundt for os alle engang i mellem at tage en snak om, hvordan vi opfører os på nettet, siger hun.

To timer efter nedtællingen i studie 9B viste 00:00:00 er ’I Sandhedens Tjeneste’ slut. De mange måneders arbejde skal nu evalueres og pakkes sammen. Men først klappes kollegaerne – med corona-venlig afstand – på skuldrene.

- … og så ses vi forhåbentlig i virkeligheden næste år, slutter en håbefuld Erkan Özden.

Facebook
Twitter