Anton med de revnede bukser og Bamse-støvler kommer på museum

DRs julekalendere gennem mere end 50 år og mange af de elskede figurer og rekvisitter fra dem bliver udstillet på Post & Tele Museum i København resten af året.

Udstillingen fokuserer blandt andet på DRs mange dukkejulekalendere, og uheldige Anton, der revnede sine bukser ret så ofte, er blandt mange andre andre dukker og rekvisitter med på Post & Tele Museum. (Foto: © DR, Type 1)

Der bliver både mulighed for at prøve Nissebandens Humør-o-meter, se Bamses vinterstøvler og møde den uheldige Anton, der altid revnede sine bukser i ’Jullerup Færgeby’, når historien om DRs julekalendere gennem flere end 50 år nu kommer på museum.

Fra den 13. november og frem til den 30. december er DR og Post & Tele Museum i Købmagergade i København gået sammen om udstillingen ’Julekalenderens historie – en rejse gennem alle tiders julekalendere’. Her er dukker som Morten Post, Anton, Kaja & Knud, Fyrmester Holm og mange flere kommet op af DR Byens kælder og frem i spotlyset igen.

Samtidig byder udstillingen på en række tableauer og kostumer fra DR-julekalendere gennem tiden, som man kan dele op i fire perioder, hvad man også gør på udstillingen. Der er de tidligere julekalendere i 1960’erne, dukke-julekalenderne i 1970’erne, de store familieserier som ’Jul på Slottet’, ’Bamse Julerejse’ og ’Nissebanden’, og endelig er der de moderne julekalendere, som for eksempel ’Tidsrejsen’, ’Pagten’ og ’Absalons Hemmelighed’.

I år viser DR1 ’Absalons Hemmelighed’ igen, mens Ramasjang viser den første af julekalenderne med Nissebanden, og derfor bliver der gjort særligt meget ud af de to DR-julekalendere. Men helt generelt vil der være et massivt opbud af kostumer, rekvisitter og andre kendte genstande fra julekalenderne, som DR har sendt siden 1962. Lige nu er DR ved at producere en ny julekalender, der skal sendes på DR1 i 2016.

Flere er kommet med årene

”Det er første gang, at befolkningen i hovedstaden får mulighed for at se en julekalenderudstilling. DR startede med en beskeden en af slagsen for tre år siden i Brorfelde ved Holbæk, hvor der var 15.000 gæster. Året efter var der omkring 30.000 på Koldinghus, og sidste år vurderer Den Gamle By i Aarhus, at omkring 100.000 besøgte julekalenderudstillingen,” siger projektleder Jon Ulrik Busk Laursen fra DR Salg.

Han forklarer, at udstillingen i år er større end tidligere, at der er flere dukker og rekvisitter fremme fra gemmerne - og så er der kommet flere interaktive elementer med. For eksempel kan man selv sætte risengrødsangen i gang, og man kan også hjælpe julemanden med at komme i godt humør igen ved at finde en rislen ned ad ryggen, en liflen for øret, en fryd for øjet eller en kildren i næsen.

”Jeg tror, julekalenderudstillingerne er så populære, fordi familier kan være sammen om dem – på tværs af generationer. Bedsteforældre husker julekalendere fra deres generation, mens de har set andre kalendere sammen med deres børn. Og de har så igen set nogle andre med deres børn. Det giver en helt masse at snakke om, samtidig med at juleglæden bliver vakt, og det er vi rigtig glade for at være med til,” siger Jon Ulrik Busk Laursen.

Papkalendere er også udstillet

Hvert år siden 1962 har DR og Danida udgivet Børnenes U-landskalender sammen – også i år hvor overskuddet går til bjergbørn i Nepal. På udstillingen på Post & Tele Museum bliver alle u-landskalendere og de originale skitser til kalenderen i år udstillet. Kalenderen i år er lavet af illustrator Tomas Björnsson, og det er julekalenderentusiasten Brian Iskov, som har skrevet teksterne til ’Julekalenderens historie’.

Julekalenderudstillingen bliver også særlig på en helt anden måde. Post & Tele Museum forlader nemlig sin nuværende adresse i Købmagergade i København, når udstillingen lukker, for at flytte til Østerbro. Ikke bare postvæsenet, men også DR har et særligt forhold til bygningen, idet Statsradiofonien holdt til i den og sendte fra den i sin spæde start i 1920’erne.

Julekalenderudstillingen vil være åben alle dage fra klokken 10.00-18.00 fra den 13. november til den 30. december.