Arv fra glad koncertgænger gik til violinist

Violinisten Ludmila Spektor fra DR Symfoniorkestret, som i årets løb også er blevet forfatter, fik Fritz Buschs Mindelegat 2015. Pengene stammer fra et testamente fra en henrykt lytter gennem 60 år.

Ludmila Spektor blev årets modtager af Fritz Buschs Mindelegat på 30.000 kroner. I årets løb har hun udgivet sine erindringer om et liv, der begyndte i det tidligere Sovjetunionen. (Foto: Per Morten Abrahamsen © Type 1)

Hun kom til Danmark som politisk flygtning fra det daværende Sovjet i 1979. To år senere spillede violinisten Ludmila Spektor for første gang sammen med DR Symfoniorkestret, og siden er det blevet til mange Torsdagskoncerter, turneer og andre klassiske koncerter i DR-regi.

Sidste år udgav Ludmila Spektor sine erindringer i form af bogen ’Emigrant på livstid’, og nu kan hun tilføje endnu et kapitel til den. Foran en fyldt sal og direkte foran lytterne på P2 og live-seerne på dr.dk blev hun torsdag aften udpeget som årets modtager af Fritz Buschs Mindelegat, der er på 30.000 kroner.

Det var DRs ensemblechef Kim Bohr, der overrakte prisen i forbindelse med Torsdagskoncerten, og prisen går hvert år til et af DR Symfoniorkestrets medlemmer ”som en påskønnelse af en bemærkelsesværdig indsats i orkestret,” som det hedder.

Prisen er opkaldt efter Fritz Busch, der fredag den 13. marts ville være fyldt 125 år, hvis han stadig levede. Fritz Busch dirigerede og var med til at bygge DR Symfoniorkestret op fra 1932 til 1951.

Underviser andre

”Ludmila er et herligt menneske med plads og tid og kræfter til andre mennesker. Varm, sød og forstående og med masser af visdom om livet generelt og livet specifikt i et symfoniorkester,” sagde Kim Bohr, der også dvælede ved, at Ludmila Spektor bruger meget tid på at undervise andre.

”Hendes elever MÅ bare hjem og øve på deres violin, hver gang de har været til spil. For man kan altså ikke skuffe den lærerinde. Og så er der den lille detalje, at Ludmila underviser gratis, for musikken skal videre til nye generationer – uanset økonomi,” sagde Kim Bohr.

Han roste samtidig den bog, som Ludmila Spektor udgav sidste år sammen med musikjournalist Jens Cornelius fra P2. Her fortæller hun om, hvordan det var at vokse op som jøde i Ukraine, om at være fremmed i sit eget land, at fornægte sin egen kultur og være forhadt blot på grund af sit efternavn og udseende.

”Gennem et langt liv har du bidraget til dansk musikliv med nyt talent og ny energi udefra. For man kan ikke fryse musikken ned. Den er bare så stærk, at den lever videre blandt mennesker – næsten uanset hvilke vilkår, man byder dem,” sagde Kim Bohr, der kaldte Ludmila Spektor ”et forbillede for os alle”.

Ludmila Spektor har også givet musikken videre i familien, idet datteren Milena i dag driver venneforeningen for DR Symfoniorkestret.

Pengene er arvet

Fritz Buschs Mindelegat er blevet uddelt siden 1993, og pengene i legatet har en helt særlig historie. I ren begejstring over de mange koncerter med DR Symfoniorkestret, som kontorchef Holger Ibsen nåede at opleve som abonnent fra 1930 til 1990, testamenterede han sin formue til orkestret ved sin død for 25 år siden.

Ludmila Spektor modtog prisen på en aften, hvor DR Symfoniorkestret for første gang blev dirigeret gennem en hel koncert af Rafael Payare fra Venezuela. Han var i 2012 vinderen af DRs traditionsrige Malko-konkurrence for unge dirigenter, som bliver holdt hvert tredje år, og som finder sted igen fra den 27. april til 1. maj i år. Musikken var af Ludwig van Beethoven, Alfredo Casella, Ottorino Respighi og Antonin Dvorák, og både koncerten og prisoverrækkelsen kan høres eller genhøres på søndag på P2 klokken 12.15.

Facebook
Twitter