Bag om DR: Her er DRs hovednerve

I et stort ovalt glasbur styres alle DRs mange radio- og tv-kanaler. Tag et kig indenfor i det topsikrede anlæg.

Henriette Helweg-Larsen er projektkoordinator i DR Udsendelse. (Foto: Morten Nevado)

I et stort ovalt glasbur ligger kernen af DR. Her er mørkt, og det er primært lysglimt fra de mange skærme, som giver lys i rummene bortset fra de små spotlys, der kaster lyskegler på de mange mikserpulte og knapper.

"Vi er det sidste punkt inden et program rammer hr. og fru Danmark," siger Henriette Helweg-Larsen, der er projektkoordinator i DR Udsendelse.

Al radio og tv fra DR går gennem disse kontrolrum inden signalerne sendes ud til lytterne og seerne via antenne, kabel eller internet. Her er altid liv. Bag glasset er der folk døgnet rundt, alle årets dage.

Det er deres job at overvåge, hvad DR sender, så der ikke er stille i radioen eller sort skærm på fjernsynet. De har travlt, når der er teknisk uheld eller TV Avisen går over tid, fordi der netop er blevet udskrevet valg eller andre situationer.

"Hvis vi gør vores arbejde rigtigt, så oplever seerne og lytterne bare en række programmer, der kommer som perler på en snor. At vi så sidder og kæmper og hiver i håndtag, opdager de ikke," siger Henriette Helweg-Larsen.

Jobbet kaldes 'continuity' med et fagudtryk, da opgaven er, at skabe en sammenhæng i programfladen. I værktøjskassen har continuity-produceren en række redskaber, som eksempelvis at sætte en kortere eller længere programreklame på mellem to udsendelser, så hullet bliver fyldt ud og næste udsendelse starter til tiden.

Samtidig arbejder continuity-produceren tæt sammen med speakeren, der hver aften på DR1 og DR2 fortæller seerne, hvad der kommer i tv og kan informere ved et teknisk uheld.

"Vi har også en række nødudsendelser, vi kan sætte på. På tv kan vi måske vise en kort naturfilm eller et sketch-show, hvis der er nogle minutter, der skal fyldes ud. I radioen kan vi spille noget musik, der passer til programmet," siger Henriette Helweg-Larsen.

Styr på signalerne

En anden vigtig funktion i glasburet er, at holde styr på de mange signaler, det foregår i Master Control Room, som det kaldes. Når en sendevogn er ude i landet og skal koples op til et studie i DR Byen, så er det her forbindelsen oprettes. Det samme gælder, hvis en reporter skal sende hjem fra en krigszone over satellit eller et andet sted i verden.

Fredag begynder OL og planlægningen har været i gang i månedsvis. Der er mange sportsgrene i gang på én gang, og der kommer en hel bunke tv-signaler fra London. Både dem DR deler med alle de andre tv-stationer og DRs egne, der blandt andet kommer fra DRs studie i OL-landsbyen.

Det er ikke hvem som helst, der får lov at komme ind i det ovale glasbur. Sikkerheden er høj, da knudepunktet er helt essentielt for at DR kan blive ved med at sende. Dog kan du være heldig at få lov til at tage et kig gennem glasset på Kulturnatten den 12. oktober 2012.

Facebook
Twitter