’Bedrag’-skuespiller får Ove Sprogøe Prisen 2019

Esben Smed får prisen til minde om den danske skuespiller, der ville være fyldt 100 år til december.

Esben Smed bliver i høj grad fremhævet for sin rolle i DR’s dramaserie ’Bedrag’, hvor han spillede Nicky i samtlige 30 afsnit. (Foto: Laust Trier Mørk.)

Det er et helt særligt Ove Sprogøe-år i år. For havde den store danske skuespiller stadig levet, ville han være fyldt 100 år den 21. december 2019.

Ove Sprogøe døde som 84-årig i 2004, og året efter blev der oprettet en pris til minde om ham. Prisen går hvert år til en person, der har gjort en særlig indsats på TV, teater eller film – og Ove Sprogøe Prisen 2019 er nu uddelt.

Den går i år til et navn, der ligesom Ove Sprogøe selv, er kendt fra DR’s dramaserier.

Modtageren er Esben Smed, som mange nok kender som Nicki i DR-serien ’Bedrag’, hvor han medvirkede i samtlige 30 afsnit. Men han havde også rollen som John ’Faxe’ Jensen i Kasper Barfoeds film ’Sommeren ’92’ og senest hovedrollen i filmen ’Ser du månen, Daniel’ – lavet efter bogen af DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.

Ove Sprogøe ville være fyldt 100 år den 21. december 2019. (Foto: DR produktion.)

Har slidt og slæbt

I komiteens motivationstale fremhævede filmskribent Kim Skotte en række af de egenskaber og den empati, som Esben Smed griber sine roller an med.

- Ydmyghed, stædighed og en næsten indædt seriøsitet er ikke karakteregenskaber, der tager hurtige genveje. Esben Smed er ikke en Aladdin, men har slidt og slæbt for at opbygge og perfektionere sin værktøjskasse som skuespiller. Han ramte rollen som John ’Faxe’ Jensen lige i røven i ’Sommeren ’92’ og blev kendt af hele familien Danmark som Nicky i den populære tv-serie ’Bedrag’. Så var han etableret, men forskellen på et stort talent og et helt usædvanligt talent er noget, der pludselig kan åbenbare sig i et skarpt lysglimt, lød det blandt andet.

Esben Smed er 35 år, født i Odder og uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i 2013.

Ove Sprogøe Prisen er på 50.000 kroner, og midlerne til prisen stammer fra forfatterhonoraret for biografien ’Den fynske vulkan’ om Sprogøe, samt indtægterne fra mindeforestillinger arrangeret af Morten Grunwald og Nordisk Film efter Ove Sprogøes død i 2004.

FacebookTwitter