Bedste resultat for 'Giro 413' i syv år: Nu er det sidste frist for at få del i kronerne

Frem til udgangen af januar kan foreninger og projekter søge om pengene, der er blevet samlet ind til P5’s ønskeprogram ’Giro 413’ sidste år. Resultatet blev det bedste siden 2014.

Her er vært Peter Sten med nogle af de tidligere modtagere af penge fra ’Giro 413’. (Foto: Anders Ekström)

2021 var et helt særligt år for radioens mangeårige ønskeprogram, ’Giro 413’, der bliver sendt hver søndag over middag på P5.

I oktober kunne programmet – med vært Peter Sten – fejre sit 75-års jubilæum i en direkte udsendelse med livemusik fra Tingkroen på Amager. Og tidligere i 2021 strømmede det ekstraordinært stort til med hilsner til programmet, fordi coronanedlukningerne forhindrede, at mange kunne mødes ’i det virkelige liv’.

DR har netop gjort resultatet for 2021 op. Og da der blev samlet godt 264.000 kroner ind i 2021, fik 'Giro 413’ sit bedste resultat i syv år.

Pengene kan man lige nu søge om, og det er ved at være sidste frist for at søge om kronerne, som gennem alle årene har hjulpet socialt udsatte børn og unge i Danmark.

DR har siden den 1. december haft åbent for ansøgninger om penge, og muligheden er til stede frem til udgangen af januar 2022 – i hvert fald i denne omgang.

- Privatpersoner kan ikke søge om pengene fra ’Giro 413’, men det kan projekter og foreninger, der har en god idé til at lave et projekt eller gøre livet bedre for udsatte og dårligt stillede børn og unge i Danmark. Det kan for eksempel være børn og unge, der vokser op i et hjem, hvor der ikke er råd til at tage del i fritidsaktiviteter, hvor der ikke er råd til at tage på udflugter eller ferie eller projekter, så målgruppen kan tage del i sociale arrangementer, forklarer ’Giro 413’-vært Peter Sten.

Hvis du og din forening vil prøve at komme i betragtning, kan I sende et ansøgningsskema til ’Giro 413’, og både skemaet og alle oplysninger om, hvad der gives støtte til, kan findes på programmets hjemmeside dr.dk/giro413.

Det er også her, du kan se, hvordan man får en hilsen og et pladeønske med i programmet, som blev opfundet i 1946, og som blev navngivet ’Giro 413’ af den daværende vært, Otto Leisner, i 1951.

Har samlet 28,8 millioner kroner ind siden start

Siden ’Giro 413’s start i 1946 har landets lyttere i alt samlet 28,8 millioner kroner ind, og i 2021 uddelte ’Giro 413’s fordelingsudvalg i alt 208.660 kroner, der kom ind via i ’Giro 413’ i 2020.

Årets største enkeltuddeling var på 30.000 kroner, og den gik til Sejlklubben Limfjorden i Aalborg og klubbens projekt ’Sail Youngsters’. Her inkluderer man udsatte børn og unge i et lokalt sejlsportsfællesskab.

Blandt de andre modtagere af større beløb var for eksempel Røde Kors i Haderslev, som fik 25.000 kroner til en uge med cirkusaktiviteter og en cirkusforestilling for udsatte børn og unge i forbindelse med projektet 'Venner viser vej'. Broen Vejle fik ligeledes 25.000 kroner, der skulle bruges til at betale for eksempel kontingenter og udstyr, så børn og unge fra udsatte familier også kan tage del i sports- eller spejderaktiviteter på lige fod med andre børn.

- Jeg håber, at rigtig mange vil sende os en ansøgning i den kommende tid. Samtidig håber jeg også, at mange vil være med til at sprede budskabet til bekendte, venner og familiemedlemmer, som man kunne forestille sig var interesserede. Vi vil selvfølgelig også gøre flittigt opmærksom på det i ’Giro 413’ frem til 1. februar, siger Peter Sten.

Hvem, der får pengene, bliver afgjort i foråret 2022. Så længe behøver man ikke vente på at høre ønskeprogrammet, der sendes hver søndag klokken 12.15-14.00 på P5 og også altid kan høres på DR Lyd.