Bennys violin skal til Grønland

I sidste uge blev Benny Melgaards musikalske følgesvend gennem 72 år doneret til DRs projekt ’Fra gemmerne til Grønland’. Benny håber, den nye ejer kan puste nyt liv i det gamle instrument.

Benny Mølgaard har afleveret det instrument til Grønland, som han har haft gennem 72 år. (Foto: Foto: Anders Thrane)

”Go’ dag, jeg har noget med, som I måske kan bruge?”

En 84-årig mand står i døråbningen til Gladsaxe Musik- og Billedskole med to tasker i hånden en grå formiddag i oktober. Han har taget en gammel violin og en fløjte med. Fløjten har Benny Melgaard aldrig rigtig lært at spille på, men violinen har en lang historie bag sig. Det var nemlig igennem violinen, at Benny fandt den musikalske glæde som lille dreng under krigen.

Benny har spillet violin, siden han var ni år gammel. I 1940 gik han på skole i Vanløse, hvor eleverne til en sangtime fik udleveret violiner. De skulle bare spille på løse strenge, men Benny efterlod alligevel et godt indtryk, da sanglæreren efterfølgende spurgte, om han ikke havde lyst til at lære at spille violin.

Så Benny begyndte at spille violin, og to år efter, da hans fars tante gik bort, fandt han en gammel violin blandt tantens ting. Nu havde han sin egen violin. Siden da har violinen spillet vidt omkring i det ganske land, indtil den i 1975 blev pakket væk til fordel for en ny violin.

”Nu var det på tide at give den videre, tænkte jeg. Den skal spilles på, og da jeg læste om projektet i Politiken, vidste jeg, at det var det helt rigtige”, sagde den pensionerede ingeniør, inden han stille luntede ud af døren igen.

Musikskoleleder Anja Reiff fra Gladsaxe Musik- og Billedskole siger, at skolen er glade for at medvirke til, at aflagte instrumenter kommer til Grønland.

“Vi glæder os til at følge projektet på tæt hold, og vi håber, at instrumenterne vil give flere grønlandske børn og unge mulighed for at fordybe sig i at spille musik og udtrykke sig kunstnerisk,” siger hun.

Benny Mølgaards violin helt tæt på.

’Fra gemmer til Grønland’

Siden 1932 har den traditionsrige DR-julehilsen-udsendelse til og fra Grønland været et årligt tilbagevende event, som i år har særligt fokus på musikken.

I år er det den 21. december, udsendelsen løber over skærmen på DR1, og hvis man vil nå at donere et instrument til sagen, skal det afleveres i DR Byen eller på 45 musikskoler landet over.  Se hvilke musikskoler du kan donere instrumenter til på dr.dk/grønland.

I uge 47 kører DR rundt til musikskolerne og samler instrumenterne ind, hvorefter DR-vært og musiker Kristian Gintberg rejser til Grønland og afleverer instrumenterne på de fire udvalgte skoler og børnehjem.

Facebook
Twitter