Bente Hansen får DRs sprogpris

Værten på P4-programmet 'Danmark direkte' modtager årets sproglige hæder. Redaktionen bag 'Ligetil', DRs tilbud til usikre læsere på dr.dk, får en særpris.

DRs sprogpris bliver givet til en person, som i særlig grad repræsenterer kvaliteter som "den gode stemme, et levende og varieret sprog samt en overordnet sproglig musikalitet, der samlet giver den gode lytter/seer/læser-oplevelse". (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)

"Bornholms folkemøde er for spindoktorer, hvad Lalandia er for børnefamilier" - sådan lød det direkte fra Allinge på P4 i sommer. Den slags korte og præcise beskrivelser er de 700.000 lyttere, der stiller ind på 'Danmark direkte' hver lørdag, forvænte med, når programmets vært, Bente Hansen, står bag mikrofonen. På fredag hædres hun med DR's sprogpris 2014.DR's sprogpris blev første gang uddelt i 1987 til Radioavisens legendariske oplæser, Ole Emil Riisager, og senest har blandt andet Jakob Stegelmann fra Troldspejlet og 'Monte Carlo'-drengene Peter Falktoft og Esben Bjerre modtaget prisen.

Bente balancerer perfekt en ubesværet tone med stramhed og præcision i sit billedskabende sprog, og så har hun en fantastisk timing i sine spørgsmål, der gang på gang skaber struktur og klarhed over et emne.Gitte Rabøl, mediedirektørDet er medarbejderne i DR, som i tiden op til prisuddelingen har indstillet kandidater. Den bliver givet til en person, som i særlig grad repræsenterer kvaliteter som "den gode stemme, et levende og varieret sprog samt en overordnet sproglig musikalitet, der samlet giver den gode lytter/seer/læser-oplevelse".DR's sprogprisudvalg har efterfølgende udpeget den endelige vinder. Udvalget bestod i år af mediedirektør Gitte Rabøl, formand for Dansk Sprognævn Jørn Lund, radiochef Tor Arnbjørn, kanalchef Flemming Hedegaard, de to tidligere sprogprismodtagere Karen Secher og Adrian Hughes samt DR's sprogredaktør Martin Kristiansen.Bente Hansen får overrakt årets sprogpris af mediedirektør Gitte Rabøl ved en reception på fredag klokken 13 i DR's afdeling på Olof Palmes Allé i Aarhus. Ud over et diplom følger der 10.000 kroner med prisen, og pressen er velkommen efter aftale. Sproglig løssluppenhed og præcisionDa 'Danmark direkte' gik i luften i januar 2013, skrev en lytter på programmets Facebook-side: "Bente Hansen er en skøn munter kvinde med smil i stemmen. Jeg vil glæde mig til 'Danmark direkte'".

Også DR's sprogpriskomite har haft øre for Bente Hansens nærvær og indbydende stil. I motivationen lyder det blandt andet:"Bente Hansen får prisen for at skabe et fint og entusiastisk rum omkring den udsendelse, hun laver direkte. Hun er en person, vi ønsker at være i stue med, og hun mestrer den særegne løssluppenhed, som skal blandes med koncentration i direkte udsendelser. Bente Hansen kommer lytterne i møde ved sikkert at dosere den sproglige opfindsomhed, hun besidder til overflod, så et naturligt talesprog forbliver det overordnede indtryk".Men 'Danmark direkte' er også et program, der jævnligt tager svære emner op som samfundets udgifter til uhelbredeligt syge, omfanget af hjælp til syriske flygtninge eller Folketingets skilsmissepakke. Så selv om Bente Hansens stil er lettilgængelig og inkluderende, er den langt fra populistisk eller overfladisk, det sikrer hendes journalistiske professionalisme.Bente Hansen kommer lytterne i møde ved sikkert at dosere den sproglige opfindsomhed, hun besidder til overflod, så et naturligt talesprog forbliver det overordnede indtrykFra motivationenMediedirektør Gitte Rabøl udtaler:"Bente Hansen er på én gang den imødekommende P4-vært, der er godt selskab, men hun er også en velforberedt journalist, som formår at gøre væsentlige temaer både relevante og interessante. Bente balancerer perfekt en ubesværet tone med stramhed og præcision i sit billedskabende sprog, og så har hun en fantastisk timing i sine spørgsmål, der gang på gang skaber struktur og klarhed over et emne".

DR's sprogredaktør Martin Kristiansen tilføjer:"Bente Hansen sproglige opfindsomhed tjener altid et formål; nemlig at vi bedre forstår og husker indholdet i en historie. For eksempel evner hun at give nyhedsstrømmens også mere fladtrådte klicheer nyt liv, som når hun i en historie om offentligt ansatte, der foreslås belønnet med gaver for at gå på arbejde, taler om "varme hænder, der trodser en varm pande".Fra regionalradio til landsdækkendeBente Hansen, der er opvokset i Bramdrupdam ved Kolding, er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Hun har været ansat på DR´s regionale radio siden 1995, først i Vejle og siden fra 2007 på DR Østjylland. De fleste år med mødetid klokken fem som morgenvært, men 1. januar 2013 var det slut med at stå tidligt op. Da blev Bente Hansen nemlig vært på det landsdækkende P4-program 'Danmark direkte', som hun laver sammen kollegaen Sanne Nyland Christensen.

'Danmark direkte' sendes hver lørdag på DR P4 fra klokken 12.15. Programmets indhold bestemmes i høj grad af lytterne. Således har programmet et korrespondent-korps, bestående af 30-40 debatlystne borgere landet rundt. De bidrager med ideer til emner for programmet, ligesom 'Danmark direkte's redaktionsmøder er åbne for alle på Facebook hver tirsdag klokken 10-12.Særpris til 'Ligetil'Udover prisen til Bente Hansen har DR's sprogprisjury i år også valgt at uddele en særpris til redaktionen bag 'Ligetil'. 'Ligetil' er DR's tilbud på dr.dk til de mere end 600.000 danskere, der har svært ved at læse en almindelig avisartikel. Det kan være usikre læsere, ordblinde eller for eksempel nydanskere, der er ved at lære dansk.Journalisterne på 'Ligetil' vælger døgnets vigtigste nyheder og skriver dem i et klart og enkelt sprog, hvor svære begreber bliver forklaret, og hændelser beskrives i den rækkefølge, de er sket. Hermed får usikre læsere nemmere ved at få overblik over en tekst.I motivationen hedder det:"Redaktionen bag 'Ligetil' løser en svær formidlingsopgave forbilledligt, nemlig at skære nyheder sprogligt helt ind til benet uden at miste substans. De taler aldrig ned til læserne, men gør sproget så enkelt, at historierne til tider står endnu klarere end ellers. 'Ligetil' er public service i sin reneste form: Dér, hvor medier gør en forskel for menneskers adgang til viden og den offentlige debat, og som dermed sikrer, at flere får mulighed for at tage del i det danske demokrati på et oplyst grundlag".

Facebook
Twitter