Berthelsen har haft sit eget Nielsen-år

Ugens aktuelle navn: Claus Berthelsen, der er én af P2’s mest erfarne værter, har brugt det seneste halve år på at dykke ned i Carl Nielsens liv. I denne uge sender P2 hans serie ’Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel’.

Claus Berthelsen har efterhånden lavet programmer for alle DRs FM-radiokanaler, men han er mest på P2, hvor han lige nu er i gang med en serie om Carl Nielsen. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

P2-vært Claus Berthelsen fik sig lidt af en overraskelse, da han var i gang med at dykke ned i Carl Nielsens liv til de seks programmer, som P2 sender i denne uge - forud for at det den 9. juni er 150 år siden, at komponisten og sangskriveren blev født på Fyn midt i den danske sommer.

Overraskelsen for var, at han fra sit hjem kigger over på det, der nu hedder ’King of Kebab’ på Nørrebrogade i København, hvor selvsamme Carl Nielsen (1865-1931) indimellem boede og dermed også kunne kigge ned ad en af bydelens markante gader, Blågårdsgade.

”Carl Nielsen opholdt sig jævnligt dér i de seks-otte år, mens han var separeret, og det var lidt sjovt at opdage, at vi er kommet de samme steder. Det anede jeg ikke på forhånd,” beretter Claus Berthelsen.

De seks programmer om ’Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel’, som P2 sender mandag til lørdag i denne uge efter Radioavisen klokken 18.00, har et særligt blik på de over 300 sange, som komponisten skrev. Her hører lytterne både om, hvordan Carl Nielsen toppedes med de etablerede i musiklivet, hvordan han fik hjælp fra svenske venner til at formulere sine musikalske mål, hvordan han fik stolen sat for døren af hustruen Anne Marie, og hvordan han skrev nogle af sine bedste sange, da han var syg. For blot at nævne nogle af de mange emner, Claus Berthelsen tager fat på.

”Jeg har researchet på programmerne det seneste halve års tid. Carl Nielsen har ingen direkte efterkommere herhjemme, ligesom flere af Nielsens søskende rejste til USA. Så der var ikke meget at hente der,” forklarer Claus Berthelsen.

Derfor har bøgerne, som de senere år er blevet udgivet om Carl Nielsens brevkorrespondancer, spillet en central rolle for tilblivelsen af hans P2-programmer. Redaktøren af ’Carl Nielsen Brevudgaven’ - John Fellow – fungerer nærmest som en anden Carl Nielsen i udsendelserne.

Han ville ud til folket

”Selvfølgelig skulle P2 gøre meget ud af Carl Nielsens 150 års dag, og det var min idé, at vi gjorde særligt meget ud af hans sange. Uanset om det var ’Jeg ved en lærkerede’ eller hans 5. Symfoni, handlede det om at være relevant for Carl Nielsen. Han ville ud til folket på en måde, som ikke er set siden hans død. Den nye musik efter Anden Verdenskrig blev mere akademisk og indadvendt,” lyder vurderingen fra Claus Berthelsen.

Claus Berthelsens seks programmer ’Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel’ bliver sendt mandag til lørdag i denne uge efter 18.00-Radioavisen på P2.

”Det, der allerførst fik mig i gang med at lave udsendelserne, var, at Carl Nielsen har skrevet så mange sange, som vi kender. Jeg behøver bare at nævne ’Jens Vejmand’, ’Solen er så rød, mor’, ’Jeg ved en lærkerede’ eller ’Den danske sang er en ung blond pige’. De er meget umiddelbare, indbegrebet af populærkunst, og så er der ingen bullshit. Carl Nielsen var optaget af det folkelige, og af at hans musik gav mening for mennesker. Han ville samle – ikke splitte, og derfor syntes jeg, det var interessant at vise bredden af ham,” siger Claus Berthelsen.

Velkendt – men også nyt

Han har lavet radio siden 1980’erne, og ved siden af det, er Claus Berthelsen også sangskriver og sanger. Fra 1983-95 var han - sammen med nu afdøde Hilmer Hassig - hovedkræfterne i bandet Naïve, der nok er allermest kendt for hittet ’Marble Afternoon’, som stadig spilles på P4 og P7 Mix. Og i 2012 udgav han EP’en ’Amazement – Songs by Claus Berthelsen’ efter 17 års musikalsk tavshed.

”Carl Nielsen har helt klart inspireret mig som sanger og sangerskriver. Han vidste godt, at der i et hurtigt hit skal være noget velkendt, men også noget nyt. En sang som ’Jeg ved en lærkerede’ er så enkel, at man kender den med det samme, men derfor er sangen ikke kedelig af den grund,” mener Claus Berthelsen.

Flere af Carl Nielsens sange var også at finde på den Top 50 over den danske sang, som P2 - og Claus Berthelsen selv som vært - præsenterede i sidste uge i Koncerthuset, på P2 og på DR K.

”Når de stadig er så populære, er det, fordi sangene bliver holdt i live på højskoler, til morgensang og ved andre arrangementer med fællessang. Samtidig har sangere som Povl Dissing, Alberte Winding, Søs Fenger og mange flere været med til at revitalisere dem. De har taget dem til sig, og det har de gjort, fordi Carl Nielsen kunne gøre tingene enkle og skære ind til benet,” mener Claus Berthelsen.

Laver en engelsk udgave

P2-serien har Claus Berthelsen haft klar i en lille måneds tid, men helt sluppet den har han ikke endnu. I denne uge bakser han med at lave en version af den på engelsk, så DR også kan tilbyde ’Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel’ til Den Europæiske Radio Union til udsendelse i en stribe andre lande.

”Jeg skal ikke gøre mig klog på, om Carl Nielsen var god. Men han var væsentlig og uomgængelig, og derfor håber jeg også, at programmerne om ham vil komme ud gennem alle revner og sprækker, som den tidligere radiodirektør altid sagde,” siger Claus Berthelsen.

Efter rejsen ind i Carl Nielsens liv, er Claus Berthelsen i den kommende tid tilbage på sin pind som fast vært på ’P2 Morgenmusik’ og i det tidlige aftenprogram ’Domino’, hvor den klassiske musik er håndplukket mellem klokken 18.05 og 19.20. Alt imens skriver Claus Berthelsen videre på flere numre til soloprojektet Amazement, der bliver alt andet end klassisk.  Snarere melankolsk pop.

”Jeg håber at få skrevet så meget, at jeg har nok til et album denne gang,” siger Claus Berthelsen.

Selv om det blandt andet er blevet til tre album med Naïve, en EP med Amazement og meget andet siden tiden i drengekor, er der nu stadig langt op til Carl Nielsens små 350 sange. Men Claus Berthelsen har jo også radioen at passe…

Facebook
Twitter