Bildsøe viser Brasilien

Ugens aktuelle navn: I 1980’erne boede Kim Bildsøe Lassen i Brasilien. I denne uge tog han hul på en ny programserie, hvor han tegner et portræt af det mangfoldige land, som også er vært ved VM i fodbold.

For 28 år siden boede TV-Avisens Kim Bildsøe Lassen i Brasilien. Nu er han aktuel med programserien `Bildsøe i Brasilien´ for at tegne et portræt af det kontrastfyldte land, der er vært ved VM i fodbold til sommer. (Foto: Simon Mouridsen)

”Jeg kender ikke noget andet land, hvor befolkningen har en så klar fornemmelse af, at vi er på jorden i et bestemt antal år, så vi må hellere få noget godt ud af det - også selvom tingene er hårde og barske, siger Kim Bildsøe Lassen, der er vært på TV-Avisen.

Han er lige nu aktuel med programserien 'Bildsøe i Brasilien', der havde premiere mandag aften på DR1 klokken 21.00. I anledning af VM i fodbold rejser Kim Bildsøe Lassen tilbage til det land, som han flyttede til som 22-årig. Den tredelte programserie forsøger at tegne et kontrastfuldt og mangfoldigt billede af Brasilien, som er fyldt med en enorm livsglæde på trods af faktorer som slum, kriminalitet, prostitution og fattigdom.

”Jeg vil ikke idealisere fattigdom, men når man eksempelvis er i et brasiliansk slumkvarter, så oplever man et hav af børn, der løber ud og ind af husene med musik, fodbold og alt muligt andet, og jeg er ikke sikker på, at alle de børn er mindre glade, fordi de er vokset op et fattigt sted,” siger han.

Kim Bildsøe Lassen vil igennem programserien vise Brasilien fra flere forskellige sider, end man møder, når fodbolden triller over skærmen i juni og juli. Selv har han altid været fascineret af netop Brasilien, som han har besøgt et utal af gange.

”Hvis det maksimale liv er krig, kærlighed, vold, sex, og ulykke, så er vores liv i Danmark snævret ind til at begrænse sig til ulykker, der bliver taget hånd om, hvis der sker noget,” siger han og forsøger at tegne spektret i luften foran sig og uddyber videre:

”Groft sagt kan man sige, at man i Brasilien og andre lande mærker, at der er mere på spil, fordi der ikke er en stat til at redde én. Man skal gøre det hele selv, og det giver en anden form for intensitet i et samfund,” siger han.

Havde tit alverdens nationaliteter på besøg

Kim Bildsøe Lassens kærlighed til Brasilien er en del af den interesse, som han altid har haft for udlandet. Helt fra barnsben har han haft hele verden tæt inde på livet, fordi hans far var ansat i Udenrigsministeriet, og derfor ofte havde familien ofte alverdens nationaliteter på besøg.

”Det er fedt at finde ud af, at det vi gør i Danmark, ikke er det eneste rigtige. Jeg har fået et indblik i menneskets mangfoldighed, men også den mangfoldighed, der er i løsninger på problemer. Det er nødvendigvis ikke sådan, at man behøver at spise kogte kartofler klokken halv syv. Det er nødvendigvis heller ikke sådan, at fordi vi har et veludviklet velfærdssystem, så er det den eneste måde at leve på,” siger han.

Med job som udlandskorrespondent i USA og Mellemøsten, EU-reporter og udlandsredaktør har Kim BildsøeLassen i mange år oparbejdet en viden om verden rundt om Danmark, og den har udfordret billedet af, at hvad Danmark gør, altid er det rigtige.

”Helt karikeret og firkantet sagt, så har vi i Danmark måske lidt en idé om, at det, vi gør, er det bedste, og at vi dybest set har de bedste skoler, velfærdssystemer og hospitaler,” siger han.

Man tager fejl

Selv har hans børn gået i almindelige folkeskoler i USA. Og selv har han ligget på hospitalet i Israel, USA og Danmark.

”Skulle jeg selv vælge sygehus eller folkeskole i dag, så er det ikke sikkert, at det var Danmark, jeg valgte. For det er bare sådan, at man finder ud af, at verden er stor og mangfoldig. Vi har én måde at gøre tingene på, men hvis man tror, at det er den eneste rigtige, så tager man fejl,” siger han.

Som journalist og vært mener han selv, at han har et ansvar for at vise verden og især danskerne, at livet leves anderledes rundt omkring i verden.

”Jeg mener, at man har et kæmpe ansvar som korrespondent eller vært for at åbne folks øjne for, at livet leves anderledes, og at det nødvendigvis ikke er en dårligere ting,” siger han.

Kim Bildsøe Lassen har efterhånden været i den danske nyhedsverden i mange år og har en årrække af værtserfaring at trække på, men han er ikke bleg for at erkende, at denne programserie har været udfordrende for ham.

”Undervejs i optagelserne fik jeg at vide, at jeg skulle være lidt mindre TV-A-Kim. For det har været en del af opgaven, at det ikke skulle være tre lange nyhedsindslag. Jeg har spekuleret meget på min egen rolle, så jeg er tro mod mig selv, men også mit job som tv-vært, samtidig har jeg tilladt mig selv, at være anderledes end jeg er på TV-Avisen,” siger han og uddyber nogle af de forskellige arrangementer, han har deltaget i:

”Jeg er både til kæmpe musikfest med masser af skønne brasilianere, spiller fodbold med nogle drenge og prøver capoeira, der er en brasiliansk kampsport. Sidstnævnte har vi så klippet ud, og det er jeg taknemmelig for,” siger han med et stort grin.

Programserien om det mangfoldige VM-land kan følges hver mandag klokken 21.00 på DR1 op til slutrunden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk