BILLEDER: 50 år med ’Ung vrede’

Den 30. maj er det præcis 50 år siden, at TV-Teatret havde tv-premiere på John Osbornes berømte stykke ’Ung vrede’ med blandt andre Malene Schwartz og Preben Kaas i hovedrollerne.

  • Det er ikke kun i dag, at man drøfter rettigheder, og hvornår og hvor længe noget kan vises på tv. Sådan var det også for præcis 50 år siden, hvor TV-Teatret den 30. maj 1967 havde premiere på engelske John Osbornes stykke ’Ung vrede’. Det blev instrueret af Carlo M. Pedersen og havde blandt andre Malene Schwartz og Preben Kaas i nogle af de centrale roller. Hun spillede hustruen Alison, der her søger trøst hos husvennen Cliff. (Foto: Dr arkiv)
  • I et år havde stykket – her med Malene Schwartz og veninden Helena, der blev spillet af Rita Angela - ligget færdigindspillet i DR, men ikke kunnet sendes. Det hele skyldtes, at teatre og biografer gerne ville sætte ’Ung vrede’ op – og flittigt havde gjort det siden 1956, hvor stykket havde premiere i England og her startede lidt af en revolution i engelsk teater. Faktisk tegnede det først ikke til at blive en teatersucces, men da ’Ung vrede’ så blev vist i engelsk tv - blev det et tilløbsstykke og også først sat op flere gange på danske teatre. Begrebet ”vrede, unge mænd” opstod også her, og i TV-Teatrets opsætning var det John Hahn-Petersen, der spillede den vrede Jimmy Porter. (Foto: Dr arkiv)
  • Jimmy Porter var arbejdersøn, der blev universitetsuddannet. Han vrængede af alting og undsagde sit miljø – og som flere andre i efterkrigsgenerationen rasede han, fordi han syntes, verden havde behandlet ham urimeligt. Det kunne hans kone, Alison (Malene Schwartz) også synes, for undervejs kastede han sig også over Rita Angela, som spillede Helena. (Foto: Dr arkiv)
  • Malene Schwartz havde allerede spillet rollen som hustruen Alison på Allé Scenen på Frederiksberg – det nuværende Betty Nansen Teatret – i 1958, men anmelderne var nu ikke nødvendigvis søde ved hende i TV-Teatrets udgave i 1967. Ekstra Bladets anmelder, Knud Schønberg, skrev dagen efter, at hun havde ”havde nogle frygtelige duarderreplikker” i stykket, mens hendes oberstfar, som ses her og som blev spillet af Hans Henrik Krause, blev kaldt en ”katastrofe”. I hvert fald i Ekstra Bladet. (Foto: Dr arkiv)
  • Læserne var nu anderledes positive, fremgår det af samme Ekstra Bladet. Under spalten ’Seernes TV-mening’, som fandtes dengang, skriver arbejdskonsulent Arne Holmer, Glostrup, ”at Osborne stykke ’Ung Vrede’ var vældig godt, mens K. Nørgaard, Smidstrup, ringede ind med kommentaren om, at ”selv om det var et ”såkaldt” moderne stykke, var det let at følge med i og forstå”. Her er det John Hahn-Petersen, Preben Kaas og Rita Angela. (Foto: Dr arkiv)
  • Hvor DRs dramaserier i dag typisk har premiere søndag aften klokken 20.00, havde ’Ung vrede’ for 50 år siden premiere på en tirsdag – klokken 20.20 på DRs daværende ene tv-kanal. Stykket varede syv kvarter, så kom der TV-Avisen, og så sluttede den TV-aften ellers klokken 22.15. (Foto: Dr arkiv)
1 / 6

’Ung vrede’ kan stadig ses på dr.dk/bonanza her.

Facebook
Twitter