BILLEDER: Årets danske hjernemester fundet

Lørdag blev Ph.D.-Cup sendt på DR2. Ud af over 100 ansøgere var otte blevet udpeget som finalister, og vinderen af ‘Det Danske Hjernemesterskab’ er nu offentliggjort.

Hjerneforsker Peter Lund Madsen var vært ved årets Ph.D.-Cup, som blev holdt i DR Koncerthuset torsdag den 16. april. Her skulle finalisterne fremlægge deres tre års forskning på bare tre minutter - og gerne gøre det let at forstå.

De otte finalister i Ph.D.-Cup 2015

Morten Würtz (2. plads), Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet

Martin Odgaard, Arkitektskolen Aarhus

Anne Mørk, Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet

Naia Morueta-Holme, Bioscience ved Aarhus Universitet

Johan Andersen-Ranberg (1. plads), Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet

Morten Kyed, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet

Mia Beck Lichtenstein (3. plads), Institut for Psykologi ved Syddansk Universitet

Asger Moll Wingender, Økonomisk Institut ved Københavns Universitet

De seneste år har de danske universiteter fordoblet antallet af ph.d.-studerende. Næsten 2000 ph.d.-studerende afleverer hvert år deres afhandling efter tre års forskning. Et af kriterierne for at ansøge om at komme med i ‘Hjernemesterskaberne’ er, at man skal have afsluttet og fået godkendt sin ph.d. i 2014. Over 100 tilmeldte sig, og ud af dem blev otte finalister udpeget.

Den endelige vinder

Årets tre dommere er Vincent Hendricks, Maja Horst og Martin Breum. De voterer og ender med at beslutte, at årets danske 'hjernemester' er Johan Andersen-Ranberg.

Johan er også den første af de otte finalister, som skal på scenen. Men først bliver der vist en video fra hans møde med kvinden Lise, som har hjulpet alle finalisterne med at blive skarpere på deres formidling. Lise hjælper Johan med hans holdning og stemme. “En dybere stemme skaber troværdighed,” siger hun til ham.

Da Johan går på scenen, har han en plante med. I løbet af de tre minutter han har til rådighed, fortæller han om en plante, der gror i Himalaya, som blandt andet kan bruges til behandling af grøn stær. I sin forskning har han undersøgt, hvordan man på en bæredygtig måde kan bruge medicinske stoffer fra naturen. Han fremlægger det ved at skabe genkendelige og personlige billeder i publikums hoveder. Han forklarer blandt andet om indholdet i sin kærestes røde læbestift. Publikum er i godt humør, og der er en god stemning i studiet, når Johan modtager en ordentlig klapsalve, da han træder ned fra scenen.

Ph.D.-Cup kan ses på dr.dk/tv og bliver genudsendt lørdag den 25. april klokken 14.55 på DR2.

PH.D.-CUP 2015

  • Ph.D.-Cup er et samarbejde mellem DR, Dagbladet Information, Danske Universiteter og Lundbeckfonden.
  • Ph.D.-Cup skal sætte ekstra fokus på forskning, forskningsformidling og på forskernes samarbejde med medierne. Hvis forskerne bliver bedre til at fortælle om deres forskning og gode til at gribe fat i medierne, kan langt mere forskning komme i spil ude i samfundet.
  • Udover selve konkurrencen, har forskerne kunnet deltage i en medieskole. Der har de fået træning i, hvordan de formidler deres forskning til folk, der ikke kender til emnet på forhånd.