(Foto: Rolf Konow)

BILLEDER: Dan Turèll spillede sammen med Susse Wold i 80'er-serie fra DR

Mandag er det præcis 25 år siden, at forfatteren Dan Turèll døde. Undervejs i sit 47-årige liv nåede han meget - også at være skuespiller i komedieserien 'Een stor familie'.

 • Da 'Een stor familie' blev indspillet, var Dan Turèll allerede et godt etableret navn som forfatter. Han udgav sine første digte som 20-årig i 1966, og i midten af 1970'erne kom de legendariske 'Vangede Billeder' og 'Onkel Danny fortæller'. Derfor var der også rigeligt at tale om, da Dan Turèll i 1979 var i 'Lørdagshjørnet' - her sammen med DR's Kurt Møller Madsen. (Foto: Dr arkiv)
  1 / 9
 • Når man leder i DR's fotoarkiv finder man også dette foto fra cafeen 'Dan Turèll' på Store Regnegade i København med forfatteren foran. Cafeen findes fortsat den dag i dag. (Foto: Dr arkiv)
  2 / 9
 • Både Dan Turèll og digteren og medstifteren af Forfatterskolen Poul Borum døde tidligt. Inden da nåede de blandt andet at medvirke i DR-programmet 'Det vil jeg se', hvor de berettede om, hvad de kunne være fristet af i DR's sendeflade den kommende tid. (Foto: Bent Paulsen)
  3 / 9
 • Dan Turèll, der selv var buddhist, medvirkede også engang i 1980'erne i programmet 'Det mener vi om julen', hvor hans og hustruen Chilis datter Lotus også var på skærmen. (Foto: Bent Paulsen)
  4 / 9
 • Også efter sin fars død har Lotus Turèll været på DR1. Det var hun i dokumentarserien 'Lotus og den fulde sandhed' i 2016, hvor hun berettede om en barndom med en far, der var alkoholafhængig og samtidig var en far, som også var kendt og beundret af hele Danmark som forfatteren Dan Turéll. (Strong Productions © Type 2)
  5 / 9
 • Dan Turèlls kone var Chili Turèll, der er uddannet fra teaterskolen ved Aarhus Teater i 1970'erne. Hun blev for alvor kendt på DR-skærmene, da hun i 1991-96 spillede Eva Vestergaard i brødrene Thorsboes 44 afsnit lange serie 'Landsbyen'. Senest er Chili Tùrell også gået ind i lokalpolitik, da hun var opstillet for Alternativet til kommunalvalget på Frederiksberg i 2017 - uden dog at blive valgt. (Hans Andersen © Type 1)
  6 / 9
 • Hvor mange forfatteres bøger dør samtidig med forfatterne, lever Dan Turèll videre her 25 år efter. Han er også adskillige gange blevet portrætteret og skildret i film og TV-programmer siden. I 2002 blev han det for eksempel i dokumentarfilmen 'Onkel Danny - Portræt af en Karma Cowboy, der senere også blev omdrejningspunktet for halvanden time om og med Dan Turèll på DR2. (Det Danske Filminstitut © Type 2)
  7 / 9
 • I Anders Østergaards poetiske portræt i 2008 - 'Så kort og forunderligt livet er', kom seerne med Dan Turéll som guide på en forunderlig rejse gennem tilværelsen, en dybt personlig beretning om livet, døden og kærligheden. Musikken var lavet af Halfdan E, som Dan Tùrell også nåede at udgive musik med. I radioen kan man stadig af og til høre ham fortælle, hvordan "han holder af hverdagen", og hvordan han drømte om at blive taxachauffør". (Everest Pictures © Type 2)
  8 / 9
 • Senest var Dan Turèll også en af de store, danske forfattere, som Mick Øgendahl beskæftigede sig med i programserien 'Øgendahl og de store forfattere' i foråret 2018. Her var det skuespilleren Andreas Bo, der spillede Dan Turéll i programmet. I dag lever Dan Turélls navn videre på Vesterbro, hvor der i marts 2006 blev opkaldt en Onkel Dannys Plads efter ham, og i 2007 blev en plads i hjembyen Vangede opkaldt efter ham - Dan Turélls Plads. (DR Kultur © Type 2)
  9 / 9
FacebookTwitter