(Foto: DR Arkiv.)

BILLEDER: Danmarks første Eurovision-vinder ville være fyldt 80

Sangerinden Grethe Ingmann var kun 52 år, da hun døde i 1990. Her næsten 30 år senere bliver hun stadig flittig spillet af DR, og søndag den 17. juni er det 80 år siden, hun blev født.

 • Allermest kendt – også internationalt – blev Grethe og Jørgen Ingmann, som blev gift med i 1956, da de i 1963 som de første nogen sinde sang Danmark til tops ved Det internationale Melodi Grand Prix – Eurovision Song Contest - i London med ’Dansevise’. I Danmark vandt parret en meget klar sejr den 24. februar 1963 i Tivolis Koncertsal, mens det holdt mere hårdt i BBC Television Centre en lille måned senere. Her endte de to gange Ingmann to point foran Schweiz’ Esther Ofarim. Sejren kom dog først i land, efter at det viste sig, at Norge havde talt sine stemmer forkert op – og dermed ikke havde givet Grethe og Jørgen Ingmann de stemmer, som de burde have haft. (Foto: DR Arkiv.)
  1 / 7
 • Specielt i Danmark blev den danske Eurovision-vinder en succes, og ifølge opslagsværket danskehitlister.dk blev det til 14 uger på den danske hitliste bagefter i 1963, heraf fire uger som nummer et. (Foto: DR Arkiv.)
  2 / 7
 • Grethe Ingmann sang primært pop og jazz, og efter sin scenedebut i 1954, kom hun med som forsanger i orkestret The Malihini Hawaiians. Snart blev hun optaget i Jørn Grauengaards Trio, hvor hun blev meget rost og blev kaldt en af sin generations bedste sangerinder. Hun sprang dog ud af trioen, da hun blev gift med Jørgen Ingmann i 1956 – året, hvor hun fyldte 18 år. Billedet her er fra en tv-optræden i 1961. (Foto: DR Arkiv.)
  3 / 7
 • Grethe og Jørgen Ingmann havde meget at lave og indspillede en masse forskelligt i forskellige stilarter, og i 1969 havde de for eksempel hittet ’Det Sa’ Præsten Ingenting om’ sammen. De var gift fra 1956 til 1975. Billedet her er fra en DR-medvirken lige før bruddet – i 1974. De optrådte sidst sammen i 1981, hvor 25 års jubilæet for Eurovision Song Contest blev holdt. (Foto: Helge Jensen)
  4 / 7
 • Her er Grethe Ingmann fra en ’Syng Med’-udsendelse i DR i 1980’erne. På DR’s P5 er hun stadig flittigt spillet med nogle af de mange hits, det blev til, blandt andet ’Sig Go’Morgen’, ’Sol sol, kom igen’, ’Hun er seksten år i dag’, ’Vi får solskin i morgen’, ’Slentre gennem regn’, ’Lykken venter om hjørnet’, ’Jeg så julemanden kyssen mor’ og mange andre. Ifølge DR’s optegnelser er Grethe Ingmann blevet spillet små 3000 gange siden 2010. (Foto: Dr arkiv)
  5 / 7
 • Op igennem 1980’erne blev programmerne ’En arbejdsplads i Danmark’ med Jens Nørgaard populære på P3, og her var Grethe Ingmann med, da radioværten tegnede et portræt af arbejdet på Norgesbåden, hvor hun også optrådte en overgang. (Foto: Gregers Nielsen.)
  6 / 7
 • Efter sejren i Eurovision i 1963, hvor billedet her er fra, forsøgte Grethe Ingmann sig også igen senere i Dansk Melodi Grand Prix. I 1978 blev hun nummer fem med sangen ’Eventyr’, og i 1979 var hun faktisk overordentlig tæt på at vinde med duetten ’Alt er skønt’ sammen med Bjarne Liller. Sangen fik stemmelighed med den senere vinder, ’Disco Tango’, og derfor var det nødvendigt med en håndsoprækning bag de i alt 87 jurymedlemmer, som til sidst valgte Tommy Seebach og Debbie Camerons nummer. Grethe Ingmann døde af kræft den 18. august 1990 – kun 52 år gammel. Hun er begravet på Sundby Kirkegård på Amager. (Foto: DR Arkiv.)
  7 / 7
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk