BILLEDER: Den første danske Oscar-modtager lavede også Danmarks første TV-serie

Onsdag den 18. april ville instruktøren Gabriel Axel være fyldt 100 år. Gennem næsten to årtier lavede han masser af TV-drama for DR - også den første tv-serie.

 • Man regner med, at der var omkring 100-150 seere, da instruktør Gabriel Axel i oktober 1951 satte Kaj Munks skuespil 'Døden' op i fjernsynet. Stykket blev vist som TV-Teatrets kun anden forestilling, og 'Døden' blev vist en torsdag aften - lige efter et program med den gribende titel 'Kakkelovn og centralfyr'. Fjernsynet var startet bare tre uger forinden, og Gabriel Axel havde været med lige fra start. Han var med til at sætte sit præg på DRs TV-drama gennem 1950'erne og 1960'erne, hvor han instruerede et halvt hundrede opsætninger. Han satte også Kaj Munks 'Døden' op flere gange - her er det i 1956 med Clara Pontoppidan og Ingeborg Brams i hovedrollerne. (Foto: Dr arkiv)
 • Onsdag den 18. april er det præcis 100 år siden, at Gabriel Axel blev født i Aarhus, og han nåede selv at opleve de fleste. Gabriel Axel døde i 2014, 95 år gammel. Da man ikke kunne bånde fjernsyn i de første år, blev TV-Teatret sendt direkte - ofte fra et 4 x 5 meter stort studie i Radiohuset på Frederiksberg, hvor DRs ene tv-kanal boede i de første år. Her er Gabriel Axel i gang med at instruere 'Henrik og Pernille' i 1957. (Foto: Dr arkiv)
 • Nogle af dem, Axel instruerede i 'Henrik og Pernille' i 1957 var John Wittig og en ung Preben Kaas. TV-dramatik var lige fra start noget af det mest populære fjernsyn i Danmark, og i begyndelsen stod Gabriel Axel som instruktør bag op imod halvdelen af al dramatik på DRs fjernsynskanal. Det var også i de år, man gik og spøgte med, at seertallet voksede med omkring 5.000 seere hver gang, man sendte - simpelt hen fordi folk skaffede sig fjernsyn i stor stil i slutningen af 50'erne. (Foto: Dr arkiv)
 • I 1960 instruerede Gabriel Axel for eksempel stykket 'Apollon fra Bellac' med Helge Kjærulff-Schmidt og Ghita Nørby på rollelisten, og det stykke var noget helt særligt for instruktøren. Udover at være uddannet som møbelsnedker i 1930'erne, gik Gabriel Axel også Det Kongelige Teaters elevskole fra 1943-46, og 'Apollon fra Bellac' medvirkede han selv i som skuespiller i hans andet hjemland, Frankrig, hvor familien flyttede til i Axels barndom, og hvor han også senere boede og arbejdede i lange perioder. (Foto: Dr arkiv)
 • I slutningen af 1950'erne var tv-bånd blevet opfundet, så nu kunne dramaforestillingerne optages på bånd, og DR behøvede ikke sende dem direkte længere. Det betød for eksempel samtidig, at tv-spillet 'Selskabsrejsen' fra 1960 med eksempelvis Karen Lykkehus, William Rosenberg og Kirsten Søberg kunne optages i en bus. (Foto: Dr arkiv)
 • Som billederne her afslører, var det ikke en lang "selskabsrejse", bussen var på. Det 52 minutter lange tv-spil, som DR viste den 26. januar 1960, blev indspillet i en bus, opstillet i København. (Foto: Dr arkiv)
 • Det var også i 1960, at Gabriel Axel instruerede 'Den evige ægtemand' med Ebbe Langberg og Jørn Jeppesen på rollelisten. Man må sige, at skuespilleren Jørn Jeppesen var kommet til at elske fjernsynet mere, efter at både han og mange radiofolk var skeptiske over for billedkommoden i løbet af 1950'erne. I Karin Mørchs - Gabriel Axels datters - bog fra 2008, 'Gabriels gæstebud', beretter hun om, hvordan Jørn Jeppesen i starten havde sætningen "Med forbehold mod zoologisk optræden" skrevet ind i sin kontrakt. Det betød, at han "ikke ville ind i glasburet og udsendes på skærmen uden ekstra honorar". Og det fik han så. (Foto: Dr arkiv)
 • Selv om Gabriel Axel lavede det meste af DRs tv-dramatik i 1950'erne, var han ikke fastansat i Statsradiofonien. I 1953 var pengene for eksempel små, og da blev det til 75 kroner for en opsætning. I 1961 fik Gabriel Axel dog en kontrakt med DR for et år - og så alligevel ikke. For efter otte dage sagde han op. Han ville have sin frihed. Det betød dog ikke, at han ikke fortsat lavede en masse for DR op igennem 1960'erne. (Foto: Dr arkiv)
 • For eksempel instruerede han 'Ægget' i 1964, hvor Louis Miehe Renard og Judy Gringer skulle kysse inderligt. (Foto: Dr arkiv)
 • I 1964 blev Gabriel Axel spurgt, om han ville instruere Danmarks første tv-serie. Det blev til 'Regnvejr og ingen penge' - skrevet af Henning Ipsen. Her er skuespiller Jens Østerholm flankeret af Agnete og Birgitte Didrichsen. Serien var i fire dele, handlede om familien Sonne og blev vist i hele Norden. Premieren fandt sted den 23. maj klokken 20.25 - og dengang som nu, mente DR, at søndag var en god tv-aften.
 • Ligesom Gabriel Axel havde været med fra start i tv-studiet i Radiohuset, var han det også i 1965 i TV-Byen i Søborg, hvor han indviede Studie 1 med forestillingen 'Retten på Vrangen'. Billedet her er nu fra 'Frieriet' i 1966 med Keld Marcuslund i en af de centrale roller. (Foto: Dr arkiv)
 • I 1968 instruerer Gabriel Axel sit sidste stykke for TV-Teatret - nemlig stykket 'Orange Soufflé'. Da DR kort tid efter får ny chef for TV-Teatret, vælger man at satse anderledes og på andre folk, og Gabriel Axel har da også selv travlt med både selv at spille med i film og selv instruere dem. Foto: DR Arkiv.
 • Karrieren kulminerer, da Gabriel Axel i august 1987 har premiere på spillefilmen 'Babettes Gæstebud' med nyligt afdøde Stéphane Audrane (til højre) i hovedrollen som Babette. I 1988 hiver Gabriel Axel - som den første dansker nogen sinde - en Oscar hjem i USA for 'Bedste udenlandske film'. Her ses han med datteren Karin Mørch, der i en årrække har arbejdet for DR og fortsat gør det. I forbindelse med Gabriel Axels 90 års fødselsdag for 10 år siden, producerede hun et særligt 'DR2 Tema' om instruktøren og skuespilleren, der døde for godt fire år siden - den 9. februar 2014. Den sidste spillefilm fra hans hånd kom i 2001 og handlede om den 16-årige berberpige Leïla, der hovedkulds blev forelsket i danske Nils, som er på gennemrejse i Marokko. Gabriel Axel kørte selv til og fra Marokko i sin autocamper i forbindelse med optagelserne. Foto: Thibaut Jamar.
1 / 13

Se Danmarks første tv-serie fra 1965 her Se flere DR-arkiv-billeder med blandt andre Gabriel Axel via dr.dk/historiskebilleder

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter