BILLEDER: DR Pigekoret debuterede med fiskesang og Snehvide i 1938

Den 1. oktober er det 80 år siden, at Statsradiofoniens Pigekor så dagens lys, og allerede godt to uger senere sang de offentligt for første gang. Jubilæet bliver fejret i den kommende tid.

Sangpædagogen Lis Jacobsen var nærmest ved at dåne, da DR’s korleder og dirigent Mogens Wöldike ringede til hende i sommeren for 80 år siden.

”Du må da ikke være rigtig klog!” udbrød hun, da han opfordrede hende til at søge stillingen som den første leder af Statsradiofoniens Pigekor. Koret blev født, efter at DR allerede siden sin start i midten af 1920’erne havde haft Det Lille Børnekor, som lytterne godt kunne lide.

Selv om Lis Jacobsen først havde svært ved at sig selv som frontfigur i det, der i dag hedder DR Pigekoret, endte det i høj grad med at blive hendes liv. Koret samledes første gang den 1. oktober 1938, og Lis Jacobsen selv holdt som leder af det – helt frem til 1961. I 1930’erne var det bestemt ikke hverdagskost at se en kvinde dirigere offentligt, og Lis Jacobsen var i det hele taget lidt af en pioner på mange områder. Hun var en af tidens få kvindelige elitesportsudøvere og endda også den første danske kvinde, som tog kørekort til motorcykel.

For drenge og piger

Den første koncert gav Pigekoret allerede søndag den 16. oktober 1938 – og helt præcist var der premiere mellem klokken 14.55 og 15.25 med Ejnar Ferslev ved flyglet.

”Det nye Pigekor synger – Første gang i radio”, stod der i programoversigten, hvor der for øvrigt også var tilføjet, at programmet var ”for piger og drenge”.

De første mange år var DR Pigekoret faktisk en del af børne- og ungdomsafdelingen, og det var da også et ret ungdommeligt repertoire, der lød ud i æteren på premiere-søndagen, hvis man da lige ser bort fra Carl Nielsens ’Den Danske Sang’, som DR Pigekoret har sunget et utal af gange siden.

I den første udsendelse bød koret for eksempel på folkevisen ’Kom Lille Fisk’ fra Polen og på tre melodier fra Snehvide-filmen med dansk tekst af Mogens Dam.

Kun seks chefdirigenter på 80 år

På de 80 år, der nu er gået, har DR Pigekoret kun haft seks forskellige chefdirigenter – blandt andre Tage Mortensen, der stod i spidsen for kontoret i 35 år, Michael Bojesen og lige nu Phillip Faber, der har stået i spidsen for koret de seneste fem år. I de første mange år – fra 1938 til 1981, var det primært i radioen, man kunne høre pigernes stemmer, og de hed da også længe Radiopigekoret. TV-debuten fik koret i programserien ’Før søndagen’ i 1981, som for øvrigt fortsat bliver sendt på DR K, og hvor DR Pigekoret siden da har medvirket en stribe gange.

De senere år er der også blevet lavet flere og flere videoer og medier på de sociale medier med DR Pigekoret, der også har prøvet nye ting af med fodboldsange fra Superligaen og meget andet.

Fejres i mørke

Selve 80-års-jubilæet fejrer DR Pigekoret ved en koncert, der foregår i mørke, i Koncertsalen søndag den 7. oktober. Her inviterer koret og chefdirigent Phillip Faber på en musikalsk rejse gennem korets rige historie, mens alt lys slukkes i DR Koncertsalen for at stille ekstra skarpt på musikken og sangen. Koncerten i mørke bliver hvert år holdt i samarbejde med Dansk Blindesamfund.

Selve repertoiret bliver holdt hemmeligt inden koncerten, men det ligger fast, at eftermiddagen både byder på danske sange og kormusik af flere nulevende komponister. For de, der ikke har nået at få billet til den udsolgte koncert, kan Mørkekoncerten opleves på P2 den 19. oktober.

Også ved DR Pigekorets traditionsrige julekoncerter i december vil der være en markering af 80-års-jubilæet, og her vil flere tidligere medlemmer af koret deltage.

 • Lis Jacobsen blev kaldt Fru Lis i daglig tale. Hun var først noget loren, da hun blev headhuntet til jobbet som chefdirigent i 1938, men endte med at så i spidsen for DR Pigekoret frem til 1961 (© Type 3)
  1 / 13
 • Et af DR PigeKorets officielle pressebilleder fra årene med Lis Jacobsen. Hvornår det er fra, står lidt hen i det uvisse. (Statsradiofonien © Type 1)
  2 / 13
 • DR Pigekoret sammen med fru Lis Jacobsen og pianist Harald Krebs i 1946. Der er selvfølgelig også et radioapparat på billedet. Frem til 1981 var DR Pigekoret især nogen, man hørte i radioen.(Statsradiofonien © Type 1)
  3 / 13
 • 15-års jubilæet i 1953 markerede DR Pigekoret med en rejse til Skotland. Der var afgang fra Hovedbanegården, og her er koret sammen med dirigenten Lis Jacobsen. (DR Arkiv © Type 1)
  4 / 13
 • I 1981 hedder koret Danmarks Radios Pigekor, og her er de i gang med at forberede sig til en hel aften i 'Søndag i P2'. Her er en optagelse fra korprøvesalen i Radiohuset på Frederiksberg, hvor dirigenten Tage Mortensen sidder ved flyglet. Han var chefdirigent for koret i 35 år. (DR Presse © Type 1)
  5 / 13
 • Grevinde Alexandra var gennem næsten en snes år protektor for DR Pigekoret. Her er hun fra julekoncerten i Radiohusets Koncertsal i 2004. (Jakob Boserup © Type 1)
  6 / 13
 • I dag er det H.K.H. Kronprinsesse Mary, der er protektor for DR Pigekoret. Kronprinsessen deltog også, da DR Pigekoret sang i Brasilien i forbindelse med OL i 2016. (Foto: Daniel Stjerne © Type 2)
  7 / 13
 • DR Pigekoret repræsenterer jævnligt Danmark internationalt - også som her i Australien i 2006. (Keith Saunders © Type 1)
  8 / 13
 • DR Pigekoret synger ved Den Lille Havfrue i Danmarks Pavillon på Expo 2010 i Shanghai, maj 2010. (Foto: Lars Møller Hansen)
  9 / 13
 • Michael Bojesen er en af de kun seks chefdirigenter, der har stået i spidsen for DR Pigekoret. Det gjorde han fra 2001 til 2010. Da han stoppede, blev han udnævnt til æresdirigent ved DR Pigekorets Julekoncert søndag 19. december 2010. Michael Bojesen stod blandt andet bag 'Sangens År' i 2008, som også i den grad gav DR Pigekoret noget at lave. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  10 / 13
 • David Andersen designede nye kjoler til DR Pigekoret i august 2014. (Martin Bubandt © Type 1)
  11 / 13
 • Stilen på DR Pigekorets pressebilleder er lidt anderledes i dag, end de var i starten. Her er de sammen med chefdirigent Phillip Faber. (Kim Matthäi Leland © Type 1) (© Kim Matthai Leland)
  12 / 13
 • Phillip Faber har været chefdirigent for DR Pigekoret de seneste fem år. Billedet er fra årets sommerkoncert. Selve jubilæet fejres både i DR Koncerthuset den 7. oktober og ved årets julekoncerter.(Foto: Kim Matthai Leland © Type 2)
  13 / 13
Facebook
Twitter