BILLEDER: Farverig komponists 100-års dag markeres med 10 timers radio

Den musikalske tornado Niels Viggo Bentzon, som nåede at komponere omkring 620 værker, ville være fyldt 100 år lørdag. Det markerer P2 i næsten 10 timer lørdag og søndag.

 • Selv om du måske ikke er typen, der lytter til nykomponeret dansk musik, er det næsten sikkert, at du har hørt toner af komponisten, pianisten og organisten Niels Viggo Bentzon, som lørdag den 24. august ville være fyldt 100 år, hvis han stadigvæk levede. Det var nemlig ham, der lavede jinglen - treklangen D/Eb/Bb (det udtales d-es-b), som var DSB's jingle fra 1984 til 2012, og som stadigvæk bliver brugt som udkaldslyd i DSB's IC3-tog. (Foto: Dr arkiv)
  1 / 10
 • Niels Viggo Bentzon, der døde som 80-årig i 2000, var en af Danmarks mest produktive komponister. Han nåede at komponere omkring 620 værker - herunder orkesterværker, kammermusikværker, orgelværker, balletter, operaer og underlægningsmusik til radio, film og TV. Så der er rigeligt at fortælle om, når P2 på selve 100-års dagen lørdag sender over syv timer om Bentzon. Det gør radiokanalen fra klokken 12.15 til 19.20, og søndag fra klokken 19.20-22.00 er 'P2 Guldkoncerten' netop med Bentzon. Her bydes der blandt andet på udvalgte koncerter fra Radiohusets Koncertsal på Frederiksberg, hvorfra han ses her. (Foto: Dr arkiv)
  2 / 10
 • Allerede i et af DR's første underholdningsprogrammer på TV - 'Paletten' i 1953 - kunne seerne møde Niels Viggo Bentzon (forrest til højre). Programmet havde undertitlen 'Blandt stamgæster og nye ansigter i fjernsynets kunstnerknejpe'. (Foto: Dr arkiv)
  3 / 10
 • Niels Viggo Bentzon var på mange måder en uforudsigelig musiker, der blev kendt for sine happenings, og også i DR-regi øste han af sin musikviden. I 1963 havde han blandt andet sine egen DR-serie, 'Niels Viggo Bentzon snakker musik'. P2 indleder sin dag om Niels Viggo Bentzon lørdag klokken 12.15 med at give lytterne et indblik i hans vidtspændende musikalske univers og med at spille nogle af højdepunkterne fra hans hundredvis af værker. (Foto: Dr arkiv)
  4 / 10
 • Niels Viggo Bentzon fortalte gladeligt om sin musik - også her i fjernsynet i 1963, hvor han bliver interviewet af navnkundige Svend Pedersen. Lørdag klokken 16.03 går P2's Frank Jensen tæt på mennesket og musikeren Niels Viggo Bentzon, og han tegner blandt andet et portræt gennem nogle af dem, der kendte ham. (Foto: Dr arkiv)
  5 / 10
 • Niels Viggo Bentzon var gift med Birthe Bentzon - og her medvirker de sammen i et Otto Leisner-program. Lysten til at skabe musik havde Niels Viggo Bentzon bestemt ikke fra fremmede, for han var oldebarn af komponisten J.P.E. Hartmann og fætter til komponisten Jørgen Bentzon. En kort periode modtog Niels Viggo Bentzon også undervisning af jazzpianisten Leo Mathisen. (Foto: Dr arkiv)
  6 / 10
 • Klokken 14.00 lørdag sender P2 fødselsdagskoncert for Niels Viggo Bentzon, direkte fra Fuglsang Herregård på Lolland, hvor Ensemble Storstrøm og Niels Viggo Bentzons søn, Nikolaj Bentzon (billedet), hylder den farverige komponist. Nikolaj Bentzon spillede i en årrække i DR Big Band, og en del børn kender ham måske også fra programmerne i 00'erne med 'Sigurd og Big Bandet'. Koncerten på P2 vil både indeholde en del af Niels Viggo Bentzons egen musik, et remix af hans musik og musik af sønnen Nikolaj. (Foto: Ulla Voigt)
  7 / 10
 • Selv om ny musik og såkaldt tolvtone-musik ikke nødvendigvis er det, som flest sætter på derhjemme, lykkedes det i høj grad for Niels Viggo Bentzon at åbne vejen ind til musikken og blive en, som folk vidste, hvem var. Her er han fra programmet 'Blå time' i julen 1963 - sammen med blandt andre Dirch Passer. (Foto: Dr arkiv)
  8 / 10
 • Niels Viggo Bentzon formåede ikke kun at lave spændende musikalske retter. Han besøgte såmænd også TV-Køkkenet undervejs. (Foto: Dr arkiv)
  9 / 10
 • Når P2 i denne weekend runder de 10 timers Niels Viggo Bentzon-fejring af søndag fra klokken 19.20-22.00, sker det med et udvalg af historiske koncertoptagelser fra 1950'erne og 1960'erne med nogle af Bentzons hovedværker. Niels Viggo Bentzon kan blandt andet høres som pianist i hans egen Klaverkoncert nr. 4 fra 1954. Derimod bliver der ikke rigtig plads til denne lurkoncert, som han engang gav på TV. Niels Viggo Bentzon døde den 25. april 2000. Han boede på Frederiksberg og er begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård. (Foto: Dr arkiv)
  10 / 10
Facebook
Twitter