BILLEDER: Fødselaren Vigga Bro har haft tv-roller i 55 år

Fredag den 20. oktober fylder skuespilleren, instruktøren og historiefortælleren Vigga Bro 80 år. Hun har haft mange tv-roller i DR gennem årene - og lagt stemme til endnu flere.

  • Fredag den 20, oktober fylder skuespilleren, instruktøren og historiefortælleren Vigga Bro 80 år. Vigga Bro har i høj grad haft sin gang på landets teatre, siden hun blev uddannet fra Aarhus Teater i 1959 - men det er dog også blevet til en stribe tv-roller gennem mere end et halvt århundrede. Her er Vigga Bro som Mine i Fjernsynsteatrets 'En spurv i tranedans' fra 1968, hvor hun spillede sammen med Else Marie med efternavnet Juul Hansen. (Foto: Dr)
  • Vigga Bro var ansat på Aarhus Teater fra 1959 til 1964, og her medvirkende hun også, da DR sendte 'Tartuffe' eller 'Den Skinhellige' fra Helsingør Teater i Den Gamle By i 1963. Her spillede hun sammen med Troels Munk. (Foto: Dr)
  • I 1964 var der Holberg-spil, og det sendte Fjernsynsteatret også fra Aarhus Teater, hvor Vigga Bro blandt andre spillede sammen med Marguerite Viby, Inger Gleerup og Asbjørn Andersen i 'Den forvandlede brudgom'. (Foto: Dr)
  • I 1968 var Vigga Bro oppe på motionscyklen i Fjernsynsteatrets opsætning af Knud Poulsens 'Københavnerliv', instrueret af Torben Anton Svendsen. Her havde Vigga Bro rollen som Viktoria. (Foto: Dr)
  • Ligeledes fra 'Københavnerliv' i 1968 ses Vigga Bro her sammen med Willy Rathnov, der få år senere for alvor blev kendt i 'Huset på Christianshavn'. (Foto: Dr)
  • Udover at have arbejdet på eksempelvis Det Kongelige Teater, Folketeatret, Ungdommens Teater, Det ny Scala og det nu hedengangne ABC Teatret, har Vigga Bro også været sceneinstruktør og undervist på Statens Teaterskole. Hun har samtidig været en meget benyttet stemme i danske serier og film. I 1973 var hun for eksempel en af dukkestemmerne i DRs julekalender 'Vinterbyøster' - og hun har for eksempel også været det i legendariske 'Bjergkøbing Grand Prix', 'Peddersen & Findus', 'Alice i Eventyrland' og mange andre steder. (Foto: Dr)
  • Oplæsning og historiefortælling har fyldt meget for Vigga Bro igennem mange år, og hun har stadig travlt med det og turnerer over hele landet. Her er Vigga Bro i gang med at læse 'Lille Virgil' af Ole Lund Kierkegaard for DRs lyttere. (Foto: Dr)
  • Vigga Bro har dannet par med Fritz Brun og Bendt Rothe - og ikke mindst jazzmusikeren, kontrabassisten og komponisten Erik Moseholm (billedet), som hun var sammen med, til han døde i 2012. Han var leder af Radiojazzgruppen og kunstnerisk leder for DR Big Band gennem en årrække - ligesom han var programmedarbejder i DR. Fra 1992 til 1997 var han rektor for Rytmisk Musikkonservatorium. Vigga Bro har mange skuespillere og teaterfolk i familien. Hun er mor til dramatikeren Anna Bro, søster til skuespilleren Christoffer Bro og faster til skuespillerne Anders Peter Bro, Nicolas Bro og Laura Bro. (Foto: Dr)
  • Vigga Bro spillede også med i Ole Bornedals serie 'Charlot og Charlotte' i 1996 - og i 2003, hvor billedet er fra, spillede Vigga Bro Varinka i Wikke og Rasmussens tv-film 'Se dagens lys' - efter Svend Åge Madsens bog af samme navn. Her spillede hun en af hovedrollerne sammen med Kaya Brüel og Jens Jørn Spottag. (Foto: Kirsten Ellebæk)
  • Wikke og Rasmussen havde også bud efter Vigga Bro igen i 2012, da hun - sammen med Daimi - spillede Søstrene Mormor. Her hed Vigga Bro Kis. Daimi og Vigga Bro spillede allerede sammen i filmen 'Jeg er sgu min egen' i 1967, hvor de begge var med. De senere år har Vigga Bro for eksempel medvirket i film som 'Stille hjerte' og 'Kolbøttefabrikken' - og Daimi. (Foto: Mike Kolloffel © Mike Kollöffel)
1 / 10

Du kan se flere historiske billeder med Vigga Bro og fra mange af DRs andre produktioner gennem årene på dr.dk/historiskebilleder.

Facebook
Twitter