BILLEDER: Guide viser turister ’Forbrydelsen’ og ’Broen’s bagtæppe

DRs prisvindende krimiserier indgår på en særlig nordic noir-vandretur i København.

Det regner foran Vesterport station i København. En flok turister står i en tæt rundkreds og kigger op mod det høje Radisson Blu Royal Hotel, mens en lyshåret turguide, Hanna Markkanen, prøver at overdøve larmen fra busser og tog.

Hun fortæller, at der på dette hotel foregår en dramatisk scene i den anden sæson af DRs dramaserie ’Broen’. Man kan se i en af turdeltagernes ansigt, at han lytter godt efter.

For fem år siden kunne nogle af deltagerne ikke placere København på et verdenskort. Og nu giver de hinanden billet til ’Nordic Noir Tours’ i fødselsdagsgave.

Christine Bordin, kvinden bag 'Nordic Noir Tours'

Han og de ni andre turister har købt billet til at komme på denne rundvisning, som hedder ’Nordic Noir Tours’. Det er en vandretur i København og Malmø, der baserer sig på DRs tv-serier ’Forbrydelsen’, ’Borgen’ og ’Broen’.

Fansene finder hinanden

Kvinden bag ’Nordic Noir Tours’ er Christine Bordin. Hun fortæller, at hun mærker et stort sammenhold blandt de turister, der deltager på turen.

”Vi er et stærkt fællesskab. Gæsterne udveksler adresser, sender mig bøger og cd’er og holder kontakten via vores Facebook-side. De venter spændt på fjerde sæson af ’Broen’,” siger Christine Bordin.

De fleste deltagere kommer fra Storbritannien, USA, Australien og Belgien og havde aldrig hørt om København, før de så byen i tv-serierne:

”For fem år siden kunne nogle af deltagerne ikke placere København på et verdenskort. Og nu giver de hinanden billet til ’Nordic Noir Tours’ i fødselsdagsgave,” fortæller Christine Bordin.

Udlandet har stadig stor interesse for DRs dramaserier

Nordic noir-bølgen startede omkring år 2007, hvor DR sendte første sæson af ’Forbrydelsen’, men det tyder på, at genren stadig fanger folks interesse 10 år senere.

DRs nordic noir

I 2007 efterforskede vicekriminalkommissær Sarah Lund – spillet af Sofie Gråbøl – et mystisk mord i DRs dramaserie ’Forbrydelsen’. Serien blev med sit mørke udtryk og nordiske tone et verdenshit og vist på tv i over 120 lande.

Det blev en del af begyndelsen på en international kunstnerisk bølge – nordic noir – som senere kom til også at omfatte DRs serier ’Broen’, ’Borgen’ og ’Bedrag’.

For nylig kunne DRs salgsafdeling fortælle, at udenlandske tv-stationer fortsat er meget interesserede i at købe ’Forbrydelsen’ og ’Borgen’.

I efteråret fik DR desuden også en Emmy, som er tv-verdens svar på filmbranchens Oscar-statuette, for sin samlede dramaproduktion.

Her sagde folkene bag Emmy-prisen, at DR er en af verdens mest banebrydende tv-organisationer inden for public service, og at nordic noir er blevet en genre på sine egne betingelser, der påvirker manuskriptforfattere og inspirerer publikum langt ud over Skandinavien.

Har serierne på dvd

Turen er nået til Københavns Politigård. Foran den store sandfarvede bygning hiver guiden en iPad op af sit stofnet, der er dekoreret med teksten ”From Scandinavia with crime”. Bygningen er bagtæppe for mange scener i DRs forskellige dramaserier, for der er jo altid et mord, der skal opklares af politiet.

Jeg kan godt lide, at krimiserier som ’Broen’ og ’Forbrydelsen’ kommenterer det samfund, de foregår i.

Sibylle Westbrook, turdeltager

En af turens deltagere er Sibylle Westbrook, som er rejst med sin mand til København fra Los Angeles i USA på grund af deres interesse for nordic noir.

”Jeg kan godt lide, at krimiserier som ’Broen’ og ’Forbrydelsen’ kommenterer det samfund, de foregår i. De har desuden en fascinerende atmosfære, som giver mig lyst til at se de steder, handlingen udspiller sig, med mine egne øjne,” siger Sibylle Westbrook, som har måttet købe DRs dramaserier på dvd, da de ikke findes på amerikansk Netflix.

Hun og ægtefællen fortsætter nordic noir-udforskningen i morgen, hvor de skal på en anden ’Broen’-tur i Malmø og køre med bus over seriens ikoniske Øresundsbro.

Ifølge Christine Bordin hører turdeltagerne altid temasangen fra serien på repeat, mens de kører over broen.