BILLEDER: Historisk kølig sommer for 40 år siden bød på fup, fakta og Søren Ryge i TV

Jørgen Leth kommenterede Tour de France på DR i sommeren 1979, der også bød på både cirkusklub og begyndelsen på 'Anna og Lotte'-æraen.

 • Nu om dage taler man om 'fake news', men der blev nu også diskuteret flittigt, hvad der var fup eller fakta i DR's sommerprogrammer for præcis 40 år siden. Vi har været i fotogemmerne og studeret de gamle programoversigter for at se, hvad DR's ene tv-kanal havde at byde på i sommeren 1979, som stadig den dag er lidt af en meteorologisk sensation. Juli bød nemlig ikke på én eneste meteorologisk sommerdag med over 25 grader bare et sted i landet. I stedet kunne man jo så vælge at sætte sig til skærmen, hvor blandt andet quizzen 'Fup eller fakta' blev sendt. Her er Per Arnoldi, Dirch Passer og Grethe Walter i gang med at forklare et fremmedord, og det modsatte hold skulle så gætte, hvem der kom med den rigtige forklaring, og hvem der bandt dem noget på ærmet. (Foto: (DR))
  1 / 8
 • Det var navnkundige Otto Leisner, der var vært på 'Fup eller fakta', som blev sendt ad flere omgange og i flere årtier. Allerede i 1966-1968 havde han præsenteret quizzen første gang på DR1, men i 1979 var det augustlørdagene klokken 20.10, 'Fup eller fakta' blev sendt. (Foto: Dr arkiv)
  2 / 8
 • 'Fup eller fakta' var på skærmen, lige når DR1 havde sendt 'Næste uges TV' med blandt andre Anne Jerichow eller Bent Bertramsen som værter. Her gik værterne igennem og viste højdepunkter fra noget af det, DR ville sende den kommende uge, og mange fulgte flittigt med og skrev ned, hvad de kunne se hvornår. Det var længe før, man kunne gense DR's programmer on demand, hvis man ikke lige var hjemme, når de blev sendt. (Foto: DR Arkiv)
  3 / 8
 • TV-Køkkenet var ét af DR's længstlevende programmer, hvor kendte kokke og TV-værter gennem mere end 25 år, lavede mad, og hvor man så til sidst fik opskrifterne præsenteret til tonerne af den velkendte melodi 'Truddelutt' af Bengt Hallberg. I sommeren 1979 var far og søn, Roy (th.) og Jan Hurtigkarl for eksempel i køkkenet, der for eksempel var på skærmen onsdag den 1. august klokken 20.00. (Foto: (DR))
  4 / 8
 • Sommeren over i år har Søren Ryge nærmest patent på at sende klokken 20.00 på DR1, og faktisk er det slet ikke noget nyt. Tilbage i 1979 var Søren Ryge også på skærmen - dengang hed programmet 'Grøn fritid'. Den 5. juli fortalte han blandt andet om stauder og ukrudt, og den første august-torsdag klokken 20.00 handlede det om roser for alle. Foto: Per Stæhr. (Foto: Dr arkiv)
  5 / 8
 • Selv om Jørgen Leth i snart en årrække har kommenteret cykelløbet Tour de France for TV2 - dog ikke i år, har han også gjort det for DR. Det var dengang, DR sendte en halv times sammendrag, som det for eksempel var tilfældet søndag den 15. juli 1979 fra klokken 18.25. Fra DR Sporten var Palle Holgersen (billedet) medkommentator. (Foto: (DR))
  6 / 8
 • Op igennem 1970'erne havde DR sin egen "cirkusklub" med Kurt Møller Madsen (til højre) som vært. Her kunne man møde artister og dyr og høre historier fra cirkusverdenen, og i sommeren 1979 havde programmet fast plads i sendeplanen søndag aften. (Foto: (DR))
  7 / 8
 • I flere generationer var dukkerne Anna og Lotte og deres bio et fast holdepunkt i først søndags- og senere fredagssendefladen. Som par begyndte Anna og Lotte at lave programmer i oktober 1979, men allerede i sommeren for 40 år siden optrådte de på skærmen hver for sig - sammen med en gæstevært. I juli og august det år var det for eksempel skuespilleren Jess Ingerslev og dukken Lotte - spillet af Iben Wurbs, som viste film for børnene søndag klokken 19.00. På hjemmesiden historiskebilleder.danskkulturarv.dk/home kan du se mange flere historiske billeder fra DR, og på dr.dk/gamleprogramoversigter kan du dykke ned i, hvad DR har sendt fra 1925-1984. Oversigterne fra disse år er nemlig blevet digitaliserede for år tilbage. (Foto: Anne-Grethe Brixvall)
  8 / 8