(Foto: Dr arkiv)

BILLEDER: Hun blev spottet i Esbjerg af DR-programmet 'Vi Unge' - nu er Daimi 75

Det kan give øjeblikkelig berømmelse at komme i fjernsynet. Det oplevede Daimi Augusta Larsen - nu Gentle - i 1961, og hun har levet af det siden. 1. januar fyldte hun 75.

 • Daimi startede på pladeselskabet TONO, der gav hende mulighed for at udgive en række singler. Her er hun som 18-årig året efter, hvor hun synger sangen 'Hifi-four' i programmet 'Pladeparade' den 9. oktober 1962 hos vært Otto Leisner. (Foto: Dr arkiv)
  1 / 14
 • Daimis repertoire blev snart mere modent, da hun blev sangerinde i Jørn Grauengaards orkester i 1964. Her er hun fra året efter, hvor hun optrådte på DR i programmet 'Holder De af Irving Berlin' - sammen med en ung Bjørn Tidmand. (© DR Arkiv)
  2 / 14
 • I 1965 præsenterede DR programmerne 'Dansk revyhumør', hvor Daimi blandt andet optrådte sammen med Arthur Jensen i udsendelserne om tiden 1945-1955. Udover at synge kom Daimi også i løbet af 1960'erne mere og mere med i revyer, ligesom hun også kom med i en stribe film, for eksempel 'Don Olsen kommer til byen', 'Pigen og greven' og 'Tre små piger'. (Foto: Dr arkiv)
  3 / 14
 • En sang, der for alvor gjorde Daimi kendt, er stadig hendes kendingsmelodi i dag - nemlig 'Jeg sætter min hat, som jeg vil' fra 1967. Den stammer fra filmen 'Jeg er sgu min egen' med Daimi i hovedrollen. Daimi spillede den unge børnehjemspige Annie, der skulle finde sine egne ben. Hun blev sat i pleje hos den selvgode bagermester Hyldersen, der gerne så hende afsat til rigmandssønnen Christian. Men Annie blev i stedet forelsket i en rockmusiker. Musikfilmen, som var skrevet af Klaus Rifbjerg og med musik af Bent Fabricius-Bjerre, skal snart sættes op på Nørrebro Teater i København, og her er det for øvrigt Dirch Passers barnebarn, Mathilde Passer, som Annie. Forestillingen har premiere 28. februar 2019.
  4 / 14
 • Daimi arbejdede selv en del sammen med Dirch Passer, og mange husker deres fælles nummer 'Hvem har du kysset i din gadedør?' Her ses hun og Sonja Oppenhagen i programmet 'Lørdag - lige nu' kort tid før Dirch Passers død i 1980. Samme år havde seerne for øvrigt også kunnet se hende i Dansk Melodi Grand Prix, hvor det dog kun blev til en 10. plads med Michael Elos sang 'Fri mig'. (Foto: Anne Grethe Brixvall)
  5 / 14
 • I slutningen af 1960'erne producerede Jørgen Clevin og Per B. Rasmussen børneprogrammerne 'Teleklub'. Her kunne man blandt andet møde Daimi som Pippi Langstrømpe i 1967. Hun udgav også et album det år, der hed 'Pippi Langstrømpe'. (Foto: Dr arkiv)
  6 / 14
 • I takt med at Daimi sang og kom med i flere film, var der også bud efter hende i DR's quizzer. Her er hun for eksempel med i Otto Leisners programmer 'Fup eller Fakta' i 1968 sammen med Elsa Gress og Habakuk (Jørgen Hartmann-Petersen). (Foto: Dr arkiv)
  7 / 14
 • Jytte Abildstrøm og Daimi mødte hinanden i Cirkusrevyen i 1967, og de har arbejdet tæt sammen lige siden - ikke mindst i en lang årrække på Riddersalen på Allégade på Frederiksberg, hvor Jytte Abildstrøm var direktør gennem mere end 40 år. Her er de sammen fra DR's 'Styrmand Karlsen' i 1978. I dag er Jytte Abildstrøm gået på pension, mens Daimi stadig jævnligt står på scenen på Frederiksberg - senest gjorde hun det lige op til jul i forestillingen 'De underjordiske' på Riddersalen. (Foto: Michael B)
  8 / 14
 • I 1999 kunne DR1's seere møde Daimi i en noget mere fingernem og handy udgave end hidtil. Da kunne man i fjernsynet følge husbyggeren Steen Møller og sangerinden i deres arbejde med byggeriet af Danmarks første halmhus. Huset skulle bygges på 10 dage.
  9 / 14
 • I de senere år har der været længere mellem film- og TV-rollerne, men Daimi har dog været med i flere DR-serier. I 1999 spillede hun med i Ole Bornedals serie 'Dybt vand' og i 2012 var både hun og Vigga Bro mormødre i julekalenderen 'Julestjerner' på DR1 - en kalender, som makkerparret Wikke/Rasmussen skabte. (© Mike Kolöffel)
  10 / 14
 • Daimi har fortsat godt gang i musikken, og igennem årene har hun har optrådt jævnligt på DR's tv-kanaler - her blandt andet sammen med sangeren Peter Thorup. Hun har både udgivet Cornelis Vreeswijk-sange, udgivet album med Otto Brandenburg, Ina Løndahl, Kansas City Stompers, sunget Rifbjerg-sange, sunget 'Annie Get Your Gun', været med i 'Matador'-musicalen og meget, meget mere. Det var også inden for musikken, Daimi fandt sin mand. Den britiske musiker Clifford Gentle udgav specielt plader i Sverige i 60'erne og varmede også op for prominente navne som The Beatles og Gerry and The Pacemakers. "Cliff" Gentle, som han blev kaldt, døde i 2014. (Foto: DR Arkiv © Type 2)
  11 / 14
 • I 2015 var Daimi med i 'DR's store juleshow' - her sang hun sammen med Troels Lyby i nummeret 'Jul hele året'. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  12 / 14
 • Ikke mindst det seneste år har der fornyet fokus på Daimi som sangerinde. I 2017 sang hun ved P8 Jazz Alive i DR Koncerthuset, og samme sted modtog hun i januar i år Leo Mathisen Prisen og optrådte ved den lejlighed sammen med DR Big Band. Daimi er blandt andet også fast inventar på Copenhagen Jazz Festival hvert år, hvor hun typisk giver koncert flere steder rundt omkring i hovedstaden. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  13 / 14
 • Daimis smil er ikke mindst blevet kendt gennem årene - og det samme er en lang række af hendes melodier, som fortsat kan høres i radioen, ikke mindst på P5. Udover ’Jeg Sætter Min Hat Som Jeg Vil’, er nogle af Daimis største hits ’Hvem Har Du Kysset i Din Gadedør’, ’Skandale i Familien’, ’Små Grønne Æbler’, 'Balladen om Klante Kofoed' og ’Søde Yrsa Bruun’. (Foto: Dr arkiv)
  14 / 14
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk