BILLEDER: Hun har været meget andet end Agnes i 'Matador' - Kirsten Olesen fylder 70

Skuespilleren Kirsten Olesen fik sit helt store, folkelige gennembrud i rollen som den driftige Agnes i 'Matador'. Men hun har også haft en del andre roller i DR-regi gennem årene.

 • Agnes Jensen (født Ruud) er én af de store helte i 'Matador', som gang på gang er blevet fremhævet - selv i statsministerens nytårstale - for at være driftig og tænke nyt. Rollen i den uopslidelige DR-serie, der oprindeligt blev sendt fra 1978-1981, blev samtidig det helt store, folkelige gennembrud for skuespilleren Kirsten Olesen, der fylder 70 år på fredag den 10. maj. (Foto: Else Tholstrup)
  1 / 13
 • Kirsten Olesen var med i 23 af de 24 afsnit af 'Matador' - kun det 11. er hun ikke med i. Hun starter som stuepigen hos familien Varnæs. Hun bliver kæreste med jernbanearbejderen Lauritz Jensen, som hun får to børn med, og beslutter sig undervejs i serien for at blive selvstændig for at kunne være hjemme hos drengene. Hen ad vejen får hun flere damer ansat, og i slutningen af 'Matador' bliver Agnes Jensen både aktionær og medarbejder i Skjerns Magasiner. (Foto: DR / Rolf Konow)
  2 / 13
 • Selv om det er fjernsynet, mange husker Kirsten Olesen fra, er det på scenen, hun har haft de fleste roller, siden hun blev uddannet på Odense Teaters Elevskole fra 1968-1971. Siden 1979 har Kirsten Olesen været fastansat på Det Kongelige Teater, men alligevel er det nu også blevet til en del opgaver for DR i årenes løb. I december 1979 - året efter 'Matador'-premieren i 1978 - spillede Kirsten Olesen for eksempel Sanct Kirsten i tv-filmen 'Sanct Hansaften-spil, som Jørgen Leth for øvrigt var instruktør på. (Foto: Dr arkiv)
  3 / 13
 • I 1980'erne var det typisk enkeltstående TV-film, Kirsten Olesen medvirkede i for DR. Lige før jul i 1980 kunne hun ses i Morten Henriksens 'Saxofonen'. (Foto: Dr arkiv)
  4 / 13
 • Kirsten Olesen spillede blandt sammen med Susse Wold i miniserien 'Vores år', som Palle Kjærulff-Schmidt instruerede for DR i 1980. Manuskriptet var af Klaus Rifbjerg. (Foto: Rolf Konow)
  5 / 13
 • Der var engang, hvor DR1 bød på store opsætninger af TV-teater juledag. Således også i 1981, hvor Kirsten Olesen havde én af hovedrollerne - sammen med Søren Spanning - i 'Misantropen', som Kaspar Rostrup instruerede. (Foto: Dr arkiv)
  6 / 13
 • Kirsten Olesen fik en Bodil for 'Bedste kvindelige hovedrolle' i filmen 'Honningmåne' i 1979 og en Robert for 'Årets kvindelige birolle' i filmen 'Elise' i 1986. Én af de helt særlige roller havde hun også i 1988 i Lars von Triers TV-udgave af den græske tragedie om Medea. (Foto: Preben Trunshøj)
  7 / 13
 • Kirsten Olesen var også tilbage i tiden i TV-filmen 'Sorgagre' i 1987, hvor hun spillede Ane Marie. Her indgår hun en aftale med herremanden, om at hendes søn, der er mistænkt for at stå bag en ildspåsættelse, ikke vil blive overgivet til øvrigheden, hvis hun kan udføre tre mands arbejde og meje en mark fra solopgang til solnedgang. (© Crone Film (DR TVarc))
  8 / 13
 • Platte jokes er måske ikke ligefrem det, som Kirsten Olesen er med kendt for, men i 1994 var hun på skuespillerholdet i satireprogrammerne 'Noet på den dumme'. Programmerne havde programteksten "En lille halv time fra det eksistentielle kælderdyb fyldt med ubegavede postulater og ikke mindst platte jokes - rystet ud af ærmet med usikker hånd". Kirsten Olesen spillede sammen med Niels Olsen, Christian Halken og Jannie Faurschou. (Foto: Dr arkiv)
  9 / 13
 • Det er ikke blot i DR's dramaserier og TV-film, Kirsten Olesen har medvirket gennem årene. Hun har også gjort det i Radioteatret - noget, som ofte er blevet lavet om formiddagen, når der ikke skulle arbejdes på teatrene. Her er Kirsten Olesen ved at lave radiodrama sammen med Frits Helmuth. Hvad stykket hed, fremgår desværre ikke af billedet. (Foto: DR / Rolf Konow)
  10 / 13
 • I 2004 lavede Kirsten Olesen også radioteater - nemlig sammen med Barbara Andersen, Helle Fagralid og Olaf Johannessen i 'Puritanerne'. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  11 / 13
 • I de senere år har Kirsten Olesen atter haft flere roller i DR's dramaserier. Hun spillede for eksempel den internationalt anerkendte kunstner Veronika Grønnegaard i 'Arvingerne' i 2014. (© Martin Lehmann)
  12 / 13
 • Kirsten Olesen var også med i den dansk-svenske serie 'Broen', hvor hun havde rollen som Hanne. Her spillede hun blandt andet sammen med hovedrolleindehaven Sofia Helin (Saga Norén) i 2015. Kirsten Olesen er lige nu aktuel i Ivan Vyrypajevs komedie 'De fulde' på Det Kongelige Teater, og i den kommende sæson skal hun blandt andet spille med i 'Brødrene Løvehjerte' og 'Riget' - efter Lars von Triers kultserie fra DR - samme sted. (© Carolina Romare)
  13 / 13
Facebook
Twitter